Tillbaka till hemsidan.

P-O:s boksida.


Här lägger jag efter hand in alla böcker som jag läser.
Min helt personliga bedömning på resp. bok finns dels via smileys (OBS, endast på skönlitterära böcker,1 smiley är mycket dålig o 5 excellent)
samt en liten kortkort recension.Kanske den här listan kan hjälpa någon att hitta en bra bok att läsa!


Skönlitteratur:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Facklitteratur:

 C=Religion D=Filosofi G=Litteraturvetenskap K=Historia L=Biografier N=Geografi O=Samhälle Q=Ekonomi U=Naturvetenskap


Sidan senast uppdaterad: 2019-04-01.
Senast lästa bok:

Niklas Natt och Dag
1793.

 Mina 10 senast lästa böcker.


Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Natt och Dag, Niklas 1793 2017 2019.04 En fantastiskt bra debutroman.
Handlingen utspelar sig i Stockholm, strax efter mordet på Gustav III. Miljöbeskrivningen är ett mästerverk. Det skitiga, fattiga, våldsamma, äckliga och brutala Stockholm, skildras med en sån intensitet, att man nästan kan känna stanken från allt ruttet, som finns i boken.
Man hittar ett lik  bland alla sopor vid strandkanten i Stockholm. Den lungsjuke polismannen Winge får i uppgift att leta reda på vem mannen är. Tillsammans med palten Cardell lyckas han reda ut hela den fruktansvärda och helt osannolika historien.
Emellanåt blir boken lite för äcklig, men det går inte att lägga ner den.
Författaren lyckas också driva handlingen framåt, genom att gå bakåt i tiden!
Mycket läsvärd.
Robinson, Peter När musiken tystnar 2016 2018.07 Ytterligare en bra Peter Robinson bok om intendent Banks.
Boken är egentligen två historier, som inte har något med varandra att göra. Den ena historien, som Banks sysslar med, är om ett övergrepp, som skedde för 50 år sedan. Hans kollega Annie Cabbot har hand om ett brutalt mord på en ung flicka.
Det är två bra historier, men det kunde ha blivit två bra böcker iställer för en bok. Jag förstår inte riktigt varför båda historierna trängs inom samma pärmar.
Det kommer att bli många fler Banks-böcker, lita på det!!!
Persson Giolito, Malin Störst av allt 2016 2018.06 En mycket bra kriminalroman!!! Skriven på ett helt annorlunda sätt. Vi får följa rättegången mot Maja, som anklagas för att skjutit ihjäl 5 personer.
Boken börjar med att hon sitter, helt oskadd, i ett klassrum, med 5 skjutna personer runt om sig. Under rätttegången, som skildras med tillbakablickar på händelserna, så får vi reda på mer och mer om Maja, hennes skjutna kamrater och vad som lett fram till morden.
Mycket bra skriven!
Ferencik, Erica Floden om natten 2016 2018.06 En spännande bok om fyra kvinnliga vänner, som beslutar sig för att göra en forsränning i amerikas vildmark. Turen blir inte det lugna äventyr, som de förväntar sig, utan en fruktansvärd resa, med långtgående konsekvenser.
Detta är författarens första thriller, och hon lyckas verkligen hålla spänningen vid liv. Det är en riktig bladvändare. Ibland händer det så mycket att man nästan tappar andan. Det blir emellanåt lite för bra. Med lite mer eftertanke och andhämtningspauser, så hade boken varit riktigt bra. Nu är den "bara" bra.
Liman, Lina Konsten att fejka arabiska 2017 2018.06 Lz - Fackbok Lina Liman har tillbringat många år inom psykvården, många gånger som tvångsintagen. Hon har försökt ta sitt liv flera gånger, och nästan lyckats. Under hela sin uppväxttid, så har hon haft fruktansvärd ångest, och har inte passat in någonstans. Över 100 läkare har gett henne olika diagnoser, som i sin tur har lett till tester av de flesta ångestdämpande läkemedel som finns, t o m läkemedel som egentligen inte får användas.
Till slut såg Lina ett TV-program, som handlade om Autism. Det var DEN sjukdomen hon hade! Ingen läkare hade brytt sig om att göra de tester, som behövdes för autismbedömning.
Inga läkemedel hjälper mot autism. Man har det bara. Men vet man om ATT man har det, så kan man leva ett mycket bättre liv och anpassa sitt liv efter autismen.
Det tog Lina 32 år för att få reda på att hon hade autism. 32 fruktansvärda år.
Robinson, Peter Bad Boy 2010 2018.04 Ytterligare en bra deckare av Peter Robinson, med Alan Banks som poliskommisarie. Boken handlar inte så mycket om Banks själv, utan mer om hans dotter Tracy.
Robinson lyckas återigen få ihop en bra story, även om jag tycker att den går på lite tomgång ibland. Författaren viker inte för grymma detaljer. Vid ett tillfälle kommer två polismän in i en lägenhet, där två personer sitter fastbundna i två stolar mitt emot varandra. Mannen är påklädd och lever. Kvinnan, som är hans fästmö, är naken och torterad till döds. Vissa detaljer i berättelsen hade jag faktiskt velat slippa.
Guillou, Jan Blå stjärnan 2015 2018.04 Den 5:e boken i Guillous serie om 1900-talet.
Ännu en spännande och välskriven bok. Den handlar om Lauritz två döttrar och deras liv under andra världskriget. Båda blir inblandade i det politiska spelet i Sverige under kriget.
Indridason, Arnaldur Den som glömmer 2014 2018.04 Jag har läst ett par Indridason-deckare för ett antal år sedan och kommer ihåg dem som intressanta och spännade deckare. Jag hade liknande förhoppningar på denna, men blev lite besviken.
Historien, eller historierna, är intressanta, men tempot i boken är lite för trögt. Huvudpersonerna är blekt beskrivna och polismännen Erlandur och Marion verkar mest vänta på att boken kan ta slut. Det som lyfter boken är beskrivningen av vad som hände Dagbjört.
En lagom trivsam underhållning ett antal timmar, men inget som lämnar några djupare spår.
Flygt, Torbjörn Flyktväg 2017 2018.04 Boken handlar om ett fiktivt land i en nära framtid i Europa. Regimen i detta land behandlar sin egen befolkning på sämsta tänkbara sätt, och världssamfundet beslutar att invadera landet. Det blir naturligtvis krig.
Mitt i det här kriget finns en liten gård med mor, två döttrar och sonen Hart, som försöker att överleva. Två flyktingar kommer till gården och de göms på vinden. Det uppstår vänskap mellan familjen och flyktingarna.
Den här boken är ett litet mästerverk. Torbjörn Flykt väver in så mycket i berättelsen, så man blir alldeles hänförd. Språket är både lätt och tungt. Lätt att läsa, men tungt att fundera över.
Man kan läsa in mycket i boken från vår moderna historia och även sånt, som händer och sker i vår värld just nu.
Mycket läsvärd.
Carey M.R. Flickan med gåvorna 2014 2018.03 Detta är den första skrivna boken i serien om världen efter "katastrofen". Bok nummer 2: Pojken på bron, behandlar tiden innan händelserna i denna bok. Det verkar tokigt, men det fungerar utmärkt.
Hela världen drabbas av en fruktansvärd katastrof. En potent bakterie spriders sig till alla människor och gör alla (nästan) till zombier, som bara gör en sak: äter. De kallas "De hungriga". En grupp av människor, vissa barn, drabbas mildare av bakterien, och det är om denna grupp, som boken handlar.
Boken är ytterst spännande och bra skriven, en bladvändare. Den ger också upphov till många tankar om dagens samhälle: Vad håller vi egentligen på med???
Den här boken har fått rent för lite uppmärksamhet i Sverige och borde läsas av många fler. Bli en av dessa!


 A

Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Adam, Douglas Liftarens guide till galaxen 1979 1994.10 En märklig bok. Det är en sorts utflippad science-fiction roman. Än sprängs jorden i luften, eller rättare sagt, i rymden o än så byggs den upp igen av intelligenta varelser i andra ändan av universum. En jordmänniska lyckas på nåt sätt följa med överallt i universum o uppleva det mesta. Lite väl barnslig för mig. Trots allt, så ska jag försöka läsa nästa del i serien.
Adichie, Chimamanda Ngozi Americanah 2013 2014.08 Grunden i den här boken är en kärlekshistoria. Den bär boken framåt rent tidsmässigt.
Det viktigaste i den här boken är emellertid den den kritik och diskussion, som författaren för fram om vad som är "ras". Läsaren får många ögonöppnare om hur en svart kvinna ser på att vara "mörk" i Afrika respektive i USA.
Boken är lätt skriven och enkel att läsa, men ger mycket för läsaren.
Adolfo, Ricardo Mycket hände efter min död 2009 2014.02 Författaren skriver på ett mycket annorlunda sätt. Man är hela tiden "inne i" huvudet på huvudpersonen. Man får reda på hur han resonerer med sig själv. För det mesta, så resonerar han fel, så man vill skrika NEJ-NEJ stup i kvarten.
Boken handlar om en flyktingfamilj, som har kommit till det nya landet: Ön. Vilket land, som det handlar om vet man inte, men det är egentligen irrelevant. Hela deras tillvaro i det nya landet blir helt absurd, eftersom de inte kan det nya språket och ingen förstår dem. Boken är en stor "smocka"  mot den flyktingpolitik, som vi har i Västeuropa.
Boken blir lite tjatig ibland, med alla tokiga tankar, som far igenom huvudet på mannen i familjen. Den är emellertid fullt läsvärd och författaren är mycket ironisk och sarkastisk gentemot vår flytingpolitik.
af Petersens, Fabian Labyrint   1989 1989 Gustav Bergius, redaktör på en svensk dagstidning, är på semester på Kreta. Semestern är mer eller mindre påtvingad p.g.a. trassliga familjeförhållanden och bråk på jobbet. På Kreta träffar han Ingrid, en stark o självsäker kvinna. Boken handlar om deras gradvisa närmanden till varann. Samtidigt får man hela tiden tillbakablickar i Gustavs barndom och efterhand växer det fram en bild av Gustav, som man inte kunde ana i början av boken. Hans långa olyckliga barndom avslutas i ett crescendo när han vid 15 års ålder "mördar" sin yngre bror. En bra bok, trots att den ibland är lite väl "psykologisk" o svårtolkad.
Ahl, Kennet Mordvinnaren   1987 1989 En bok, som gjorde mig besviken. Enligt en recension, så skulle det vara en bra satirisk skildring av det svenska samhället. Nog var den satirisk alltid; så man storknade. Författare, el. egentligen författarna; gisslar allt i det svenska samhället. "Hjälten", är en dum lite småtjuv, som lyckas klara sig genom den ena svårigheten efter den andra, mest beroende på att hela det svenska rättssystemet betraktas som genomruttet. Ska man säga något positivt om boken, så är det att den är lite smårolig emellanåt. Boken ska vara första delen i en serie. Jag ska försöka undvika fortsättningen.
Airth, Rennie Mörkrets flod 1999 2005.09 Handlingen tilldrar sig på den engelska landsbygden, strax efter första världskriget. Oförklarliga o brutala mord inträffar. Inspektor Madden får hand om fallet. Detta är en deckare som visar den mörkaste sidan av människan. Mördaren är en psykopat, utan ett spår av mänsklighet. Boken är spännande o lättläst. Ibland blir det kanske lite för mycket av polistitlar, som gör läsningen lite förvirrande.
Ajvide Lindqvist, John X. Den sista platsen 2017 2017.11 Jag hade egentligen inte tänkt att läsa fler av Ajvide Lindqvists böcker, men när det kommer en bok, som ska sammanfatta de två andra jag läst "Himmelstrand" och "Rörelsen", så kunde jag inte motstå frestelsen.
X är mer en "vanlig" berättelse, som sammanfattar och förklarar en del av de mystiska och egendomliga sakerna i de två första böckerna. Det är en mycket grym och mörk bok, med våld, tortyr och hat, så det räcker och blir över. En del av det övernaturliga från de två första böckerna blir förklarat, men många undringar kvarstår (men det är nog meningen).
Trots all våld och liknande, så var boken lättläst.
Men jag undrar om jag vågar använda slips i fortsättningen.
Ajvide Lindqvist, John Rörelsen 2015 2015.11 På något sätt, så kan jag inte låta bli att läsa Ajvide Lindqvists böcker, även om jag alltid blir lite besviken när boken är slutläst.
Den här boken börjar med en mörk, mystisk stämning i centrala Stockholm. Något påverkar ett kvarter på Norrmalm. Författaren bygger upp förväntningen på boken på ett bra sätt, men verkar att tappa kontrollen efter hand. Handlingen blir alltmer "absurd" och väldigt "äcklig". På slutet lyckas författaren få ihop historien med mordet på Olof Palme!
Ajvide Lindqvist borde ägna mer tid åt den ödesmättade stämning, som han kan bygga upp i sina böcker, och inte falla in i att avsluta dem i allehanda excesser.
Ajvide Lindqvist, John Himmelstrand 2014 2014.12 Den här boken lyckas aldrig fånga mig riktigt. Den är välskriven och lockar hela tiden till att vända till nästa blad. Problemet är att jag aldrig hittar något riktigt svar på de frågor, som uppkommer i boken. Det är kanske inte meningen att man ska få något svar!
Den behållning jag har av boken är den stämning, som finns hela tiden. Ödesmättad och mystisk.
Ajvide Lindqvist är ju Sveriges skräckmästare, men så mycket skräck finns inte, utan mer en känsla av konstant overklighet.
Boken är, trots min kritik, väl värd att läsa.
Ajvide Lindqvist, John Människohamn 2008 2009.05 Nej -nej, det var inget för mej. Boken är en "skräckhistoria" med en "ond ande" i havet. Jag tycker det verkar som om författaren har hittat på historien allt eftersom han har skrivit. Slutet: en hejdundrande "tsunami" i Stockholms skärgård, med hjälten oskadd högst uppe på en klippa. En sak gör att boken inte får lägsta betyg. Den är hyfsat spännande ibland. Sen har vi Spititus. Ack ja.
Alakoski, Susanna Svinalängorna 2006 2006.06 Boken handlar o bostadsområdet Fridhem, som byggdes i Ystad under 1960-talet. Allting var nytt o modernt o Ystads kommun utnyttjade området för bostäder till de, som inte kunde bo någon annan stans: socialt utslagna, invandrare, alkoholister mm.
Susanna Alakoski beskriver en finsk familj. Båda föräldrarna dricker mer och mer och dottern försöker på alla sätt att hålla ihop familjen. Mot slutet av boken gäller det endast för henne att överleva. Boken är uppdelad i korta intensiva berättelser. Starka, grymma och hemska, men trots allt finns det ett litet ljus vid horisonten.
Alakoski, Susanna Dagens Harri 2011 2012.01 Jag läste den här av flera orsaker. Dels var jag nyfiken på om Alakoski var lika bra som barnboksförfattare, och dels, så är Ystad min födelestad. Boken är plottrig, men det ska kanske hända nya saker på varje sida i en ungdomsbok. Jag hinner inte smälta det som står på en sida, förrän det händer nya saker på nästa sida. Språket är rätt så bra, men personkaraktärerna är kantiga, eller obefintliga. Jag hade trots detta glädje av boken, eftersom jag känner igen miljön. Jag har bott på Sektersgatan och gått i skola på Östra Skolan. Lite nostalgi, men det räcker inte.
Albom, Mitch Fem personer du möter i himlen 2003 2005.04 Eddie jobbar på ett nöjesfält, och har gjort det större delen av sitt liv. Han dör i en olycka, när han försöker att rädda en liten flicka från att krossas av en fallande vagn. När han vaknar upp i "himlen" möter han efter hand olika människor, som har betytt något för hur hans liv har gestaltat sig. Några har bara nuddat vid hans liv, men ändå på ett eller annat sätt förändrat hans levnadsöde. Jag är mycket förtjust i bokens idé, men tycker lite efter hand att det liknar "Alice i underlandet". Eddie åker mellan olika himlar o ser "föreställningar" ur sitt tidigare liv. Dessa blir då förklarade av respektive "ängel". Summan av kardemumman är att inget liv är meningslöst o att våra öden vävs samman på ett eller annat sätt.
Alkarp, Magnus Vredens dag 2015 2015.12 Det finns bara en lugn och vanlig varelse i den här boken, och han heter Moses och är en gräsand! Resten av klientelet i boken är antingen skurkar eller hjältar, eller både ock. Oftast har de en massa olika namn och nationaliteter och kämpar på den goda sidan, eller på den onda, eller på båda, eller på ingen alls.
Ämnet för boken är mycket intressant: terrorism i Sverige under 1970-talet, med tydliga linjer tillbaka till nazismen i Tyskland under andra världskriget.
Författaren gör boken väldigt krånglig, och lägger ut massvis med dimridåer. I en värld av terrorister, så är detta en naturlig del av historien, men det blir för bra. Lösningen kommer på se sista sidorna, men då har man redan plöjt igenom 430 sidor av frågetecken.
Som sagt, anslaget är bra, språket är bra, men man blir trött innan man kommer till slutet.
Alvtegen, Karin Svek 2003 2004.10 En ryslig bok, rysligt bra. En psykologisk thriller, som går utanpå det mesta. Jag kunde inte att lägga ifrån mig boken, jag var tvungen att läsa slut den. När man sen kommer till slutet, så ångrar man sig nästan. En annan resencent skrev "ett beskt skruvat slut". Man blir påverkad både fysiskt o psykiskt av slutet. Jag hade boken i huvudet en hel dag. "Ruskigt" bra. Språket är helt utmärkt. Vid vissa tillfälle får man uppleva samma händelse från två olika människor. Ett mycket intressant o tankeväckande sätt att skriva.
Alvtegen, Karin Skam 2005 2008.07 En fascinerande historia om två människor, som känner fruktansvärd skam och skuld för saker, som har hänt tidigare i deras liv. På något sätt, så korsas deras vägar och det blir katastrof, eller kanske inte?
Andersson, Lars Pestkungens legend   1988 1989 Kung Magnus Eriksson är ute o rider i Värmland en höstdag 1357. Han är helt ensam. eftersom pesten dödat allt folk ett par år tidigare. Plötsligt stöter han på en överlevande, Tormod Göpa. Dessa två, pestkungen och Sveriges kung håller varandra sällskap under ett par veckor. De för långa samtal och upptäcker att det egentligen inte är någon större skillnad på de två. Boken är ganska kort. Författarens ämnesval är fascinerande och kan, trots att det är "exotiskt", omsättas i nutid.
Andersson, Lena Du är alltså svensk? 2004 2013.10 Detta är en absurd nutidssaga, som handlar om Fatima, som får jobb hos statssministern som vaktmästare, och som blir hans älskarinna.
Boken innehåller många ironiska sanningar om vårt välorganiserade svenska samhälle och den ensamhet som detta många gånger leder till.
Boken består av tre "avdelningar", som hänger ihop, men som också splittrar upp boken lite.
Jag blev nyfiken på författarinnan och kommer att läsa fler böcker av henne.
Andersson, Lena Egenmäktigt förfarande 2013 2013.10 Lena Andersson ställer krav på sin läsare. Det går inte att strö läsa denna bok, utan den måste läsas med koncentration.
Språket är fantastiskt vackert, men emellanåt väldigt svårt. Det kräver en hel del tankearbete att komma förbi vissa avsnitt.
Huvudpersonen Ester blir lång upp över öronen förälskad i Hugo Rask. Till en början, så är känslorna ömsesidiga, men efter hand så svalnar Hugos. Ester kan inte se vad som händer. Hon tillåter sig inte att se det.
Den enda negativa med boken är att jag har svårt att förstå denna "blindhet" från Esters sida.
Är människan verkligen så oförnuftig ibland?
Andrews, Virginia Vindsträdgården 1979 1988 Boken handlar om fyra syskon, som blir innestängda på en vind under cirka 3 år. Orsaken är att de har en pengagalen mor och en fullständigt känslokall mormor. Boken är väldigt lättläst och jag läste de 350 sidorna i rekordfart. Man tycker synd om de genompräktiga ungdomarna och vill naturligtvis se hur de klara sig. Egentligen ska man ju inte, enligt andra recensenter läsa sån här "skräplitteratur", men jag tyckte boken var spännande o bra.
Atwood, Margaret Hjärtat stannar sist 2015 2017.11 Detta är faktiskt den första boken, som jag läser av Margaret Atwood. Hon har en lång karriär som författare och har fått många priser för sitt författarskap.
Jag hoppas att jag har börjat "i fel ände", när det gäller Atwwods böcker. Den här boken är inte bra!
Historien, som sådan, är helt OK. Ett ungt par, som i en nära framtid blir helt utslagna och lockas in i socialt experiment med fängelsevistelser och jobb blandat. En absurd touch finns i historien, och den är bra och där skulle Atwwod kunnat göra mycket bättre och inte "bre på" så mycket.
Persongalleriet är mycket annorlunda, med Elvisar, Marylynnar, galna sexleksaker och gröna gubbar. Det blir bara för bra.
Anyuru, Johannes En storm kom från paradiset 2012 2013.05 Anyuro skildrar sin fars liv. Hans far föddes i Uganda. Han hade alltid velat bli pilot, och när han får en chans till en utbildning i Grekland, så tar han den. Under den tid, som han bor i Grekland, så tar Idi Amin makten i Uganda. Han kan inte återvända dit, utan åker till Tanzania i stället. Där blir han arresterad och förhörd och tillbringar flera år i fångenskap och flykt, innan han kan fly till Sverige.
Anyuro skriver på en lätt prosa, Hans bok är ett mycket viktigt inlägg i flyktingdebatten. Han visar hur svårt det är för människor att assimilera sig i en ny omgivning. Språk, ras, religion. Allt ställer hinder ivägen.
Vi måste hjälpas år i världen, så att vi inte utrotar oss själva!
Auster, Paul Dårskaper i Brooklyn 2002 2006.02 Nathan flyttar till Brooklyn runt sin 60-årsdag. Han har just blivit av med sin cancer, är allmänt trött o vill bara vara för sig själv. I Brooklyn träffar han emellertid helt underbara o säregna människor. Harry Brightman, föreståndare för ett antikvariat o en fantastisk känslig o varm person. Nathans broson Tom, som är vilse i världen o behöver en trygg människa att tala med. V.P.M, vacker o perfekt mor.
Boken bara flyter fram. Det händer en del o ibland händer det inte så mycket. Språket är lätt o vackert. Det är en njutning att flyta med i boken. Ibland är kanske en del personer lite för snälla o vänliga, men det behövs sådana människor i vår värld i dag. En bok, som man mår bra av att läsa.
Auster, Paul Orakelnatten 2003 2009.02 En sanslöst bra berättad berättelse. Språket är mjukt och följsamt. Handlingen flyter fram i en svag dimma. Ibland är man inte säker på om man befinner sig i handlingen i boken, eller i handlingen i boken i boken, eller i handlingen i boken i boken i boken. Jag njöt hela tiden.
Auster, Paul Leviatan 1992 2009.03 Återigen en fantastisk bok av Paul Auster. Fantastiskt fint och flytande språk. Man märker inte att sidorna flyter iväg. Jag har hittat en favoritförfattare! Ska jag skriva något negativt, så kanske det var lite många "slumpar" i berättelsen. Men vilken berättelse.
Auster, Paul Stad av glas 1985 2009.04 Den här boken påminner om Frans Kafka. Stämningen är ödesmättad. Man får inte riktigt grepp om personerna i boken. Huvudpersonen har flera identiteter, som flyter in i varandra. Handlingen är smått otrolig och allt är insvept i en sorts dimma. Ingenting är riktigt klart i boken. Ytters förbryllande och ytterst intressant. En läsupplevelse.
Auster, Paul Vålnader   1986 2009.04 Ytterligare en bra bok/novell av Auster. Den här verkar vara lite snabbare tillkommen. Den är inte så djuplodande. På slutet så vet läsaren egentligen inte vem som har jagat vem och varför. En irriterande känsla, som gör att man vill läsa mer av Auster, för att komma underfund med hans böcker.
Auster, Paul Det låsta rummet   1986 2009.04 Ännu en "spännande" bok av Auster. Jag blir helt fascinerad av hans sätt att berätta och på hans språk. Man "flyter" genom boken. Det är en nästan klaustrofobisk känsla. Som att sitta i "ett låst rum"!
Auster, Paul Osynlig 2009 2011.01 Ännu en fantastisk läsupplevelse av Auster. Han har en lysande förmåga att göra läsaren osäker. Vad är rätt, vad hände - egentligen? Vem var "skurken"? Vem var "hjälten"? I början av boken är handlingen klar och skarp. Efter hand så smyger det in en osäkerhet, och på slutet är inget klart och skarpt. För mig är varje ny Auster-bok något att se fram emot.
Auster, Paul Sunset Park 2010
2013.03
Auster är en fantastisk berättare. Den här boken läste jag på "ingen" tid. Fastän att varje sida är fylld med ord, ofta utan uppehåll, så är boken mycket lättläst. Auster har här en fantastisk gåva.
Den här boken saknar emellertid något. Jag har svårt att beskriva vad. Den har liksom ingen substans. När boken är slutläst, så tar man direkt tag i nästa bok, utan att fundera på vad boken gav mig, eller vad Auster egentligen menade med boken. Lite frustrerande.
Axelson, Majgull Ditt liv och mitt 2017 2017.12 Det är faktiskt den första boken jag läser, som är skriven av Majgull Axelsson. Jag kanske borde skämmas? Lite?
Boken är skrämmande och bra. Den handlar om en fullständigt dysfunktionell familj, sedd från ett av barnens ögon. Alla personerna i familjen har något destruktivt drag. Detta ger hat, kyla, vanmakt och allt därtill. Axelsson skildrar detta på ett "kallt" sätt, som bara gör boken mer skrämmande.
"Lite" trött blev jag emellanåt på huvudpersonens tragglande med sej själv (eller?) inne i sitt eget huvud. Idén är jättebra, men det får lite för stor plats.
En bok, som man inte läser (eller lyssnar på, som jag) utan att bli djupt berörd.
Axelsson, Majgull Aprilhäxan 1997 2018.03 En fascinerande bok om relationen mellan 3 (eller 4) adopterade flickor. "Tant Helen" födde en vanskapt dotter, som hon lämnade ivädg, och hon försöker att reparera detta med att adoptera andra flickor.
Axelsson bygger upp en spännande och intressant läsning om flickornas utveckling och inbördes relationer. Dock, tycker jag att den inledande ambitionen med att den sjuka dottern ska leta upp den syster, som har tagit hennes plats, bara försvinner i tomma intet.
Trots det, mycket bra läsning.


B

 

Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Backén, Marianne Skuggan av Ninja   1987 1989 Boken skildrar, i ett antal kapitel, flera olika människor i dagens New York. De olika personernas historier berör varandra marginellt, så att hela boken blir en hel enhet. Backlen skildrar våldet och tristessen i storstaden. Ofta gäller det att överleva, med alla möjliga medel. Skildringen är lättläst och miljöbeskrivningen är fin. Man lever sig verkligen in i de olika personernas bekymmer och glädjeämne. En bra bok.
Bacman, Fredrik En man som heter Ove 2012 2014.07 Ove är en stor vän av ORDNING. Står det att bilkörning är förbjudet, så ÄR det förbjudet. Man kör SAAB, allt annat är ett skämt.
En helt enkelt underbar bok om en man som har väldigt svårt för att ändra sina regler och sina vanor. Bakom sin fasad, har han egentligen ett hjärta av guld. Det är bara så fasligt svårt at ta sig igenom fasaden.
Boken är mycket lättläst, och jag fick många skratt och AHA-upplevelser. Läs den och må bra!
Bakhtiari, Marjaneh Kalla det vad fan du vill 2005 2013.09 Boken tar upp ett mycket aktuellt och intressant ämne, etnisk tillhörighet och assimilation till ett nytt samhälle.
Det hela är skrivet med en ironisk distans och det finns mycket humor i boken. Dock utan att bli löjlig.
Däremot, så uppfattar jag boken som rörig. Den hoppar mellan olika individers problem, och jag tappar tråden ibland. Dessutom, så blir Bakhtiaris grepp att skriva det mesta av dialogen på skånska och "invandrar-iranska" lite jobbigt ibland. Det blir lite FÖR bra.
Bakhtiari, Marjaneh God Natt sagor för barn som dricker 2013 2014.01 Denna bok är skriven av en författare, som har mognat!
Bokens handling är nu lagd i Irans huvudstad Teheran.
Den handlar om en familj, som försöker att hålla ihop, trots alla influenser från både väst och från det konservativa styret i landet.
Allting krackelerar, men faller inte ihop totalt.
Boken blir bättre och bättre ju längre man läser.
Titeln på boken förstår jag däremot inte.
Baldersson, Bo Stadsrådets fall   1971 Före 1985 . .
Baldersson, Bo Stadsrådet och döden   1968 Före 1985 . .
Baricco, Alessandro Silke 1996 2005.02 En liten berättelse. En mycket fin berättelse. Den handlar om kärlek, nära och på avstånd. Hervé Joncour åker år 1861 från Frankrike till Japan för att köpa silkesmaskägg. Han träffar där en kvinna som han blir besatt av. Han kommer in i en främmande kultur, med främmande seder. Hervé återvänder till Japan 3 gånger. Jag citerar en annan resencent: "...detta är en nära nog fulländad berättelse..."
Bergstrand, Claes-Göran Massakern på Norrmalmstorg 2016 2017.01 Boken behandlar ett bondeuppror år 1743 i Sverige. Dalabönderna tågar till Stockholm för att protestera mot "galna" krig, skatter och adelsvälde. Resultatet blir att 144 bönder skjuts ihjäl på Norrmalmstorg.
Författaren har gjort en fantastisk research, då alla personer och händelser som förekommer i romanen är tagna ur verkligheten, endast dialogerna är fiktiva. Bergstrand ska ha en stor eloge för detta grundläggande och omfattande arbete.
Boken blir emellertid lite för omfattande och fylld med lite för mycket dialoger mellan huvudpersonerna. Lite sovring hade inte skadat.
Det är en mustig och intressant historia, som väl är värd att läsas.
Bernlef, J Boy   2000 2001.12 En annorlunda stillsam bok om det tidiga 1900-talet i en förort till New York. Det handlar om den begynnade filmkonsten och en kvinnlig filmstjärna, som blir mördad. En dövstum pojke (Boy) blir anklagad, men är han skyldig. En reporter på en lokal tidning forskar i det hela och uppdagar så småningom sanningen och finner samtidigt sin stora kärlek. Trivsam och stillsam bok.
Binet, Laurent HHhH 2010 2015.05 Rienhard Heydrich var en av de (om inte den) otäckaste personerna i Adolf Hitlers närmaste krets. Han var Heinrich Himmlers närmaste man och han lade grunden för den "slutgiltiga lösningen" av judefrågan, dvs den totala utrotningen av alla judar.
Boken handlar om attentatet mot Heydrich i Prag 1942. Författaren har byggt boken runt faktiska händelser, men han har tillåtit sig att fälla in "troliga" händelser och kommentarer här och där. Därför är boken klassad som skönlitteratur.
Författaren har gjort ett ordentligt reseach arbete, och boken är ofta mycket intressant och spännande. Tyvärr, så gör Binet rätt så ofta avbrott i berättelsen, och kommer in på andra spår, som har minimalt med denna historia att göra. Han ber ofta om ursäkt för sina "avbrott", men det är emellanåt mycket irriterande och gör att berättelsen hackar och att man tappar tråden.
Blankenship, William D Yukon Gold   1977 1994.05 Ännu en bok, som har stått i min bokhylla i åravis. Den handlar om guldrushen i Klondyke under slutet av 1800-talet. Det är en väldigt lättläst "cowboy"-bok, med hjälte, underskön kvinna och skurk. En väldig massa skjutande och dödande, men vår hjälte klarar sig alltid och får naturligtvis den sköna. Lite patetisk, men, som sagt, lättläst.
Blom, K Arne Ett bländande mörker   2000 2000.11 En deckare från Lund. Lite för mycket blod, dålig intrig, men rätt spännade. Mankel är betydligt bättre!!
Blom, K Arne Offerlam   1995 2001.01 Ytterligare en Blom-deckare. Denna tilldrar sig i Dalby. Två brutala mord är upptakten. Det är rätt så kusligt, att känna igen sig i gatorna här i byn. Bloms deckare är rätt så negativa till det svenska samhället, så även denna. Lite positivt finns det väl ändå. Jag är inte SÅ väldigt förtjust i KA Bloms böcker. Spännande är de, emellertid!
Bodelsen, Anders Fryspunkten   1970 1999.10 . .
Bodelsen, Anders Tänk på ett tal   1968 1999.10 . .
Both, Stephen Redan död 2013 2014.05 En "mysig" deckare, om man nu kan kalla en deckare mysig. Regnet vräker ner över landskapet i England under hela handlingen.
Boken är spännande att läsa, och man ser verkligen fram emot upplösningen. Slutet blir emellertid lite komplicerat och nästan för många ledtrådar passar till slut in i varandra.
Emellertid en bra sommarbok.
Boström Knausgård, Linda Helios katastrofen 2013 2013.08 Hm!?
Hon föds ur sin fars huvud vid 12 års ålder. Hon pratar sedan grekiska i kyrkan. Hon läggs in på mentalsjukhus och vill bara dö.
Författaren syftar till den grekiska gudinnan Pallas Atena, som föddes ur sin fader Zeus huvud.
Det hela handlar om faderslängtan och identitetssökande.
Språket är vackert och emellanåt väldigt poetiskt, men jag förstår inte var författaren vill komma.
Boken är förvirrande och ger mig inte mycket.
Boye, Karin Kallocain 1940 1999.10 . .
Bradbury, Malcolm Klipp   1988 1989 Jag har lyckats få tag på ytterligare en satirisk bok. Emellertid har jag kommit underfund med att jag inte är så förtjust i satirer. Den här boken driver friskt med TV-bolagens försök att spela in "världens bästa TV-serie". Alla medel verkar tillåtna, och resultatet blir naturligtvis därefter, dvs totalt fiasko. Boken verkar på mig ganska ytlig och snabbt ihopskriven. Till bokens förtjänst hör att man emellanåt har ett leende på läpparna, som bevis på den fina humor, som då och då dyker upp i boken.
Bradbury, Ray Oktoberlandet 1955 Före 1985 . .
Bradbury, Ray Det eviga regnets dag   1954 Före 1985 . .
Bradbury, Ray Farenheit 451 1953 Före 1985 . .
Bradbury, Ray Glädjens mekanismer   1965 Före 1985 . .
Bradbury, Ray Den kalla vinden och den varma   1969 Före 1985 . .
Bradbury, Ray Den illustrerade mannen 1951 1987 Jag läste den här boken för första gången för c:a 15 år sedan. Den fascinerar mig fortfarande, men kanske inte i samma grad som då. Boken är uppbyggd av små noveller, som verkligen ger läsaren tankeställare. De flesta historierna behandlar en avlägsen framtid med människor (och häxor mm!) på både Venus och Mars. Emellertid så är problemen som Bradbury tar upp lika giltiga i dag, här på jorden. Lyxkonsumtion, hämndbegär, ondska, meningen med livet överhuvudtaget. Det hela blir nästan lie överarbetat, med historia på historia, och än på Venus och än på Mars.
Bradbury, Ray Invasion på Mars   1952 1992 . .
Bradbury, Ray Oktoberlandet   1958 1992 En rad helt otroliga berättelser. Både om varulvar, mördande babysar o mycket annat som skulle ta rent för lång tid att rabbla upp. Som sagt, allt är helt otroligt, men bra!
Bradley, John Ed Dödgrävarnätter   1988 1989 Handlingen utspelas i en liten gudsförgäten stad i södra USA. Huvudpersonen, John Gerlie, återvänder hem efter avslutade collegiestudier. Hans far sjappade hemifrån när han var väldigt ung och kvar hemma finns brodern Sam och modern. John börjar jobba o träffar då ofta sin komps dödgrävaren Charlie. Han lär ochså känna den 10 år äldre Emma och de blir djupt förälskade. Att beskriva handlingen i den här boken blir på ngt sätt så banalt och plottrigt. Den här boken är BRA! Johns förhållande till sin överbeskyddande och kärlekskrävande mor är värt en hel avhandling. Författarens miljöbeskrivning är ypperlig. Boken har många bottnar och den kommer säkerligen att ligga kvar i mitt minne länge, länge.
Brink, André Rykten om regn   1978 2003.12 . .
Brink, André En kedja av röster   1982 2004.07 Boken behandlar ett slavuppror i inre Sydafrika i början på 1800-talet. Efter en inledande resumé för vad som hände, får man omväxlande höra historien berättad av de olika huvudpersonerna. Ett mycket fascinerande berättarsätt, som ger flera helt olika uppfattningar om vad som egentligen hände. Jag rekommenderar verkligen boken.
Bronte, Charlotte Jane Eyre 1847 2002.07 Boken var en sensation när den kom ut. Den behandlar en kvinna, som vi bli betraktad som en fri individ, o inte vara beroende. Sensationellt på 1800-talet. Den är relativ lättläst i den här nyöversättningen. Boken slutar lite väl lyckligt, men en intressant läsupplevelse.
Brown, Dan Da Vinci koden 2003 2004.08 Da Vinci koden har fått otroligt bra kritik överallt. Visserligen, så är boken väldigt spännande. Man nästan tappar andan av tempot i boken. Det hela känns som en ny film med Indiana Jones! Men var finns miljöskildring, personteckning o en handling som är trovärdig? Idén med Graalen är intressant, men ack så uttjatad.
Brown, Dan I cirkelns mitt 2001 2009.01 Jag börjar bli gammal. Visst var boken spännande ibland, men den är värre än den värsta James Bond-film. Den ena räddningen otroligare än den andra. Snabba korta kapitel, hjältar och hjältinnor, skurkar och bovar. Allt är som taget ur en serietidning. Det som var intressant i boken, och som räddar den från lägsta betyg, är beskrivningen av all mygel i den amerikanska politiken. Jämför USA de senaste 8 åren.
Brunk Holmqvist, Karin Potensgivarna 2004 2005.04 Boken handlar om två äldre systrar, som bor i ett gammalt hus i byn Borrby, strax utanför Simrishamn. Allt går sin gilla gång i Borrby, ända tills Alvar Klemens flyttar in som deras granne. Han är en glad o vänlig herre, som vänder upp o ner på damernas värld. Boken är trivsam att läsa, men den gav mig inte så mycket. Språket är lätt o ledigt, men ibland blir det lite Astrid Lindgren över det hela.
Brunk Holmqvist, Karin Villa Bonita 2006 2006.12 En finurlig liten historia om två företagsamma damer i Ystad. Boken är lättläst och gjord med en massa gott humör.
Bulgakov, Michail Mästaren och Margarita 1940 2013.01 Nja, inte min smak. Detta ska vara något av en kultbok. Hm? En osammanhängande historia, med en snäll djävul, folk som flyger, rider på svarta hästar uppe bland molnen mm mm. Jag drunknar bland alla dessa ryska namn! Orsaken till att boken inte får en smiley, utan två, är att jag är imponerad av författarens fantasi.
Böll, Heinrich Lidande Eros   1953 Före 1985 . .
C
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Camus, Albert Främlingen   1946 1993 Den här boken fick jag för länge sen av Håkan Lindgren. Jag har läst den en gång innan, men det var för länge sen. En inträngande skildring av en enkel människa, som begår ett mord och inte riktigt fattar varför eller vilka följder det får. Boken är skriven i jagform och får därmed ett större djup.
M.R. Carey Pojken på bron 2017 2017.02 Denna bok handlar om händelser före Careys bästsäljare "Flickan med gåvorna", men den är skriven senare än denna. Det är en så kallad prequel.
Jag har ännu inte läst "Flickan..." men kommer att göra det snarast.
Pojken på bron utspelar sig 10 år efter den stora katasrofen. Mänskligheten håller på att gå under, pga ett otroligt smittosamt virus. Den sista spillran av ännu friska människor försöker att hitta ett botemedel mot sjukdomen. De skickar ut en bepansrad bil på resa genom Storbrittanien, för att samla in prover. I bilen/bussen finns en grupp forskare och militärer, samt pojken Stephen. Han är en tyst o inbunden pojke, men vet mycket mer än vad de andra tror.
En ytterst spännande bok, om en framtida värld, som kanske inte är helt otrolig.
Carey M.R. Flickan med gåvorna 2014 2018.03 Detta är den första skrivna boken i serien om världen efter "katastrofen". Bok nummer 2: Pojken på bron, behandlar tiden innan händelserna i denna bok. Det verkar tokigt, men det fungerar utmärkt.
Hela världen drabbas av en fruktansvärd katastrof. En potent bakterie spriders sig till alla människor och gör alla (nästan) till zombier, som bara gör en sak: äter. De kallas "De hungriga". En grupp av människor, vissa barn, drabbas mildare av bakterien, och det är om denna grupp, som boken handlar.
Boken är ytterst spännande och bra skriven, en bladvändare. Den ger också upphov till många tankar om dagens samhälle: Vad håller vi egentligen på med???
Den här boken har fått rent för lite uppmärksamhet i Sverige och borde läsas av många fler. Bli en av dessa!
Cartarescu, Mircea Travesti 1994 2013.10 Det här är en liten roman, som tar sin tid att ta sig igenom. Det är koncentration som gäller, om man ska förstå handlingen i boken.
Cartarescu är en rumänsk författare, som skriver mycket intensivt. Boken är full med drömmar och hallucinationer, och ibland är det svårt att hålla reda på vilket som är drömmar och vilket som är verklighet.
Jag hade glädje av boken, som gav mig en insikt i hur olika människor kan se på det som vi kallar "verklighet". Vad är verkligt för mig och vad är verkligt för dig?
Läs boken med koncentration, så får du en läsupplevelse.
Carter, Angela Den nya Evas passion 1977 2013.04 En mycket märklig och fascinerande bok.
Den handlar om USA på 50-talet. Landet håller på att falla sönder, Kalifornien förklarar sig självständigt. Inbördeskrig. Los Angeles brinner. Huvudpersonen Evelyn-Eva gör en resa från östkusten till västkusten. Han/hon träffar ur-Modern, galningen Zero, sin kvinnoidol Tristessa. Evelyn-Eva blir utsatt för ett påtvingat könsbyte av Modern Mama.
Det finns så många bottnar och komplikationer i den här historien, så man nästan får svindel. Samtidigt är den hela tiden fascinerande.
Slutet av boken ger mig en känsla av Joseph Heller Moment 22.
Constantine, Barbara Tom, lille Tom 2010 2015.02 En mysig "feel good" bok.
Tom, som är 11 år, bor hos sin unga mamma i en husvagn. Mamman har inget ordentligt jobb och Tom måste ut bland bönder och andra grannar i närheten och leta frukt och grönsaker, så de får någon mat. Tom är SNÄLL. Han städar alltid efter sig och atr aldrig mer än han behöver.
Det förekommer en del udda typer i boken och på något sätt, så har de något gemensamt. Det löser sig på slutet.
Boken går fort att läsa och ger ett gemytligt intryck.
Charrière, Henri Papillon - Räddningens öar   1969 Före 1985 . .
Charteris, Leslie Helgonets vendetta   1964 1994.07 Även den här boken har stått i min bokhylla i många år. Den handlar om Helgonet, dvs Simon Templar. Han är på äventyr i södra Italien och hamnar i de mest konstiga situationer. Naturligtvis klarar han alla problemen galant, annars vore han ju inte Helgonet! Boken passade bra som förströelse på stranden ett par dagar.
Chrichton, Michael The Andromeda Strain (På engelska)   1969 Före 1985 . .
Christie, Agatha ABC-morden   1936 Före 1985 . .
Christie, Agatha Fem små grisar   1942 Före 1985 . .
Christie, Agatha Samvetskval   1940 Före 1985 . .
Christie, Agatha Tio små negerpojkar   1939 Före 1985 . .
Christie, Agatha 13 vid bordet   1933 Före 1985 . .
Christie, Agatha 4.50 från Paddington   1957 Före 1985 . .
Christie, Agatha Begravningar är farliga   1953 Före 1985 . .
Christie, Agatha Mord på ljusa dagen   1941 Före 1985 . .
Christie, Agatha Ett sting i tummen   1968 Före 1985 . .
Christie, Agatha Klockan K   1944 Före 1985 . .
Christie, Agatha Taken at the Flood (På engelska)   1948 Före 1985 . .
Christie, Agatha Liket i biblioteket   1942 Före 1985 . .
Christie, Agatha They Came to Bagdad (På engelska)   1951 Före 1985 . .
Christie, Agatha Oändlig natt   1967 Före 1985 . .
Christie, Agatha Third girl (På engelska)   1966 Före 1985 . .
Christie, Agatha Third girl (På engelska)   1966 Före 1985 . .
Christie, Agatha Ett karibiskt mysterium   1964 Före 1985 . .
Christie, Agatha Den hemlighetsfulle motståndaren   1922 Före 1985 . .
Christie, Agatha Vem var den skyldige   1923 Före 1985 . .
Christie, Agatha Hemligheten på Chimneys   1925 Före 1985 . .
Christie, Agatha N eller M   1941 Före 1985 . .
Christie, Agatha Bertrams hotell   1965 Före 1985 . .
Christie, Agatha Mordet på Orientexpressen   1934 Före 1985 . .
Christie, Agatha Mord i Mesopotamien   1936 Före 1985 . .
Christie, Agatha Mrs McGinty är död   1952 Före 1985 . .
Christie, Agatha En ficka full med råg   1953 Före 1985 . .
Christie, Agatha Cyankalium och champagne   1944 Före 1985 . .
Christie, Agatha Hercules nya storverk   . Före 1985 . .
Christie, Agatha Hercules första storverk   1947 Före 1985 . .
Christie, Agatha De fyra stora   1927 Före 1985 . .
Christie, Agatha Katt bland duvor   . 1985.10 . .
Claeson, Stewe Komma nära 2014 2015.01 I den här boken händer det nästan ingenting - i den yttre handlingen. Däremot, så händer det en otrolig massa i hjärnan på huvudpersonen, konsulten Pontus.
Han är en rättskaffens person, som vill följa lagar och förordningar. Han kommer på ett stort fiffel i kommunen där han jobbar och vill avslöja detta, så att allt kommer att gå rätt till. Han får telefonhot, hotfulla brev mm.
Pontus åker på ett vilohem en vecka för att tänka över situationen. Har han kommit ihåg rätt, kan han lita på sitt minne, varför minns han olika, vem kan han lita på, kan han lita på sig själv, vad är sanning?
Stewe Claeson skildrar Pontus vankelmod på ett utmärkt sätt. Boken är både kristallklar och full med dunkla tankar.
Jag ger den högsta betyg.
Clarke, Arthur C År 2001   1988 1993.11 Jag såg den här boken, som film, för en himla massa år sen. I Stockholm tror jag. Den har gått på TV en gång ochså. Jag har alltid tyckt att den var lite konstig, filmen alltså. Boken är väl inte fullt så konstig, utan man har större möjlighet att sitta och tänka efter vad författaren menar egentligen. Som science-fiction bok, så var den rätt så bra. Lite väl vidlyftig på slutet kanske, men är det science-fiction, så är det. Den var rätt så lättläst, mycket beroende på att jag har sett filmen.
Coelho, Paulo Alkemisten 1998 2004.07 25 miljoner exemplar sålda av denna bok, o jag fattar inte varför. Det var länge sen jag behövde tvinga mej själv för att avsluta en bok. Boken är otroligt seg o trist. Visst handlar den om viktiga saker: att försöka sätta mål i tillvaron o sikta ditåt. Men allt snack om världssjälen o följa sitt hjärta gör att man till slut bara suckar. Den påminner lite om Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, men helt utan den bokens charm. En besvikelse.
Coetzee, J.M. I väntan på barbarerna 1980 2004.02 Nobelpristagare 2003. Boken ger mig en doft av Dostojevskij o Kafka. Ödesmättad, stora trista landskap, onda människor o goda människor, hopplöshet mm mm. Jag hade stort utbyte av boken. Men man väntar fortfarande på barbarerna!
Coetzee, J.M. Onåd 1999 2004.03 Jag blev inte alls så fascinerad över denna Coetzee-bok. Jag tycker den var luddigt skriven o slutade i ett jaså!? Sen förstår jag inte varför en av personerna handlade som hon gjorde, mot allt sunt förnuft. Resultatet blev att hon ställde sig längst ner i rangskalan, frivilligt, utan möjlighet att ta sig därifrån.
Coetzee, J.M. Den långsamme 2005 2010.10 En gripande bok om en äldre man, som råkar ut för en olycka och förlorar ena benet. Han tycker att hans liv är förlorat, och vill bara tyna bort. En dam som blir anställd som sköterska hos honom ger honom lite livskraft tillbaka. Kärlek, åtrå, och andra känslor väcks hos honom igen, dock så är känslorna enkelriktade! Den äldre mannen försöker att göra det som han tycker är rätt, men blir ofta missförstådd.
Condé, Maryse Färden genom mangroven 1989 2010.10 En mycket bra och mycket annorlunda bok. Boken utspelas på den karibiska ön Guadeloupe. En man hittas död i djungeln. Han är hatad och älskad i den lilla byn, och under den efterföljande likvakan, så får vi veta de olika personernas förhållande till mannen. Boken är som en deckare, men ändå inte. Den är svårbeskrivbar, men underbar och vacker.
Constantine, Barbara och sen paulette 2012 2017.01 En bok i mycket lugnt tempo, som handlar om en lite by i Frankrike och dess invånare.
Ferdinand (ej tjuren, utan en 70-årig man) bor ensam på sin gård sedan barnen flyttat ut. han har mycket gott om plats på gården. Efter hand, så inviterar han andra i byn, som också är ensamma, att bo på hans gård. Till slut blir det ett stort kollektiv... och sen Paulette.
Det är en verklig feel-good bok, med mycket vänliga människor, och de som inte är vänliga, blir vänliga.
Det blir alldeles för mycket av det goda/vänliga. Under läsningen av boken väntar man hela tiden på att det ska hända något. Det gör det i och för sig unde de sista sidorna, men då är boken slut.
Cook, Thomas H Den svarta tjärnen 1996 2003.10 . .
Conrad, Joseph Mörkrets hjärta 1902 2006.11 Språket är gammaldags och det är kanske inte så konstigt. Boken blir lite seg på sina ställen. Den ger emellertid en fantastisk ögonblicksbild in i det mörkaste Afrika runt år 1900. Den visar hur fruktansvärt befolkningen i Kongo blev behandlat av "erövraren" Belgien. En verkligt "mörk" sida i mänsklighetens historia.
Cornwell, Patricia Kuslig likhet 1993 2008.03 En kvinnlig rättsläkare blir anklagad för en serie mord, som hon utreder. En komplicerad historia ligger bakom, nästan för komplicerad. Mijöbeskrivningen är väl inte den bästa. Lite spänning finns det i boken, men det mesta verkar lite för konstruerat.D

 

Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Dahl, Niels Fredrik Förra sommaren   2003 2005.08 Ja, vad hände egentligen förra sommaren? Han älskar sin Siri till vanvett ibland. Hade hon ett förhållande förra sommaren? Varför var hon ute o cyklade själv? Vem var orsaken till hennes graviditet? Huvudpersonen funderar en massa över vad som hände. Vad som egentligen hände får man bara lite aningar om. Boken är emellertid full av våldsam kärlek, naturskildringar från djupa skogar o mänsklig besatthet.
Dahlström, Magnus Spådom 2011 2014.04 Boken består av tre berättelser, som är fristående, men som ändå vävs ihop.
Något liknande, som den här boken, har jag inte läst innan. En bok, som inte innehåller ett enda namn, en bok som vars dialograder är superkorta, en bok som är full av synintryck, luktintryck och hörselintryck.
Fungerar detta? Både ja och nej. Sättet, som boken är skriven på är mycket fascinerande. Man kommer in i en värld full av ordning och reda, och där varje lukt eller synintryck innebär något för huvudpersonen. Utan att ha rätt kunskap, så skulle jag tro att det är så här en person med autism upplever världen.
Boken är jobbig att läsa och kräver full koncentration. Huvudpersonens fokus ändras ofta mitt inne i ett stycke. Har man inte full koll, så kan boken verka helt obegriplig.
En mycket intressant läsupplevelse, men boken blir för jobbig i längden.
Davidsen, Leif De goda systrarna   2001 2004.08 Boken handlar om den danska underrättelsetjänsten. Ett spår leder från en dansk soldat på Tysklands sida under andra världskriget till en mystisk "syster", som finns bl a i Albanien under kriget i Jugoslavien på 90-talet. Boken är lite rörig o har egentligen inget definitivt slut. Skildringen av kriget i f d Jugoslavien o Albanien o flyktingarnas situation är emellertid mycket bra.
de Assis, Machado Vansinnesläkaren 1882 2009.04 Författaren, Machado de Assis, betraktas som brasilianksa litteraturens fader. Boken är en frodig berättelse om en "psykläkare" i en lokal brasiliansk by på 1800-talet. Han låser in alla "dårar" i byn på sitt sjukhus, men efter hand så vet man inte vem som är dåre, den kloke eller den tokige. En kort mustig bok, väl värd att uppleva.
Deaver, Jeffery Stenapan   2002 2005.11 "Spöket" är en cynisk kinesisk man, som tjänar pengar på att smuggla folk från Kina till USA. Han har över huvud taget inga skrupler, utan mördar o våldtar utan att känna någon empati över huvud taget. Hans senast smuggelresa stöter på problem, när han möter på motstå¨nd av det säregna paret Lincoln Rhyme o Amelia Sachs. Båda är poliser i New York. Rhyme är förlamad i hela kroppen utom huvudet, o Sachs är en f d fotomodell.
Boken är spännade o har en oväntad upplösning, som alla bra deckare ska ha. Emellertid, så saknar berättelsen trovärdiga personbeskrivningar. Både Sachs o Rhyme är två undermänniskor, som kan lösa ett brott genom att analysera ett dammkorn. En förtjänst med boken är att den mycket fint beskriver kontrasten mellan ameikansk o kinesisk syn på livet, döden o allt däremellan.
Defoe, Daniel Robison Cruose 1719 2009.09 Jag har naturligtvis läst den här boken innan, men det var 40 år sedan! Det är fantastiskt att en bok från 1700-talet fortfarande kan fascinera så mycket.
Delacourt, Grégoire Allt vi så var lycka 2014 2015.11 Återigen, ett stort tack till förlaget [sekwa], som tar fram fantastiskt bra fransk litteratur.
Huvudpersonen, Antoine, försöker att rätta sig efter alla andra, inte sticka ut och absolut inte ge tillbaka för oförätter. Han bygger upp en mörk kraft inom sig, och till slut får han ett utbrott. Det blir total katastrof, men kanske inte helt! Boken är på något sätt en positiv tragedi.
Berättelsen består av korta koncentrerade kapitel. Den är lättläst, men kräver lite eftertanke ibland.
Delacourt, Grégoire Allt jag önskar mig 2012 2013.05 Huvudpersonen vinner en otrolig massa pengar på lotto, men gömmer pengachecken i en sko, och fortsätter att leva som vanligt.
Jag kan förstå att hon (Jocelyn) gör detta, men boken ger inget riktigt svar på vad som är rätt, och den slutar i ett: Jaha?
Boken är lättläst och har ett mycket enkelt språk. Ibland blir det barnsligt och överdrivet.
de Rosnay, Titiana Bumerang 2009 2015.09 En bra och lättläst bok!
Antoine Ray bjuder sin syster på en överaskningshelg, när hon fyller 40 år. De åker till en ö vid franska kusten där de tillbringat många somrar under barndomen och återupplivar minne därifrån. Det är 34 år sen de senast var på ön, och deras vistelser på ön upphörde då, eftersom deras mor plötsligt dog.
Antoines syster erinrar sig plötsligt en händelse från den sista sommaren de var på ön som barn. Hon berättar sitt minne på vägen hem från ön, men bilen de kör går just då av vägen och hon skadas svårt.
Boken handlar om Antoines försök till att få systern att komma ihåg sitt minne och vad som verkligen hände på ön för 34 år sedan.
En charmerande och välskriven bok, som bara flyter iväg. Ett litet minus: ibland är personteckningen lite för stark. Goda människor - onda människor. En bagatell i sammmanhanget. Läs boken, den är bra!
De Vigan, Delphine Underjordiska timmar 2009 2013.03 Detta är egentligen en fruktansvärd bok. Den handlar om bland det värsta man kan råka ut för, nämligen mobbing och total utfrysning. Det förekommer inget våld i boken, men den gör ändå så ont.
En människa beslutar sig för att frysa ut en annan anställd på sin arbetsplats. Detta lyckas till 100%.
Jag vill att alla ska läsa denna bok, för att förstå vad som kan hända (och händer!) i vårt samhälle.
Dickens, Charles Nicholas Nickleby   1838 Före 1985 . .
Dickens, Charles Lilla Dorrit   . Före 1985 . .
Dostojevskij, Fjodor Anteckningar från ett källarhål   1864 Före 1985 . .
Dostojevskij, Fjodor Idioten   1869 Före 1985 . .
Dostojevskij, Fjodor Brott och straff   1866 1991 Andra gången jag läser boken. Fantastisk bok. Den är så intensiv emellanåt, så man nästan skrynklar ihop pärmarna, så hårt som man håller i boken.
Dostojevskij, Fjodor Onda andar   1873 1995.07 Så har jag återigen läst Dostojevskijs mastodontbok, Onda andar. Det är väl 20 år sen sist. En fascinerande bok, som börjar lugnt o sansat, men slutar i en massa mord o död. En fantastisk personbeskrivning. Alla finns med. De mest känslokalla till de mest känslosamma. Alla lika fint beskrivna. Det tog tid att läsa boken, men det var det värt.
Doyle, Roddy Kvinnan som gick in i dörrar   1996 2005.04 Paula Spencer går ej in i dörrar. Hon blir konstant misshandlad av sin man under 17 år. Hon lever i en ständig skräck för sin man. Han gör henne helt handlingsförlamad. Ända tills han ska gå över ytterligare en gräns, då… Detta är en mycket intensiv bok av Roddy Doyle. jag rekommenderar den varmt. Roddy Doyle skriver på ett korthugget sätt med korta precisa meningar. En ruggig bok, men mycket läsvärd.
Dyens, Dominique Smitning 2009 2016.07 En kvinna, som är mitt uppe i sin lysande karriär, bryter plötsligt ihop och flyr ut på vägarna i Frankrike. Hon har hela sitt liv sökt "den enda kärleken", men har alltid misslyckats med att hitta den rätte.
Under flykten, så händer det en del underliga saker oxh en mystisk man dyker upp.
Som läsare blir man mer och mer konfunderad över historien. Vem är egentligen vem? Författaren har lyckats att göra en banal historia till en underfundig och intressant berättelse. Mot slutet, när sanningen går upp för läsaren, sitter man där med gapande mun och säger: Nä men!!!
Historien är kansle lite för påhittad och en tanke som dyker upp efteråt är: Kan man skriva så?
Läs boken och fundera över författarens teknik.E
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Edvardsson, Åke Rum nummer 10   2005 2005.08 Jag blev inte stormförtjust. Deckaren är emellanåt rätt så komplicerad. Kommisarie Winter får utreda ett mord i rum nr 10 på ett hotell i Göteborg. Ungefär 20 år tidigare försvann det en dam från samma rum. Även det ett brott som Winter utredde. Sammanträffande? Naturligtvis! Emellanåt trampar deckaren luft, men sluresultatet är klart godkänt.
Einhorn, Stefan Den sjunde dagen   2003 2004.06 Detta är egentligen ingen skönlitterär bok, utan en undervisning i kärlek, etik o moral. Boken består av ett antal samtal, som en son har med sin döende far. Allt som fadern har att förtälja sonen är mycket klokt o bra, men det finns ingen handling i boken o till slut blir det nästan lite för mycket "korvstoppning".
Ekelund, Fredrik Nina och sundet   1999 2001.05 En intressant deckare, med innehåll av fanatisk hämd och fanatisk politisk tro. Intressant upplagd, med "hoppande" handling i tiden. Emellanåt mycket realistisk
Ekelund, Fredrik Blueberry Hill   2004 2005.05 En lokal "deckare" från Malmö. Berättelsen handlar om ett område i hamnen i Malmö: Blueberry Hill. Ett mord begås på en uteliggare o ett flertal bränder på det övergivna varvsområdet leder polisen till nynazister . Mycket lokalfärg o intressant uplägg av boken gör den väl värd att läsa.
Ekerling, Leif Jagger, Lennon och jag   1994 1998.01 . .
Eklund, Tomas Drömmar från provinsen 2013 2014.03 En bra novellsamling från en svensk författare.
Novellerna handlar om ensamma, udda människor i annorlunda miljöer. Ibland är miljöerna väldigt annorlunda. Det finns en Ray Bradbury-känsla i vissa av texterna.
Kvaliten är ojämn, men det är inte lätt att få 12 korta novellar att bli bra. Vissa är dock helt lysande. Jag gillar framförallt novellerna "Lukten" och "Adams teofani". Lukten handlar om Martin, som känner en speciell lukt i sitt hus. Han är tvungen att hitta källan till lukten, och det ger upphov till absurda beslut. Adams teofani handlar om "guden" Frank. Berättelsen är svårberättad, men man sitter hela tiden och skakar på huvudet åt vansinningheterna, medan man samtidigt nickar åt alla sanningar, som finns i novellen.
Elensky, Torbjörn På stället 1998 2013.04 En mycket märklig läsupplevelse. Boken handlar om Roland Passer, en ung man på ca 25 år. Författaren låter huvudpersonen sitta i en fåtölj och titta ut på bakgården i de första kapitlen. Inget händer egentligen, men texten är skarp och Elensky lägger märke till allt. Det är lite av en filosofibok, men utan någon filosofisk inriktning.
Jag gillar boken, men betyget dras ner av att det hela ibland blir lite för "uflippat".
Enquist, Anna Hemligheten 1997 2013.01 Den här boken fladdrar lite mycket mellan nutid och dåtid, dvs under andra världskriget. Historien är rätt så intressant, men det är svårt att få grepp på boken.
Enquist, Per Olov Liknelseboken 2013 2013.10 Enquist har ett språk, som inte liknar någon annans. Det är fullt med underbara ord och dialektala meningar, som gör läsningen till en upplevelse. Det finns så mycket klokhet i den här boken, så att man nästan blir mätt - övermätt!
Det är den första boken av Enquist, som jag läser (jag skäms nästan). Den är som sagt en fantastisk läsupplevelse, men ibland blir den lite för fantastisk. Enquist har ett sätt att snirkla sig i boken, så att man ibland varken vet ut eller in.
Ibland snirklar det så mycket, så jag helt tappar tråden.
Jag är kanske bara en ovan Enquistläsare.
Och - visst är det lite gubbsjuka över boken?
Eriksson, Caroline Djävulen hjälpte mig 2013 2014.09 Detta är en skönlitterär beskrivning av det s.k. Yngsjömordet. Mor och son tog livet av sonens hustru och det ledde till den sista avrättningen av en kvinna i Sverige 1890. En fruktansvärd historia med incest, tvång, galenskap och undergivenhet.
Jag gillar egentligen inte när en författare gör historia till skönlitteratur, men den här boken är väldigt nära sanningen och framförallt nära människorna i boken.
Boken är mycket väl värd att läsas, men glöm inte att läsa fakta om mordet efteråt.
Esquivel, Laura Kärlek het som chili   1989 2005.09 En väldigt lättläst bok, fylld med tramsigheter. Visst är kärlek o erotik viktigt, men alla dessa brinnande, trånade människor, som finns i boken (både bokstavligt o själsligt) gör att den blir en parodi på sig själv. Inte min stil!!
Essbaum, Jill Alexander Hausfrau 2015 2015.12 Detta är en fruktansvärd bok, men också en fruktansvärt bra bok!
Anna bor i Schweiz med man och tre barn. Hon är född i USA och har på ytan ett bra liv, men hennes inre är i uppror. Hon hittar inget lugn för sin själ och hon försöker att upprepa vissa manta för att hålla sig "levande". Hela tiden märker man att hon är på väg mot katastrofen och det är en plåga att sitta som läsare och inte kunna göra något för att hjälpa henne.
Författaren skildrar kampen innifrån huvudpersonen själv. Detta gör hon på ett mästerligt sätt. Boken är inte skriven i jagform, utan mera som om någon satt på hennes axel och noterade allt.
Läs den och tänk på hur många människor i din närhet, som kanske har samma "helvete". Boken är BRA!F
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Faber, Michel Malkus testamente 2009 2013.03 En forskare hittar 9 stycken pergamentrullar i ett sprängt museum i Irak. Det visar sig vara ett "testamente" skrivet av en okänd följare av Jesus, Malkus. Rullarna är skrivna två år efter Jesus korsfästelse, och är en mycket osminkad berättelse om avrättningen av Jesus, långt från de beskrivningar som finns i Bibeln, och som kristendomen är byggd på.
Malkus testamente ges ut i en bok, och skapar oro i världen.
Fabers bok är konstigt skriven. Huvudpersonen är en medelmåtta utan allt för mycket tankeverksamhet. I stället för att kunna bli en intressant beskrivning om hur ett enda dokument kan förändra världen, så fastnar läsaren för huvudpersonens tafflighet.
Det är väldigt synd, för jag tror att detta kunde ha blivit en väldigt bra bok.
Fallada, Hans Ensam i Berlin 1946 2013.04 Den här boken behandlar ett par år i Berlin under andra världskriget. Ett äldre par försöker på sitt eget sätt att protestera mot Hitler. Resultatet av protesten blir inte alls vad de hade tänkt sig.
Boken är skriven 1946 och skildrar den skräck, som en stor del av den tyska befolkningen levde i. Det gällde att inte göra något misstag, för då kom Gestapo eller SS.
Skildringen av vardagslivet i Berlin och den skräck, som många levde under är den här bokens stora behållning. Den ger en insyn, som inte många har någon kunskap om.
Rekommenderad läsning.
Faulks, Sebastian Fågelsång   1994 2004.11 En storartad krönika. Handlingen pendlar mellan 1:a världskriget och 1970-talet. Stephen Wraysford möter kärleken strax innan världskriget. Kärleken blir kortvarig men resulterar i en dotter. På 1970-talet försöker Stephens barnbarn hitta sina anor. Skildringen av 1.a världskriget är rent ut sagt brutalt skrämmande. En fruktansvärd meningslöshet o ett hysteriskt dödande. Mitt i alltihopa finns vänskapen mellan soldaterna.
Ferencik, Erica Floden om natten 2016 2018.06 En spännande bok om fyra kvinnliga vänner, som beslutar sig för att göra en forsränning i amerikas vildmark. Turen blir inte det lugna äventyr, som de förväntar sig, utan en fruktansvärd resa, med långtgående konsekvenser.
Detta är författarens första thriller, och hon lyckas verkligen hålla spänningen vid liv. Det är en riktig bladvändare. Ibland händer det så mycket att man nästan tappar andan. Det blir emellanåt lite för bra. Med lite mer eftertanke och andhämtningspauser, så hade boken varit riktigt bra. Nu är den "bara" bra.
Feuchtwanger, Lion Oppermanns 1933 2018.02 Jag har just läst en bok av Lion Feuchtwanger (Den gula fläcken), så jag hoppar direkt på nästa: Oppermanns.
Denna bok är skriven 3 år tidigare än Den gula fläcken, dvs 1933. Oppermanns är en skönlitterär bok, men handlar till stor del om Feuchtwangers egen flykt från Tyskland till Farnkrike 1933. Familjen Oppermann är en välbärgad judisk familj, som ser sin nutid och framtid slås i spillror vid nazismens makttillträde 1933.
Det är en skrämmande och tydlig bild över nazizmens framfart i Tyskland redan 1933, men boken beskriver en skrämmande och fasansfull framtid för Tyskland. Framtiden blev egentligen ännu mera fasansfull.
Tänk om fler hade läst denna bok när den kom ut!!!
Fitzgerald, F Scott Den store Gatsby 1925 2013.07 Så har även jag läst en av de stora amerikanska klassikerna. Jag vet inte om jag blev så väldigt imponerad.
Boken måste naturligtvis sättas in i sitt tidssammanhang (utgiven 1925), men trots det, så gav den inga större vibrationer.
Den är skriven i en ironisk och lättsam ton, som gör den enkel att läsa.
Flaubert, Gustave Madame Bovary   1857 2000.09 . .
Flygt, Torbjörn Verkan   2004 2006.09 Nja, den här boken var inte vad jag hade väntat. Den handlar om viktiga saker: våldet i vårt samhälle, medborgargarde, bristen på respekt och omtänksamhet.
Men, historien är lite plottrig och osammanhängande. Det är bara elände överallt och slutsaten i boken blir: Ta saken i egna händer.
Flygt, Torbjörn Flyktväg 2017 2018.04 Boken handlar om ett fiktivt land i en nära framtid i Europa. Regimen i detta land behandlar sin egen befolkning på sämsta tänkbara sätt, och världssamfundet beslutar att invadera landet. Det blir naturligtvis krig.
Mitt i det här kriget finns en liten gård med mor, två döttrar och sonen Hart, som försöker att överleva. Två flyktingar kommer till gården och de göms på vinden. Det uppstår vänskap mellan familjen och flyktingarna.
Den här boken är ett litet mästerverk. Torbjörn Flykt väver in så mycket i berättelsen, så man blir alldeles hänförd. Språket är både lätt och tungt. Lätt att läsa, men tungt att fundera över.
Man kan läsa in mycket i boken från vår moderna historia och även sånt, som händer och sker i vår värld just nu.
Mycket läsvärd.
Fogelström, Per-Anders Mina drömmars stad   1960 Före 1985 . .
Fogelström, Per-Anders Barn av sin stad   1962 Före 1985 . .
Fogelström, Per-Anders Minns du den stad   1964 Före 1985 . .
Fogelström, Per-Anders I en förvandlad stad   1966 Före 1985 . .
Fogelström, Per-Anders Stad i världen   1968 Före 1985 . .
Fogelström, Per-Anders Vävarnas barn   1981 1985-10 . .
Ford, Richard Kanada 2012 2015.01 En mycket bra och läsvärd bok.
Författaren följer en disfunktionell familj, som splittras helt när föräldrarna rånar en bank.
Ford går verkligen in på djupet i de olika personerna. Han skildrar saker och handlingar hos människor, som är svåra att förstå. Känslor som finns djupt inne och som spärrar det "förnuftiga" hos människan. Personlighetsskildringarna i boken är brillianta.
Tyvärr, så finns det en sak, som drar ner betyget lite: Boken är för lång. Ibland går den lite på tomgång. Synd på en annars fantastisk bok.
Forster E.M. Howards End 1910 2013.10 Howards End skrevs 1910. Den handlar om två överklassfamiljer, Schlegel och Wilcox, vars vägar oavsiktligt korsas och familjerna, som är ganska olika, får efter hand mycket nära kontakt med varandra.
Det märks på språket att boken är gammal. Det är många invecklade resonemang och händelser, som verkar tokiga för en modern människa. Samtidigt, så är boken ganska fräsh. Den tar upp brännbara ämnen för sin tid, t ex kvinnans frigörelse, barn utom äktenskap, rik är kanske inte bäst mm.
Boken blev lite "mossig" efter hand, men den hade ett intressant och oväntat slut. 
Fosnes-Hansen, Erik Psalm vid resans slut   . 2000.07 . .
Fossum, Karin Jonas Eckel   2002 2004.11 Boken handla om Jonas Eckel, Eckel med E! Han är en nöjd medelålders lagerarbetare, som helt plötsligt drabbas av den stora kärleken. De gifter sig o flyttar ihop, men sen blir det inte riktigt som väntat. Jonas och hans Lilian är två helt olika personligheter. Det börjar knaka o det slutar i dramatik. Jag hade högt ställda förväntningar på boken, men de blev inte helt uppfyllda. Boken ger mig ingen riktig upplevelse, den bara rinner på. Boken är väldigt lättläst o språket är bra.
Fossum, Karin Natt till fjärde november   2003 2005.03 Natten den fjärde november försvinner deras 17-åriga dotter spårlöst. Föräldrarna har inga spår alls av dottern. Varför försvann hon? Vems är felet? Frågor o anklagelser hopas mellan föräldrarna. Karin Fossum går verkligen på det psykologisa djupet i sin skildring av föräldrarnas förtvivlan.
Fossum, Karin Mordet på Harriet Krohn   2004 2006.02 Charley har kommit helt på kant med tillvaron. Hans fru har dött i cancer, hans dotter avskyr honom, han är arbetslös, han har ett stort spelberoende o är skyldig en massa pengar. Han ser ingen annan utväg än att göra ett rån. Rånet går snett o han slår ihjäl den gamla kvinnan. Ingen har emellertid sett honom, eller....
Karin Fossum har en förmåga att skildra ångest o förtvivlan hos människor. Det kryper i skinnet av obehag när hon beskriver Charleys ångest inför det han har gjort. Emellertid, så blir boken lite enkelspårig ibland. Det är lite tröttande att hela tiden se allting från en persons synvinkel. Dessutom, så är utgången i boken given på förhand, så någon spänning finns det inte.
Fossum, Karin De galnas hus   1999 2006.03 Hajna hamnar på mentalhuset Varden. Hon ser sitt liv som meningslöst o kastar sig igenom en glasruta. På Varden stannar hon ett år och upptäcker både kärlek o vänskap.
Hon träffar en rad människor, med olika sorters problem., Odin, Formel, Tjuven Tjuven, Stormen, Erkki m fl.
Boken liknar Gökboet lite grann, o författaren gör ett bra inlägg i debatten om mentalvården. Boken flyter på bra.
Frame, Janet Ansikten i vattnet   1961 2003.08 . .
Fredriksson, Marianne ...den som vandrar om natten   1988 1990 En fängslande berättelse om livet i romarriket, före under och efter Kristi födelse. En väldigt bra bok, men lite för mycket religionsmystik ibland.
Fredriksson, Marianne Simon och ekarna   1985 1991 Ännu en fascinerande bok av Marianne Fredriksson. Boken handlar om en judisk pojke och hans familj under andra världskrigets Göteborg och åren efteråt. Boken är full av bilder, känslor och stämningar, så man nästan får rysningar längs ryggraden.
Fredriksson, Marianne Syndafloden   1990 2001.04 Härlig bok om Noa och byggandet av arken. Fascinerande personlighetsbeskrivningar.
Fridegård, Jan Offerrök   1949 Före 1985 . .
Fridegård, Jan Gryningsfolket   1944 Före 1985 . .
Fridegård, Jan Trägudars land   1940 1993.07 Den här boken läste jag för en hel massa år sen, för första gången. Den känns lika fräsch ännu, fastän den behandlar människor i Sverige för mer än 1000 år sen. Den behandlar trälparet Holmes och Ausis och deras försök att ordna ett så drägligt liv som möjligt för dem och deras son. Mycket av det som beskrivs är gissningsverk, speciellt om blotet i Uppsala, men Fridegård levandegör det på ett fint sätt, så man nästan är benägen att tro att han själv har varit där och tittat på.
Frimansson, Inger Mörkerspår   2003 2004.05 Min första deckare av Frimansson. Jag blev väl inte över hövan imponerad. Lite för många sammanträffanden. En sak får I.F. fram mycket tydligt. Man präglas oerhört mycket av hur uppväxttiden har varit. I detta fallet leder en tragisk uppväxt till tragedi i vuxenlivet.
Frimansson, Inger De nakna kvinnornas ö   2002 2005.11 Det här är en bra psykologisk thriller. Den utspelas i ursvensk miljö på Östergötland landsbygd. De mörka sidorna tornar upp sig mot slutet av boken, o avslutningen är mycket bra. Bra skrivkonst.
Frimansson, Inger Skuggan i vattnet   2005 2006.12 Detta är en märklig bok. Den handlar mestadels om Justine och ett antal andra personer, som på olika sätt försöker ta reda på de mord, som Justine har begått, eller ej begått. Emellanåt blir det lätt förvirrande, och vissa "trådar" försvinner ut i intet (eller så får läsaren själv gissa). Spänningen är det inget fel på.G
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Galgut, Damon Den gode doktorn   2003 2004.04 Den här boken har många likheter med Galguts landsman Goetzees böcker. Båda beskriver ödesmättade landskap o människor i fysisk eller psykisk förvisning. Mycket Dostojevskiskt!! Den gode doktorn kommer till ett nästan öde sjukhus långt ute i ödemarken i Sydafrika. Han försöker införa lite nytänkande, men till slut blir det bara katastrof, o allt blir som det var förr. Bra språk.
Galleano, Eduardo Bakvända världen   1998 2004.11 Detta är en grym berättelse om all orättvisa, egoism, okunnighet o dumhet, som finns i världen. Boken är fylld med fakta om hur idiotisk vår värld är. "Nord" utarmar "syd", rika blir bara rikare, fattigare blir bara fattigare, världen blir skitigare o skitigare, o det hela slutar snart i en katastrof. Man håller med om det mesta i boken, men det blir nästan lite för bra med allt negativt. Det blir korvstoppning, så man har svårt att smälta allt.
Gardell, Jonas Frestelsernas berg.   1995 2000.11 Förbluffande fräsh bok av Gardell. Handlar om ensamhet och en splittrad familj
Gardell, Jonas Så går en dag i vårt liv och kommer aldrig åter.   1998 2001.08 Gardell. Den behandlar den svenska ensamheten, ICA, Loket, video, barn, föräldrar, förhållande, Konsumbutiker, mobiltelefoner. Egentligen en ganska hemsk bok om ensamhet. Tyvärr, så känner man igen sig i mycket. Vad är det man strävar efter, vad vill man nå med sitt liv.
Gardell, Jonas En komikers uppväxt   1992 2003.09 . .
Gedge, Pauline Solens dotter   1977 1998.03 . .
Gerhardsen, Carin Pepparkakshuset   2008 2011.01 En bra deckare. Författaren lyckades lura mig helt och hållet, och det är det bästa betyg man kan ge till en deckarförfattare. Dessutom har Carin G. lyckats få in sociala problem som finns i vårt moderna samhälle, som är mycket väl värda att accentuera.
Gerlach, Heinrixh Dödsdömd armé   1957 Före 1985 . .
Gill, B M En man i juryn   1984 1989 Jag letade egentligen efter en annan bok av B.M. Gill, men eftersom den alltid verkade vara utlånad, så försökte jag med den här i stället. En stillsam deckare utan alltför mycket mord och blod. En TV-kändis är anklagad för mordet på sin hustru. Fallet är egentligen solklart, men en av jurymedlemmarna börjar tvivla på hans skuld o lyckas också få honom frikänd. På de sista sidorna rullas sanningen upp och avslöjandet av mordet kom, åtminstone för mig, som en fullkomlig överraskning. En bra deckare av en författare, som jag gärna läser igen.
Gill, B M ...ute ska du vara nu   1986 1989 Ännu en fin deckare av B.M. Gill. Deckare är väl inte rätta beskrivningen på den här boken, utan kanske närmast psykologiskt drama. Boken handlar om Zanny. Hon är en ung flicka på sex år, som plötsligt upptäcker att man kan mörda folk utan att det gör något, eftersom ingen tror på henne, när hon berättar att hon har mördat. När hon växer upp till en ung vacker dam, blir det svårare att dölja morden, men vad gör man inte för sin utvalde. Naturligtvis slutar boken i katastrof, men Zanny håller huvudet högt. En utmärkt bok, med både humor och ironi. Jag ska hitta fler böcker av Gill!!
Gill, B M Utan alibi   1981 1989 Den här B.M. Gill kom kanske inte upp i samma klass som t.ex "En man i juryn", men den var ändå spännande. Det sker flera mord runt om en läkare på ett sjukhus och alla undrar vem mördaren är och varför morden sker. En sjukhusanställd blir oskyldigt anklagad. När upplösningen kommer i slutet av boken, får man mest en känsla av : Jaså, var det han, jaha.
Glaser Munch, Charlotte Trollslag   2001 2003.09 . .
Gogol, Nikolaj Kappan   . 1988 Gogols "Kappan" är en relativt kort historia. Trots formatet är det en väldigt gripande berättelse. En fattig skrivare i ett ämbetsverk får sin nyanskaffade kappa stulen. Han dör av chock och lunginflammation. Gogol skildrar de allra fattigaste i 1850-talets Petersburg. Boken innehåller en stor portion ironi, men också stor medkänsla med huvudpersonen.
Gogol, Nikolaj Taras Bulba   . 1988 Stefan G. har länge tjatat på mig att jag skulle läsa Taras Bulba av Gogol. Sagt och gjort. Stefan var väldigt fängslad av den, men jag vet inte om jag tycker samma. Jag har läst flera andra av Gogols romaner, Kappan och Döda Själar mm. I jämförelse med dessa romaner verkar Taras Bulba lite ytlig. Taras Bulba är en frodig roman om en kosackhövding och hans söner. De krigar och strider för sin ära och den "rena" ortodoxa kristendomen. De dödar, super och frossar med samma intensitet och inlevelse. Det hela blir emellertid lite för burleskt. Emellertid så lockar Taras Bulba mig att återigen läsa några av Gogols andra verk.
Golowanjuk, Jascha Paraplymakarens barn   1938 1998.12 . .
Gorkij, Maksim Vagabondnoveller   . 1994.02 En tunn bok av Gorkij, som jag har haft i min bokhylla i 15 år tror jag. Den tog 1 timme att läsa. Boken består av en massa korta noveller. Alla är dystra och mörka och tragiska. Svårmodig bok alltså. Den ger emellertid en liten inblick i hur fattigt folk hade det i Ryssland för hundra år sen.
Graves, Robert Jag Claudius   . 1986.02 . .
Graves, Robert Claudius, guden   . 1986.03 . .
Grindle, Lucretia Nattspinnare   2003 2003.12 . .
Grisham, John Regnmakaren   1995 2000.10 . .
Grisham, John Domen   2004 2006.01 Willie Traynor köper en landsortstidning, som just har gått i konkurs. Han är 23 år o vet nästan ingenting om tidningar. Ett mord i den lilla staden gör att hans tidning får många nya prenumeranter. Willie skildrar mordet o den efterföljande rättegången. Den åtalade får nio års fängelse, o lovar att han kommer att döda alla jurymedlemmarna när han kommer ut. Strax efter att den dömde har kommit ut, så skjuts en av jurymedlemmarna.....
Boken skildrar på ett mycket förjänstfullt sätt befolkningen i den lilla "byhålan". Stadens kamp mot "utvecklingen". Författaren är också mycket kritisk mot många av de amerikanska lagarna, som emellanåt ger helt horribla resultat. Det händer rent för lite i boken. Den går på tomgång långa stunder. Rättegången är spännande o bra skildrad, o slutet är väl OK. Dessemellan trampar boken luft. Författaren försöker fylla utrymmet med allting, som händer i stan, stort som smått (mest smått!) Nja, inte min smak. Dessutom, så har författaren en svagt ironisk "touch" på boken, som jag inte tycker passar.
Guillou, Jan Coq Rouge   1986 1989 En väldigt bra spionthriller, faktiskt. Boken handlar om ett väntat palestinskt terroristattentat i Sverige. En svensk Säpochef blir mördad och en febril aktivitet uppstår på Säpo för att spåra mördaren och förhindra ytterligare dåd. Guillos åsikter om Säpo och förhållandet Palestina - Israel, lyser igenom på varje sida, men det ger bara boken mer lyskraft. Hela historien förs framåt med en lätt (ibland stor) ironisk touche, men den spårar för den skull aldrig ur, utan behåller sin spänning ända till slutet.
Guillou, Jan Den hedervärde mördaren   1990 1992 . .
Guillou, Jan Ondskan   1981 2003.06 . .
Guillou, Jan Fienden inom oss 2007 2009.08 En makaber bok. Den behandlar "terrorism" i Sverige. Guillou verkar ha skrivit en helt vansinnig bok. S k terrorister arresteras i Sverige av säkerhetspolisen. Det blir en absurd rättegång, helt mörklagd av polisen. Våldet sprider sig i vårt land och hotar den vanlige svensken. Boken dryper av ironi och kritik av rättssamhället. Guillou fullständigt krossar vår dröm om den svenska modellen. Det allra värsta med boken är att Gullou troligtvis har helt rätt i sin kritik.Vi är på väg in i ett mycket farligt och mörkt samhälle. Läs boken. Den är BRA!
Guillou, Jan Brobyggarna 2011 2017.12 En mustig och trivsam bok, som handlar om de två första decennierna på 1900-talet. Guillou tar oss med till Tyska Östafrika med kannibaler och världskrig och till norska fjäll med fantastiska järnvägsbygge och skrämmande iskyla.
Som vanligt, så är huvudpersonerna i Guillous böcket starka, storsinta, strävsamma, stolta och storartade. Det blir lite bra emellanåt, men det är nog lite av en refklektion av hur Guillou själv vill bli betraktad!
Jag hade stort nöje av boken, som jag hörde som talbok. Jag ser fram emot fortsättningen av 1900-tals sviten.
Guillou,  Jan Dandy 2012 2018.01 Detta är bok nummer två i Guillous 1900-talssvit. Berättelsen handlar om bror nummer tre: Sverre. Sverre flyr från Tyskland till England 1901 och lever där fram till 1919 som homosexuell.
Boken har inte samma "flyt", som Brobyggarna, men är absolut läsvärd. Gullou skildrar Europa i början på 1900-talet och gör det på ett insiktsfullt och lyhört sätt.
Jag ser fram emot att läsa de övriga böckerna i serien.
Förresten, så tror jag inte att Guillou är så förtjust i England och engelsmän!!!
Jan Guillou Mellan rött och svart 2013 2018.01 Bok nummer 3 i Guillous 1900-tals svit. Boken handlar om 20 och 30-talet, fram till dagen före andra världskrigets utbrott.
En välskriven och mycket intressant bok.
Guillos romanserie handlar, än så länge, om den europeiska överklassen. Familjen Lauritzen bor i Berlin i början av boken, men flyttar efter hand till Saltsjöbaden utanför Stockholm, allt eftersom Hitlers skugga blir större och större över Europa.
Ett av äldste brodern Lauritz barn blir kvar i Tyskland som SS-soldat. Jag ser fram emot de förvecklingar, som kan bli av detta!
Mycket läsvärd bok.
Guillou, Jan Att inte vilja se 2014 2018.03 Fjärde boken i Guillous serie om "Det stora århundradet". Denna bok handlar om tiden under andra världskriget, och vi får nästan uteslutande följa äldste brodern Lauritz "öden och äventyr". Lauritz är en stor Tysklandsvän, även om han inte gillar nazismen. Det är fascinerande att se kriget genom Lauritz ögon. Han skärmar av vissa skeden och blundar för olika händelser.
Jag kan tänka mig att Guillous sätt att berätta kriget på sticker i ögonen på en del läsare, men med sunt förnuft, så förstår man att detta är den fiktiva berättarpersonens upplevele av kriget och inte författarens.
Jag ser fram emot fortsättningen av serien, även om denna bok ibland blev lite trög och långsam.
Guillou, Jan Blå stjärnan 2015 2018.04 Den 5:e boken i Guillous serie om 1900-talet.
Ännu en spännande och välskriven bok. Den handlar om Lauritz två döttrar och deras liv under andra världskriget. Båda blir inblandade i det politiska spelet i Sverige under kriget.
Gunnarsson, Hans Rum för resande 2016 2017.02 Tilde är adopterad. När hon har gift sig och skaffat ett barn, så vill hon ta reda på vem som är hennes biologiska mor. Hon lyckas ta reda på att hon bor i en by i Småland. Hon beger sig dit för att söka upp henne.
Detta kunde ha varit en "alldaglig" historia med en mysig upplösning på slutet, men det är det INTE!
Författaren lyckas på ett mästerligt sätt bygga upp en stegrande mörk känsla genom boken. Man nästan vet att det här kommer att sluta illa, men man har ingen aning om vad.
Boken har samma mörka känsla, som finns i Hitchcocks Psycho, och som också finns i John Ajvide Lindqvists böcker. Läs de sista kapitlen med noggrannhet, där finns lösningen.
Rekommenderas!H
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Haddon, Mark Den besynnerliga händelsen med hunden om natten   2003 2003.08 . .
Hagberg, Mattias Herredjuret 2011 2016.03 En mörk historia om en uppstoppad elefant, dess konservator och en man besatt av att hitta sanningen om elefanten.
Boken grundar sig på en verklig biografi, nämligen om konservatorn och äventyraren David Sjölander. Han verkar i Göteborg i början och i mitten på 1900-talet, och bygger bland annat upp en stor del av Naturhistriska museet i Göteborg. Bland annat skjuter han och stoppar upp en elefant, som fortfarande finns att bese på museet.
Kring detta bygger Sjölander upp en fiktiv historia om en person, som i nutid, blir besatt av att finna sanningen om Sjölander och hans elefant.
Berättelsen är skickligt gjord och blandar fiktion och fakta.
Hagberg, Mattias Rekviem för en vanskapt 2012 2016.03 Boken handlar om Stor-Stina. Hon var en samisk kvinna, som levde i början på 1800-talet. Stina var abnormt stor, troligtvis beroende på ett mutationsfel. Stina blev indragen i en kringresande cirkus och åkte runt i norra Europa. Hon dog drygt 30 år gammal hemma i byn i Norrland.
Vi får följa med Stina under hennes fruktansvärda resa runt Europa, som "vanskap". Författaren väver samman historien med vad som hände med hennes kropp efter det att hon dött. En professor blir besatt av att få tag i kroppen och att visa upp den (eller delar av den) för vetenskapen i Stockholm. En grotesk historia, som har många obehagliga och otäcka inslag.
Boken bygger på en verklig historia, och mycket av det som finns i boken är sant. Men vad är sanning och vad är fiktion? Frågan dyker upp hela tiden, och kan mycket väl relateras till en hel del annat, som finns i vår omvärld.
Otäck, ibland äcklig, fascinerande men framförallt en bra bok!
Hailey, Arthur Hotel (engelska)   1965 Före 1985 . .
Hamid, Mohsin Nattsvärmare 2000 2013.09 Boken behandlar dagens moderna Pakistan (år 2000). Vi får följa en utbildad man från det att han har ett utmärkt jobb på en bank tills att han sjunker så djupt, som en människa kan. Han mördar ett barn.
Berättelsen är skriven på ett mycket klart språk. Trots att det är en tragisk händelse, så finns det en god portion ironi och lätt humor i boken.
Boken kritiserar den dubbelmoral och den egoism som finns i dagens Pakistan.
Rekommenderas verkligen!
Hansen, Thorkild Choklad   1998 1999.11 . .
Hanski, Eino Barfotamiljonären   1977 1994.02 En lättläst berättelse om 1920-talets St. Petersburg. Det var ingen bok, som engagerade mig så mycket, men det blev ett par timmars läsavkoppling. Den behandlar de fattigas situation i Ryssland strax efter revolutionen.
Harper, David Kapade   1971 Före 1985 . .
Harris, Joanne Kunglig sjökapten   1965 1994.04 En väldigt fascinerande bok. Boken bygger på en dagbok av sjökapten Jens Munk, som år 1620 försökte hitta västpassagen norr om Amerika till Kina. Han led otroliga umbäranden och skrev ner alltihop i en dagbok, som fortfarande finns bevarad. Författaren har från dagboken, som grund, letat efter fler källor om Jens Munk. Han har hittat åtskilligt, och har gjort ett jättefint porträtt av den danske sjökaptenen. En bra bok!
Harris, Robert En ängel i Archangelsk   1998 2000.11 Spännade bok om Stalins son i fruset ryskt landskap. Lite krystat slut.
Harrison, A.S.A Hustrun 2012 2014.06 En fascinerande bok, skriven på ett brilliant sätt.
Boken handlar om ett långvarigt förhållande, som långsamt bryts itu, och som går emot den fullständiga katastrofen.
I boken får vi omväxlande uppleva historien från mannens sida och från kvinnans sida. Ett mycket raffionerande sätt att skriva boken på. Man vill nästan skrika till mannen, respektive kvinnan, att lyssna och förstå den andre.
Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken.
Haushofer, Marlen Väggen 1968 2007.10 En kvinna vaknar en morgon och upptäcker att hon är omgiven av en osynlig vägg. Hon kan vandra i ett stort område i bergen, men kommer inte "ut". Hon bor i en jaktstuga och lyckas överleva de två år som boken behandlar. Hon skriver ner sin historia, och när allt papper hon har att skriva på tar slut, så är också boken slut. En egendomlig historia. Boken handlar om hur hon klarar livhanken, odlar potatis, mjölkar sin ko mm. Ingenstans i boken får man någon förklaring till "väggen", ingenstans gör hon någon fundering om "väggen". Hon gör inga försök att ta sig ut, hon bara blir där hon är. Egendomligt. På en av de sista sidorna händer det mer än i hela övriga boken, men sen går hon och kupar sitt potatisland. Egendomlig bok, som inte gav mig mycket.
Hayden, Torey Skymningsbarn   2004 2006.12 Den här boken fängslade mig verkligen. Hayden skriver på ett varmt och ärligt sett. Hon beskriver 3 fall, som hon har råkat ut för som bernpsykolog. Framförallt blir man fascinerad av Cassandras levnadsöde. Bortrövad av sin far som femåring, våldtagen, förnedrad. Skrämmande läsning.
Hellberg, Björn Paria   2003 2003.12 . .
Harning, Anders En skatteindrivares död   1980 1988 Detta är, som det står på titelbladet, en svart fars. En handfull skattebyråkrater jagar Johan Torberg, författare, på en polynesisk ö. Harning gisslar den svenska byråkratin både framlänges o baklänges. I början av boken skrattar man med, när han driver med allt o alla, men på slutet blir det bara jobbigt. Boken saknar nästan helt miljöskildring, o består mest av långa monologer.
Heinlein, Robert A Dubbelstjärna   1956 Före 1985 . .
Heller, Joseph Se bilden   1988 1989 Jaha, vad ska man tycka om den här boken. Författaren pendlar hämningslöst mellan antikens Aten, 1600-talets Holland och 1980-talets New York. Boken bygger på att Rembrandt står och målar en tavla som föreställer Aristoteles betraktande en byst av Homeros. Från den utgångspunkten reser vi i tid o rum till Aten 400 f.Kr. och får uppleva bl.a. Sokrates rättegång och självmord m. hjälp av giftbägaren. Dessutom får vi en inblick i Platons filosofi och Aristoteles ideer. Vidare får vi följa Rembrandts äktenskap och älskarinnor (nu på 1600-talet) och alla hans ekonomiska problem. Slutligen följer författaren tavlan "Aristoteles betraktande Homeros"s väg genom världen från Holland till 1980-talets New York. En högst förbryllande bok, men inte desto mindre intressant.
Hemmingway, Ernest Den gamle och havet   1952 2002.01 Det här är ju en klassiker, men jag tyckte inte det var något så värst.
Hermansson, Marie Musselstranden   2001 2001.09 En tänkvärd o lättläst bok. Skriven på lätt prosa med tygnd i tanken! Fyraåriga Lilla Maja hittas på Musselstranden efter att ha varit försvunnen i 6 veckor. Mätt, ren o snygg. Maja är autistisk, så hon meddelar inte vad hon varit med om. Författaren låter oss steg för steg få reda på vad som har hänt.
Hermansson, Marie Ett oskrivet blad   1998 2001.11 Den här boken fick jag av Kerstin efter bokmässan i Göteborg. Den har tom en dedikation till mig från Marie H!!! En bra bok om två vilsna människor i dagens Sverige. Han träffar henne, de gifter sig o får barn, men han vet aldrig vem hon egentligen är. Mot slutet visar det sig att hon inte alls är hans drömkvinna, utan en dubbelmördare med en tragisk uppväxt.
Hermansson, Marie Hembiträdet   2004 2004.12 Boken är bitvis bra, men långa stunder känns det som att läsa en veckotidningsnovell. När boken var slut fick jag bara en känsla av: Jaha!
Hillerman, Tony Tidstjuven   1988 1996.04 Handlar om gravplundrare USA. En forskare försvinner, när hon är och gräver ut indiangravar. Två poliser kommer brottet på spåren från två olika håll. En spännande bok, i ovanlig miljö.
Hjerdt, Jörgen Befriad 2014 2015.04 En väldigt stark debutbok. En väldigt stark bok.
Matti vill inte vara med längre. Han lämnar hustru och barn och kör till sommarstugan långt uppe i skogen. Här kan han fundera, lämna lapp och göra det som han vill göra, eftersom han inte är värd att leva längre.
I stugan möter han en person, som får honom att tänka.
Boken fängslade mig fullständigt. Denna djupa förtvivlan, grymheten mot sig själv, självförnedringen.... Boken kan tyckas mörk och dyster, men den innehåller många, många sanningar.
Holm, Gretelise Krigsbarn 2005 2009.09 En bra och underhållande bok. Den skiftar mellan mord som händer i Danmark nu och människors flykt undan kriget i slutet av andra världskriget. Lite krystad förklaring till varför folk mördas, men i stordiplomatin kan nog allt hända!
Holmberg, Bo Snögrav   2003 2003.11 . .
Holt, Anne Saliga äro de som törsta   1993 2000.12 Spännande deckare av norsk författare. Handlar om mord och våldtäkter. Lite för blodig för mej.
Homeros Odysséen   . 1989 Så har jag alltså läst den, böckernas bok: Odysse'en. Jag trodde faktiskt aldrig att jag skulle klara mig igenom den, men med lite envishet i början, så gick resten av boken som en dans. Tanken svindlar, när man beaktar att boken faktiskt är skriven för 2700 år sedan. Trots sin ålder, så har boken en spänst och vitalitet som är fantastisk. Dessutom så är den faktiskt väldigt spännande ibland.
Hope, Anna Vakna 2014 2015.12 Detta är författarens debutroman, och vilken debut!
Boken handlar om tre kvinnor under ett par dagar i England år 1920. Världen håller så smått på att hämta sig efter första världskriget, men det finn en ohygglig massa svält och fattigdom att bekämpa. De tre kvinnorna, Hettie, Evelyn och Ada har alla drabbats av kriget.
Författaren spinner på ett mycket intrikat sätt ihop deras levnadsöden, och historiens början är egentligen en fruktansvärd dag i Frankrike 1917.
Miljöskildringen i boken är mycket bra och den är konstant intressant och spännande.
Läs den och få en intensiv inblick i en värld, som vi inte vet så mycket om.
Hornby, Nick High Fidelity   1995 2000.11 . .
Hornby, Nick En god människa   2001 2004.07 Boken började ganska trist o enformigt, men "spottade upp" sig mycket efter hand. Hornby behandlar många allvarliga ämne med en mycket satirisk touch. Tyvärr tycker jag att boken slutar med ett Jaså, eller Jaha, vad det inte mer!
Horton, Lesley En härva av skuld   2002 2005.03 En spännade o lite annorlunda deckare. Visst finns det blod o våld, men det dominerar inte boken. Det viktigaste i boken är förhållandet mellan olika grupper i London. Muslimer, sikher, kristna, kriminella. Allt blandas i "en härva av skuld". Jag tycker man får en insyn o förståelse för hur olika religiösa grupper ser på samma saker.
Howey, Hugh Ull 2012 2014.06 Det är inte ofta, som jag läser science-fiction, men nu var det dags.
Ull handlar om en tänkt framtid här på jorden. Människan har fördärvat och förgiftat jordytan, så rester av mänskligheten har byggt en gigantisk underjordisk silo. Någon börjar undra hur det hela började, och det får man inte. Då får man gå ut på ytan och tvätta en del kameralinser med "ull", och det är en 100 %-ig dödsdom, eller?
Boken är tjock och innehåller mycket spänning och konflikter. Ibland tycker jag nästan att den liknar daVinci koden. Det händer otroligt mycket hela tiden och hjältinnan är en verklig hjältinna, som överlever allt!
Den blev för mycket för mig. Lite tunnare, lite mindre "flåshurtig", så hade den fått bättre betyg.
Hudson, Christopher Hettan i Colombo   1986 1989 Boken behandlar Ceylon under 1942 i väntan på det japanska anfallet. Man får möta både engelska kolonialister och den inhemska singalesiska o tamiliska befolkningen. Handlingen centreras till affärsmannen Guy Tancred och hans kärleksförhållande med sin svägerska Jill. Under den japanska bombningen vänds alla gamla relationer och förhållande upp och ner. Boken är lite splittrad och försöker greppa om för många människor. Dock en god miljöskildring och en intressant skildring av en okänd del av vår historia.
Håkansson, Björn Hur det började   2005 2005.10 Björn Håkansson kallar det här en Bildningsroman. Boken handlar om Björns uppväxt i Jämtland från 7 till 12 års ålder. Tidsmässigt tilldrar sig händelserna från 1945 till 1952. Boken skildrar en lycklig o "bra" uppväxt. Visst har Björn sina problem, men han är duktig, stor, stark o omtänksam. Det kanske låter lite barnsligt, men boken är varm o mänsklig o man mår bra av att läsa den!!
Håkansson, Gabriella Hjärnmänniskan 2007 2009.10 En märklig bok, som egentlen handlar on scitzofreni. Huvudpersonen pratar med sin "hjärna", dvs med Hjärnmänniskan, som han tror bor i huvudet. Lite krystad och konstig bok.
Håkansson, Jan Tigerkyckling   . 1987.02 . .
Hånberg Alonso, Daniel Afrikas öga 2010 2015.03 Jag klarade det! Jag lyckades ta mig igenom den här boken. Det är inte ofta jag inte läser färdigt en bok, som jag har börjat på, men här var det på "vippen" flera gånger.
Varför det? Jo, den är dålig, riktigt dålig.
Boken handlar om en "superman" (snygg, atletiskt, begåvad, odödlig), som ska åka till Afrika för att stjäla en gammal artefakt till ett multitnationellt företag. Företaget vill ha denna, för den påminner om deras egen logotyp.
På vägen till mörka Afrika, så möter vår hjälte en mängd "figurer", den ene dummare, snyggare, äckligare, fulare, klokare, mer idiotisk än den andre.
Boken är skriven på ett absurt, komiskt sätt, som gör historien ännu löjligare.
Något positivt? Jodå, författaren lyckas få in ett par svingar mot vårt teknologiska samhälle, som är riktigt intressanta. Men de drunknar i allt "det andra".I
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Indridason, Arnaldur Kvinna i grönt   2001 2005.05 Den här boken blev jag helt fascinerad av. Handlingen är tragisk. Den handlar om en fruktansvärd kvinnomisshandel runt år 1940. 60 år senare hittas ett nergrävt skelett. Polisen i Rekjavik lyckas efter hand rekonstruera vad som har hänt. Parallellt med polisens arbete får man följa vad som egentligen hände på 40-talet. Mycket bra berättat.
Indridason, Arnaldur Glasbruket   2000 2006.01 Ett "skitmord" på en ensam åldring i Reykjavik visar sig ha kopplingar långt bak i tiden. Skeende på 60-talet knyts samman med mordet.
Detta är min andra bok av Indridason. "Kvinna i grönt" var ett snäpp bättre, men jag är mycket imponerad av författarens berättarkonst. Handlingen pendlar mellan vad som kiminalpolis Erlandur o hans arbetskamrater kommer fram till, och vad som hände på 1960-talet egentligen. Hela tiden regnar det o allt är grått o trist. Jag rekommenderar författaren.
Indridason, Arnaldur Änglarösten   2002 2006.01 Hotellets dörrvaktmästare hittas brutalt mödad i källaren. Kriminal inspektor Erlandur o hans kollegor tar sig ann fallet. Efter hand, så visar det sig att den skygga dörrvaktmästaren under sin barndom var en högt prisad gossopran.
Återigen en suverän bok av Indridason. Hela handlingen i boken är förlagd till hotellet. Detta utan att göra handlingen tråkig. Boken passar nästan som teaterpjäs. Lugnt, återhållet berättande, men ändå med bra skärpa.
Indridason, Arnaldur Mannen i sjön 2004 2008.04 Jag gillar författarens sätt att koppla ihop nutid med dåtid. Slutet var kanske lite konstlat, men spänningen och miljöskildringen är utmärkt.
Indridason, Arnaldur Den som glömmer 2014 2018.04 Jag har läst ett par Indridason-deckare för ett antal år sedan och kommer ihåg dem som intressanta och spännade deckare. Jag hade liknande förhoppningar på denna, men blev lite besviken.
Historien, eller historierna, är intressanta, men tempot i boken är lite för trögt. Huvudpersonerna är blekt beskrivna och polismännen Erlandur och Marion verkar mest vänta på att boken kan ta slut. Det som lyfter boken är beskrivningen av vad som hände Dagbjört.
En lagom trivsam underhållning ett antal timmar, men inget som lämnar några djupare spår.
Ingelman-Sundberg, Catharina Brännmärkt   2002 2006.01 Det här var nog inte min sorts bok. En kärlekssaga från 1300-talets Stockholm.. Nja. Den historiska sidan av boken är emellertid intressant. 1300-talets Stockholm, Albrecht av Mecklenburg, Vitaliebröderna och i bakgrunden drottning Margareta. Mycket ny kunskap till min lilla historiska ådra. Miljöskildringen verkar vara bra (jag har inget att jämföra med)..
Ingemarsson, Kajsa Små citroner gula 2004 2008.03 En bok, som man blir glad av. Inga konstiga mord eller andra brott, utan bara en liten berättelse rakt upp och ner. Ibland är det skönt med böcker om vanliga människor, och med människor, som har vanliga svagheter och dumheter.
Ishiguro, Kazuo Återstoden av dagen 1989 2009.02 En lågmäld bok, som innehåller mycket under ytan. Det är butlern Stevens som berättar. I längden blir det undanglidande och försiktiga språket lite påfrestande.J
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
James, P.D. Skallen under huden   1982 1988 Jag fick tipset om P.D. James av Cilla Ingvar i ett program om böcker i TV. Jag läste boken med stor behållning från pärm till pärm, nästan i ett sträck. Handlingen försiggår på en liten privat ö i Engelska kanalen. Man ska där sätta upp en teaterföreställning på en privat stottsteater. Primadonnan har under en längre tid fått hotelsebrev i form av citat från olika pjäser. Hon anställer en kvinnlig privatdeckare, som ska försöka lösa mysteriet och skydda henne under den kommande föreställningen. Boken är mycket spännande och mycket välskriven. De olika personernas inbördes relationer skildras väldigt bra och mijöbeskrivningen är ibland helt överväldigande. Jag hade som sagt stor behållning av boken och ska inom en snar framtid läsa fler P.D. James.
James, P.D. Det svarta tornet   1975 1989 Ännu en fin P.D. James. Miljöskildringen är ypperlig och spänningen hålls vid liv ända till sista sidan. Handlingen utspelar sig vid engelska sydkusten på ett isolerat behandlingshem för rörelsehindrade. Prästen till hemmet dör lite oförhappandes, ett par dar före hans gode vän, kommissarie Dalglish, kommer på besök. Kommissarien dras motvilligt in i historien när ytterligare underliga dödsfall inträffar. En fin läsupplevelse.
James, P.D. Ett expertvittnes död   . 1989 Ytterligare en bra deckare av P.D. James. Fin miljöskildring o bra personskildring. Spänningen hålls vid liv till slutet av boken.
James, P.D. I mördarens rum 2006 2007.06 P. D. James har, som vanligt, en ypperligt personbeskrivning o en fantastisk miljöskidring. Boken är spännande, men har kanske inte samma "spets" som vanligt. Emellanåt blir handlingen lite för långsam.
Jansson, Gustaf Nils Dobblare   . 1993.07 En bok, som har stått i bokhyllan, här hemma, länge. Den är skriven i början på 1900-talet o handlar om det svenska Balticum under 1500-talet. Nils Dobblare är en fantastisk figur, som inte är rädd för f-n själv. Äventyr, äventyr, äventyr. Det blir lite för bra till slut. Han dör en hjältes död till slut, omgiven av tusentals vilda och barbariska "ryssar".
Jeffmar, Marianne Mannen som ville vara Simenon   2000 2001.06 En man som avgudar George Simenon hittas mördad i Paris. En jounalist o bekant till den mördade o hans familj börjar att söka efter mördaren. En familjetragedi rullas upp. En psykologisk thriller i minformat.
Jenkins, Geoffrey Skelettkusten   1967 Före 1985 . .
Jensen, Carsten Sista resan 2009 2018.01 Detta är en skönlitterär bok om den danske marinmålaren Carl Rasmussen. Han levde i slutet på 1800-talet och var en tämligen känd målare i Danmark. Jensen utgår från Rasmussens målningar och brev och håller sig så mycket som möjligt till verkliga händelser i hans liv. Författaren försöker göra en kompromiss med Rasmussens verkliga liv och de påhittade händelser och tankar som Jensen hittar på. Det blir varken hackat eller malet. Emellanåt, så går handlingen friskt framåt, men så verkar författaren ha tvekat om vad Rasmussen verkligen skulle ha tänkt i ett visst ögonblick, och så stannar berättelsen av i ett... Jaså.
Jag gillar inte böcker, som gör fiktion om verkliga personer, och den här boken är ett bevis på detta.
Författaren har ett vackert språk, och miljöbeskrivningen är utmärkt, men ändå...
 
Johnsson, Denis Fiskadoro   1985 1988 Detta är en framtdsversion som tilldrar sig i sydligaste Florida c:a 50-60 år efter det stora kriget. Florida Keys har, som en liten oas, lyckats undvika att bli radioaktivt smittat. Boken är ganska intressant, men författaren är väldigt vag när det gäller att berätta vad som egentligen har hänt och varför. Man får gissa sig till en hel del o man blir till slut ganska osäker på bokens handling.
Jonasson, Jonas Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann 2009 2010.11 En galen och tokig bok, men framförallt en väldigt rolig bok. Allan Karlsson är hundra år och har levt ett hektiskt liv. Han har ätit middag med Stalin, träffat Mao, de Gaulle, Truman, Lyndon Johnson och är skyldig till hela kärnvapenspridningen! Mycket lögner, men bra lögner. Läs den och ha en mycket trivsam stund.
Jonasson, Jonasson Analfabeten som kunde räkna 2013 2014.12 Jag läste "Hundraåringen" med välbehag, men den här boken blir en ren upprepning av denna. Visserligen är storyn helt annorlunda, och boken är trevlig och lättläst, men boken är uppbyggd på samma sätt. Det blir lite tjatigt att läsa om alla kommande katastrofer, som Nombeko löser med sin intelligens och slump och tur.
Ibland undrar jag om författaren hade en aning om vad nästa kapitel skulle handla om innan han började att skriva på det.
Jordan, Hillary Mississippi 2008 2017.02 Boken handlar om den amerikanska södern strax efter andra världskriget. Under kriget i Europa, så har både färgade och vita amerikaner stridit sida vid sida. När de kommer hem till USA igen förväntar de sig att de kan leva sida vid sida där också. - - Men ingenting har ändrat sig i USA, när det gäller förtrycket och förnedrandet av de svarta. Det blir en fruktansvärd kollision mellan nya tankesätt och gammal ingrodd rasism.
En välskriven bok. Boken består av ett antal kapitel, där huvudpersonerna själv får berätta om vad som hände och varför olika saker hände. Ett lite ovanligt grepp, men väldigt effektfullt.
Josefsson, Willy Brinnande bevis   . 2000.07 . .
Jörgensdotter, Anna Drömmen om Ester 2015 2015.08 Boken är en fiktiv berättelse byggd på konstnären Ester Hennings liv. Själva historien i boken håller sig till sanningen, men tankar och känslor är påhittade.
Ester Henning hade ett tragiskt liv. Egentligen, så ville hon inget annat än att måla och skulptera, men det "gick inte för sig" i Sverige i början på 1900-talet. Hon får tidigt diagnosen schizofreni, och tillbringar större delen av sitt liv som ett kolli på olika mentala institutioner.
Författaren har lyckats väldigt bra med boken. Den är intressant, tankeväckande och läsvärd.K
<
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Kafka, Frans Processen   1925 2004.03 En klassiker. Josef K:s kamp för att få reda på VAD han är anklagad för, hans uppgivenhet o acceptering av sin dom. Det är en absurd skildring i ett absurt samhälle, där det mesta är skuggor o halvsanningar o jag vet inte vad! Det går rysningar efter ryggraden när man följer Josef K:s kamp för att hitta förnuftet o sanningen i sin "process". Han hittar bara fler skuggor o dimridåer. En kuslig, men mycket bra bok.
Kallifatides, Theodor Bönder och herrar   1973 1991 En väldigt bra bok. Det här är första boken i en trilogi, som handlar om en liten grekisk bondby. Denna omfattar 1941-44. Kallifatides lämnar verkligen ut den grekiska själen. Han kryper in under huden på ortsborna och ger oss verkligen en ingående beskrivning av hur grekerna tänker och handlar.
Kallifatides, Theodor En fallen ängel   1981 1991 Berättaren i boken är en grekisk invandrare, bosatt i Stockholm. Han får, efter många år, besök av en grekisk barndomskamrat från Aten. Dessa två har en gång varit förälskade i samma flicka, och hon har nu dött. Boken behandlar en enda dag, men gör otaliga tillbakablickar i deras liv. En stark bok, där man kastas mellan nutid och dåtid, sorg och gapskratt, kärlek och bitterhet.
Kallifatides, Theodor En lång dag i Aten   1989 1991 En självbiografisk bok. T.K. åker tillbaka till Aten för att gräva upp sin fars grav, eftersom "hyran" är för hög på den begravningsplats där han ligger! Berättelsen består till största delen av tillbakablickar på författarens liv. Varför han flyttade till Sverige, barndomen i Grekland mm mm. En mycket fin berättelse.
Kallifatides, Theodor Lustarnas herre   1986 1991 Boken handlar om Alkibiades. Vem var Alkibiades? Jo, Alkibiades var en mycket mäktig man i det antika Grekland 450-400 f.Kr. Han var en stor adelsman, en stor älskare, men framförallt en stor härförare. Boken berättas i jagform av Timandra, som är hetär, vilket väl närmast kan förklaras med glädjeflicka. Hon förälskar sig i Alkibiades och följer honom under en stor del av hans liv. Boken ger en intensiv inblick i överklassens liv i antikens Aten. Kallifatides är mycket kunnig i Greklands historia och han väver skickligt samman fakta med fiction. En fin bok.
Kallifatides, Theodor Plogen och svärdet   1975 1993.08 Detta är en oberoende fortsättning på boken Bönder och herrar. Den behandlar en liten grekisk by just vid krigsslutet. Tyskarna har precis lämnat byn och striden har börjat i Grekland mellan fascister och kommunister. Jag är själv inte riktigt insatt i problemen i Grekland efter andra världskriget, men enligt Kallifatides, så är fascisterna de stora skurkarna, som mördar och våldtar. Boken ger en ömsint och skrämmande inblick i hur de små människorna på landsbygden behandlas av de olika sidorna. En bra bok.
Kallifatides, Theodor Den grymma freden   1977 1994.07 Detta är tredje delen i en fristående trilogi, som handlar om en grekisk by och dess innevånare, under och efter andra världskriget. Byn överlever tyskarnas härjningar, men inte följderna av inbördeskriget, som kom efter världskriget. Boken är bra.
Kallifatides, Theodor Den sjätte passageraren   2002 2003.08 . .
Kallifatides, Theodor Vänner och älskare 2008 2009.03 George lever ett skönt liv med sin hustru. Helt plötsligt vill hustrun dö, och det gör hon. Efter en tid, så träffar George den 20 år yngre Fabia. De dras till varandra…..
Det låter som en banal kärleksroman, men detta är en fantastiskt fin berättelse om vänskap och kärlek. Kallifatides för oss mjukt framåt i berättelsen. Språket är väldigt bra, och boken är en själslig fröjd att läsa.
Kampås, Ingrid Skuggor av hat   2003 2005.03 Ett mord begås i lilla idylliska Sundby i Halland. Ortens distriktsköterska blir inblandad i utredningen o det visar sig att den mördade hade fiender lite överallt. Stämningen i byn blir mycket spänd o Kampås ger mycket bra beskrivningar av olika människor i samhället. Boken slutar emellertid med ett: Jaså!
Karlsson, Sven Olov Porslinsfasaderna 2013 2013.11 Den här boken handlar om auktions-familjen Silver.
Den börjar med Alvar och Albertina runt 1925, fortsätter med deras dotter Saga och avslutas med Sagas 80-årsdag tillsammans med sina tre barn.
Det är en märklig historia om en märklig släkt. Det är lite för märkligt för mig. Emellanåt sitter jag och får tankarna till Åsa-Nisse!
Det är småroligt ibland, men figurerna är lite för groteska. Speciellt när det gäller Saga, som aldrig sover, kan läsa när och hur folk ska dö och som alltid är ilsken.
Kelly, Laureen Tag mig, tag mig med dig   2005 2005.10 Lara får ett anonymt brev med en biljett till en orkesterkonsert. Bredvid henne sitter en man, som också har fått en biljett. Dessa båda udda personer dras till varandra. Efter hand visar det sig att deras gemensamma historia börjarde för många år sen. Det är en bra skriven bok. Spänningen stegras hela tiden, efter hand som Lara får reda på mer o mer om vad som egentligen hände i hennes barndom.
Kertész, Imre Mannen utan öde   1975 2003.03 . .
Kettu, Katja Barnmorskan 2011 2013.11 En mustig bok!!!
Boken behandlar nordligaste Ryssland-Finland-Norge under slutet av andra världskriget. Det är kaos i området. Ingen vet vem som är fiende eller vän.
Mitt i detta kaos finns kvinnan Vindöga. Hon arbetar som barnmorska i hela området och blir ohjälpligt förälskad  i SS-officeren Johannes. Berättelsen handla om deras omöjliga/möjliga kärlek.
Boken är smockfull av dofter, syn och känslointryck. Man blir nästan vimmelkantig av alla dofter, som strömmar ut från sidorna. Författarinnan beskriver verkligheten med en otrolig intensitet.
Lite kritik i en annan glänsande bok. Ibland blir beskrivningen för intensiv och fullständig. Dessutom, så har jag lite svårt att förstå den dyrkan, som huvudpersonen har gentemot sin "Johannes".
Frånsett detta, läs boken. Du har en läsupplevelse framför dig.
King, Francis Frusen musik   1987 1989 En ganska kort bok. Den handlar om en färd med bil genom Indien. Den gamle engelske järnvägsarbetaren återvänder efter många år för att återuppliva minne och för att besöka sin första hustrus grav. Med sig har han sin unga andra hustru och sin son, som är i ålder med sin styvmor. Tycke uppstår mellan son och styvmor och ger upphov till en rad spänningar mellan de tre. Boken slutar lyckligt och nästan patetiskt, när den gamle mannen överräcker sin hustru till sin son. Miljöskildringen i boken är fin och man får en bra inblick i hur vanligt, fattigt folk lever i Indien. Läste ut boken på en kväll!
Kirst, Hans Helmut Röd morgon   1973 Före 1985 . .
Kjaerstad, Jan Förföraren 1997 2013.08 Boken handlar om en "fantastisk" norrman, programledaren mm Jonas Wegerland. Hans liv skildras i korta episoder, utan någon inbördes ordning.
Boken är fylld av fantastiska berättelser och historier. Författaren har ett otroligt bildspråk och vissa av berättelserna kunde ha varit värd egna böcker. Det finns vissa avsnitt, som varje människa skulle läsa och begrunda. Det finns mycket lärdom och utstrålning i den här boken.
Ett problem finns dock. Ibland blir det FÖR bra. Huvudpersonen är för fantastisk, har allt för många kvaliteter och det "kitlar" allt för mycket längs ryggraden hos honom. Dessutom, så är boken lite för mastig.
Allt som allt, så är det en stor läsupplevelse.
Kjellberg, Catharina Sökes för delgivning 2005 2009.07 En märklig historia om tre mord. Författaren har ingen miljöbeskrivning och berättelsen känns mest som en textläsning utan några krusiduller. Den är en lagom semesterläsning, men när brotten avslöjas på slutet, så blir det ett litet: Jaha.
Klima, Ivan Ministern och ängeln   2004 2004.07 Boken handlar om en premiärminister i ett f d kommunistland i Östeuropa. Nu har landet blivit demokrati… med allt vad det innebär. Klima har en härlig distans till begreppen demokrati o politik. Ironisn dryper över hela boken. Ibland blir det emellertid lite för tramsigt.
Klussendorf, Angelika Flickan 2011 2013.07 Boken handlar om en 12-årig flicka i Tyskland under DDR-tiden.
Flickan blir fruktansvärt dåligt behandlad av alla, men främst av sin mor. Det är en beklämmande läsning, men med plats för lite ljuspunkter.
Jag har lite svårt att koppla händelserna till just DDR. Det som flickan får stå ut med kunde lika gärna gälla något annat land.
Knight, Renée Disclaimer 2015 2016.03 En mycket ovanlig och mycket bra bok.
Huvudpersonen får en bok skickad till sig, som nästan till 100% beskriver hennes liv fram till den dagen hon får boken. Det kanske inte är så konstigt, men den beskriver också återstoden av hennes liv också, till den dagen hon kommer att mördas!!!
Ett ovanligt och intelligent sätt att skriva en thriller.
Boken är en bladvändare och man vill hela tiden veta vad som kommer hatt hända.
Läs den och bered dig på att inte få någonting annat gjort förrän du har läst ut boken.
Koestler, Artur Natt klockan 12 på dagen 1940 2013.12 Koestler var en ungersk-judisk författare, som var mycket populär för 40-50 år sedan. Numera har han nästan helt fallit i glömska. det tycker jag är synd. han är fortfarande mycket läsvärd.
Koestle var kommunist före andra världskriget, men tog sedan avstånd från kommunismen.
Boken behandlar Stalins rättegångar mot sina närmsta anhängare 1936-1937. Stalin såg fiender överallt och avrättade många av sina vänner och förtrogna.
Det är en absurd historia (verkligheten var absurd!), men ger en mycket nyttig insikt i hur Stalin och hans hjärna fungerade.
Läs den!
Koontz, Dean Psykopaten   1995 2004.04 En väldigt spännande bok. Det är svårt att lägga den ifrån sig, när man väl har börjat läsa i den. Men…. Den innehåller en hjältinna, som är helt fantastiskt god o hjälpsam o den innehåller en skurk, som är helt fantastiskt ond o mordisk. Det blir liksom lite för bra! Det är en massa osannolika händelser, som staplas ovanpå varandra. Men, som sagt, spänningen är det inget fel på!!!
Kostova, Elisabeth Historikern 2005 2008.06 En tjock och mäktig "krönika" om letandet efter den "odödliga" greve Dracula. En lätt förvirrande berättelse med brev och dagböcker, som hittas både här och där. En massa otroliga sammanträffande mm. Allt leder till en märklig upplösning. Visst, boken är emellanåt spännande, och den historiska bakgrunden är intressant, men det blir för mycket "spökeri" för mig.
Kourouma, Ahmadou Allah gör som han vill 2000 2013.03 Författaren är från Elfenbenskusten. Boken skildrar inbördeskrig i Liberia och Sierra Leone under 1990-talet. En mycket annorlunda bok. Huvudpersonen är barnsoldat och han får uppleva fruktansvärda grymheter, som är svåra att läsa. Samtidigt, så genomsyras boken av en svart ironi, som gör att man rycker till emellanåt. En obehaglig bok, som framför många obehagliga sanningar!
Kowalski, William Eddies oäkting   1999 2004.03 En underbar bok. Den är full med humor o värme. Boken handlar om Billy, som hittas i en korg utanför sin farfars hus när han är sex veckor gammal. Man får följa hans uppväxt hos sin farfar o hans försök att hitta sin mamma, men framför allt hans strävan efter att hitta sig själv.
Kowalski, William Någonstans söderut   2001 2004.10 Detta är fortsättningen på Eddies oäkting. Den här boken har inte samma tyngd, o verkar lite vara gjord för ATT det ska komma en fortsättning. Boken är bra berättad o har ett fint språk, men känns "tunn".
Kraus, Caroline Borderline   2004 2005.09 En fantastisk bok. Caroline träffar Jane. De flyttar ihop o lever nästan som gifta. Janes personlighet är av typen borderline. Hon är omväxlande vänlig o omväxlande rasande o utnyttjar utan några skrupler Caroline till max. Caroline hamnar i ett stort känslomässigt beroende till Jane. Till slut lyckas Caroline, via en psykolog, ta sig ur Janes "grepp". Skrämmande o mycket bra.
Kross, Jan Boken om Rakvere   1988 1989 Jan Kross är en estnisk författare, som är en ny bekantskap för mig. Boken tilldrar sig i Baltikum under slutet av 1700-talet. Rakvere är en mycket liten stad, som kämpar för att bli fri från livegenskapen under godset Rakvere. Berend Falck kommer som informator till baronessan Tiesenhausens barnbarn på godset. Han dras snabbt in i striden mellan baronessan och staden. Orsakerna är många, men främst är det hans rättfärdighetskänsla för staden och hans kärlek till krögardottern Maude. Boken ger en fin inblick i livegenskapen i 1700-talets Ryssland och skildrar tristessen o hopplösheten, men även upproriskhet och fin kärlek.L
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Laestadius Larsson, Anna Barnbruden   2013 2014.07 Den här boken handlar om Charlotta, den blivande kungen Karl XIII:s hustru. Hon kommer till Sverige som 15-årig brud 1774 och tvingas gifta sig med Gustav III:s lätfotade och ständigt kvinnojagande bror.
Boken är en fin skildring av hovlivet i Stockholm under 1700-talet med alla dess intriger. Dessutom skildras människorna på samhällets botten på ett bra sätt.
Min stora invändning är att  författaren tar sig för stora friheter med att förändra och göra om verkligheten. Boken är en skönlitterär skapelse, och där har författaren full rätt att skapa sin egen verklighet, det respekterar jag fullt ut. Däremot tycker jag att Laestadius Larsson tar sig lite för stora friheter.
Läs själv boken och ta ställning. Den är lättläst och charmerande skriven.
Lagerkvist, Per Dvärgen   1944 2006.07 Jag hittade den här boken i bokhyllan, min sambo hade varit tvungen att läsa den under sin lärarutbildning. Jag har precis läst en bok om 1300-talets Italien och här hittar jag en bok om Italien runt år 1500!
Dvärgen är anställd av en furste i ett furstendöme i Italien. Han är ond och ser inget positivt i människornas önskan efter kärlek o vänskap. Fursten kämpar mot sina grannländer med skiftande förmåga. Han blir "hjälpt" av sin dvärg, som utför en mängd obehagliga o fruktansvärda dåd.
Boken handlar egentligen om furst Cesare Borgia i Florens i början av 1500-talet. Han var en mycket grym man och "dvärgen" representerar alla hans dåliga sidor. Borgia mördade folk till höger o vänster, bl a sin bror. Cesare Borgia stod som modell för Machiavellis furste i hans bok med samma namn: Fursten. Konstnären Bernardo, som finns med i boken, är Leonardo da Vinci. Jag tror detta är min första bok av Pär Lagerkvist, och det blir nog inte den sista.
Larsmo, Ola Swede Hollow 2016 2016.12

En mycket intressant bok om en glömd det av den svenska emigranthistorien.
Mycket av den svenska emigrationen till Amerika präglas av böckerna och filmerna av Vilhelm Moberg om Karl-Oskar och Kristina. De svenska emigranterna kämpade sig fram genom den vilda västern, odlade upp en jordlott, var duktiga och klarade sig bra och skrev ett brev hem till Sverige om hur bra allt hade gått.
Många klarade si bra i Amerika, men den här boken handlar om dem som fick kämpa för att överhuvud taget överleva.
S:t Paul i Minnesota har ett område, som heter Swede Hollow. Här samlades en del av de svenskar, som inte kom fram till "drömmen", utan svalt och frös och levde ett erbarmligt liv.
Boken är skönlitterär, men bygger på en mycket grundlig forskning av historikern Ola Larsmo. Läs boken och få en annan syn på den svenska emigrationen till USA.

Larsson, Stieg Män som hatar kvinnor   2005 2006.05 Det här var en av mina bästa läsupplevelser. En bok med spänning, historia, modern teknik, bra personbeskrivning och mer spänning. Allt är bra.
Larsson, Stieg Flickan som lekte med elden 2006 2007.03 Detta är en sanslöst spännade kriminalroman. Efter halva boken var jag klar över att betyget skulle bli det högsta möjliga. Men, efterhand, så blir boken lite FÖR bra. Speciellt skildringarna av "Den blonde jätten" och centralgestalten, Lisbeth Palander, blir efterhand nästan groteska. Palander hade passat utmärkt som "Superwoman" i någon film. Det finns ingenting den flickan inte klarar av. Hon överlever till och med sin egen död! Boken är emellertid mycket snillrikt skriven och man kan inte sluta läsa. Då är en bok bra!
Le Carre, John Spionen som kom in från kylan   . 2001.06 En klassiker. Den handlar om Berlinmuren och spioneri under 60-talet. Verkar lite dammig, tycker jag.
Lehane, Dennis Patient 67   2003 2005.04 En mycket bra thriller, med ett osannolikt bra slut. Under bokens gång blir man helförvirrad. Vad är sant, vad är verkligt, vad är drömmar? Lär boken, den är BRA!
Lehane, Dennis Gone, Baby, Gone   1998 2006.01 En fyraårig flicka försvinner i Boston. Patrick och Angie är ett deckarpar, som motvilligt tar på sig jobbet att försöka hitta flickan. De får hjälp av ett par tuffa polser från barnroteln inom Bostonpolisen. De fakta som Patrick o Angie får fram, leder dem in i Bostons undre värld, fylld med våld o cynism.
Den här boken är grym, väldigt grym emellanåt. Lehane tar oss till de lägst stående individerna i människans bottenträsk. En from önskan är att det inte är fullt så hemskt, som han berättar. Boken är spännande o Lehane lyckas hela tiden hålla kvar intesset för handlingen i boken. Berättelsen är finurlig o man vet aldrig vad som kommer att hända runt nästa "hörn". Emellanåt är det lite för mycket våld o äckligheter. På vissa ställen mår man nästan fysiskt illa. Slutet på boken tycker jag inte om. Inte att berättelsen slutar som den gör, utan de olika huvudpersonernas stenhårda attityder. Boken är bra, men Patient 67 var betydligt bättre.
Lehane, Dennis Den värld som var vår 2015 2016.09 Nja, det här var kanske inte min bästa läsupplevelse. Jag har läst några böcker av Lehane innan, men den här var lite för våldsam och utan något hopp för "mänskligheten" över huvud taget.
Handlingen utspelas blan gangstergäng i Florida under andra världskriget. Alla "gangstrar" vill ha allt. Det hela leder till en massa mördande och vålsamheter, som aldrig tar slut.
Intrigen var emellanåt rätt så spännande, och lite överraskad blev jag över vem som var skyldig.
Egentligen var alla skyldiga!
Leon, Donna Ond bråd död i Venedig   . 2000.07 . .
Leon, Donna Rättvisans mörker 2003 2013.07 Boken ingår i en serie med deckare, som handlar om kommissarie Brunetti i Venedig. I denna bok försöker han lösa ett självmord/mord (?) på en kadettskola i staden.
Det är en lagom sommarläsning, som underhåller för stunden. Lättläst och lagom pittoreskt och charmigt.
Bokens största behållning är med den ironi, som författaren beskriver det italienska samhället. Korruption och låt-gå-mentalitet, som alla är emot, men som alla utnyttjar!
Levé, Édouard Självporträtt 2005 2015.02 Känner du för att läsa en annorlunda bok? En väldigt annorlunda bok? Då ska du läsa den här.
Boken består av drygt 100 tätskrivna sidor. Sida upp och sida ner är det korta, eller längre, meningar som är påstående om författarens liv. Det finns ingen ordning i meningarna och många är mycket banala: "Jag gillar inte lätena från en barnfamilj som åker tåg".
Det kan tyckas som en övermäktig uppgift att ta sig igenom boken, men ganska snart blir man väldigt fascinerad. Man kommer otroligt nära författaren och han lämnar ut det mesta om sitt liv.
Fascinerande, men lite svårläst.
Lévy, Justine En ovärdig dotter 2009 2015.02 Samtidigt som Louise's mamma håller på att dö i cancer, så blir Louise själv gravid. Ska hon berätta för sin mamma, eller inte?
Boken handlar om Louise's mycket komplexa förhållande till sin mamma och hennes oro och förväntningar på det kommande barnet.
Läsaren kommer mycket nära huvudpersonen och hennes tankar. Ibland blir det lite för nära och för detaljerat. Så t ex när hon går igenom sin mammas adressbok.
Skärpan finns emellertid där hela tiden och boken är både sorglig och lite absurt komisk.
Lindahl, Claes Tusen solar tändes   1987 1988 En fin läsupplevelse. Händelseförloppet i boken är svår att beskriva. Det handlar om en åldrig premiärminister i ett asiatiskt ö-u-land. Premiärministern dödas o blir förvandlad till en kackerlacka. Som en sådan får han se sina "arvtagare" förstöra hans land på ingen tid, så att hela ön går under i en kärnvapenexpolsion. Det finns mycket fin humor i boken, men också mycket djup allvar. Författaren är väl insatt i u-länders olika problem.
Lindhblom, Denis Dockan från Formalhault   1987 1989 Min första science-fiction-roman på länge. Författaren har skrivit c:a 25 böcker på 10 år. Boken är ganska spännande, men handlingen är tunn. Handlingen går jag inte in på, eftersom den är ganska komplicerad. Personerna är schematiskt och grovt skildrade och det hela lockar knappast mig att läsa någon ny Lindbohm.
Lindhblom, Denis Bevingaren   1980 1991 Ännu en science-fiction av Lindhbom. Väldigt trevlig, som omväxling. Historien är naturligtvis helt otrolig. En man i sin sommarstuga i Halland dricker vatten ur en pöl i skogen. Han får vingar, smittar ner hela världen med vingsporer. Bakom det hela ligger en massiv kritik mot det mesta i det svenska samhället. Boken är underhållande, ger en hel del tankeställare och har faktiskt ett positivt slut.
Lindell, Unni Drömfångaren   1999 2003.06 . .
Lindgren, Astrid Mio min Mio 1960 2009.02 Det är svårt att bedöma en barnbok för mig. Det var en spännande berättelse, med allting som ska vara med i en saga. Framför allt, ett lyckligt slut.
Lindgren, Astrid Bröderna lejonhjärta   1973 2003.04 . .
Lindgren, Torgny Ormens väg på hälleberget   1982 1988 Jag hade hört att T. Lindgrens senaste bok, "Ljuset" ska vara bra. Eftersom den aldrig behagade dyka upp på biblioteket, så lånade jag en annan av hans böcker i stället. Handlingen tilldrar sig i det inre av Norrland i mitten av 1800-talet. Lindgren skildrar en fattig änkas möda att skaffa mat åt sig och sina barn. Hon har ständig kredit hos handlaren i byn, men avbetalningarna får hon göra i utdragssoffan. I boken finns både humor och allvar. Man kan väl närmast beskriva boken som en monolog med Vår Herre!. Det är änkans son som berättar. En fin berättelse.
Lindgren, Torgny Ljuset   1987 1988 En bra bok. Den skildrar en ort någon stans i norra Sverige, någon gång under medeltiden. Pesten drabbar byn o boken behandlar relationerna mellan de bybor som överlever och till de få personer, som besöker byn. Slutet kanske lite tillrättalagt.
Lindgren, Torgny Bat Seba   1984 1991 En fin läsupplevelse. Boken bygger på historiska fakta och behandlar kung David av Israel från c:a 1000 f.Kr. Han "gifter" sig med Bat Seba, de får barn och boken behandlar sedan kampen om vem som ska efterträda David. Bat Sebas barn, eller någon av Davids tidigare barn med någon av sina andra 52 hustrur.
Lindgren, Torgny Merabs skönhet   1983 1991 En märklig bok och skön! Den består av ett antal kortare berättelser, skrivna på "norrlandsmål". Handlingen tilldrar sig någonstans på landsbygden i Norrland kring sekelskiftet. Miljöskildringen är schematisk, men personbeskrivningarna desto intensivare.
Lindgren, Torgny Kärleksguden Frö   1988 1992 . .
Lindgren, Torgny Till sanningens lov   1991 1994.08 Åter en Torgny Lindgren. Han skriver på ett egendomligt sätt. Berättelsen svävar på nåt sätt hela tiden. Vissa saker är väldigt viktiga i hans berättelser, känslor, förhållande o dyl. Om någon blir halshuggen eller nåt sånt, så är det inte alls viktigt. Ett mycket intressant koncept. Boken är välskriven och flyter framåt lätt. Slutet är lite överaskande, men kanske lite för bra!
Lindgren, Torgny Brännvinsfursten   1979 2001.11 Jag har läst en hel del Torgny Lindgren o blivit rätt så fascinerad. Den här boken gav mig inte mycket. Deh handlar om en ensam bitter människa, som hela tiden vill uppåt, klarar det, men vill ha mer. Hans son ligger hela tiden i fejd med honom. Boken är byggd på fakta, men TL har blandat in mycket fiction
Lindgren, Torgny Skrämmer dig minuten   1981 2003.07 . .
Lindgren, Torgny Klingsor 2014 2014.06 Hm?
Torgny Lindgren har ett klart och finurligt språk. Han skriver med humor och värme och en lätt medmänsklig inroni.
Den här boken kan jag emellrtid inte riktigt ta åt mig. Den handlar om en man i Västerbotten, som tror att han är konstnär, när han egentligen bara kan måla en sak: stilleben.
Det är en bok om en ickeperson och en ickehändelse.
Boken är lättläst, men när jag kommer till sista sidan, så blir det bara ett: Jaha?
Lindquist, Herman Rubinen   2005 2006.02 Magnus, en nutida ättling till Karl Knutsson Bonde, anser att han har rätt till den svenska tronen. Är man sen mindre klar i knoppen, har en vänninna som jobbar som städerska på slottet och nästan obegränsad tillgång till vapen och sprängmedel, så är det klart att man försöker spränga Kungliga Slottet i luften o ta död på både regent o regering.
Hermans Lindqvists bok är fantastisk saga, där han väver ihop svensk medeltid med svensk nutid. Han är, som vanligt, mycket historiskt bevandrad o kunnig. Han ger det moderna Sverige, eller rättare sagt, det moderna sanhället, svidande kritik.
Boken kan läsas som en renodlad thriller, men lika intressant är att leta efter Hermans alla finurligheter o hans ironiska påpekande av hur människan lever i dag.
Lovén, Lova Trojanerna 2016 2017.03 Boken börjar med att 300 elever dör i en massaker på en högstadieskola i Malmö. Alla dör, ingen överlever! Några dagar senare dör samtliga personer på en utomhuskonsert i Stockholm, över 10000! Vad händer?
Detta är en science fiction bok utöver det vanliga. Det är en undergångsskildring av kolosala mått. Författaren skildrar det kaos, som uppstår, när ingen vet om man ska leva en dag till, eller? Boken är svart, men ger mig många tankar om vårt samhälle av idag.
Jag bara undrar hur jag ska agera nästa gång jag ser en nattfjäril? BRRRRRRR!
Ludlum, Robert Pussel Parsifal   1982 1993.10 En deckare typ "hårdkokt". En ganska intressant historia om hur olika länders spionorganisatioen är invecklade i varandra. Emellanåt blir det emellertid lite för invecklat. Man har svårt att hålla reda på vem som har gjort vad.
Ludlum, Robert Aktion Nimrod   1973 1994.01 Ytterligare en deckare av Ludllum. Den har stått i min bokhylla i 15 år, så jag tyckte det var dax att läsa den nu. Den var lite så där lagom bra. Passade bra som kvällslitteratur. En "vanlig" människa får i uppdrag att söka efter ett narkotikasyndikat. Han råkar ut för det ena och det andra och klarar sig naturligtvis också på slutet. Det blir nog inte fler Ludlum.
Lundberg, Kristian. Yarden 2009 2010.10 Nja, författaren till den här boken har nog en bra ambition. Han vill skildra den mörka sidan av samhället, där folk som inte syns jobbar. De som har tillfälliga jobb för usel lön, bara för att överleva och få mat.
Det blir lite för mycket ibland. Man nästan storknar av all tristess. Missupfatta mig inte. Det är säkert så mörkt och eländigt, som författaren beskriver, men det är kanske inte rätt sätt att lägga fram problemet på.
Lundell, Ulf Kyssen   1981 1989 Ja, ja, säga vad man vill om Lundell, men annorlunda är han. Berättelsen i boken är naturligtvis helt otrolig och helt omöjlig. Så många sammanträffande kan bara inte förekomma. Det hela är en parodi på det mesta i det svenska samhället och ironin är läsarens följeslagare genom hela boken. Att berätta vad boken handlar om är svårt, nästan omöjligt. Som en tråd genom boken går jakten på den undersköna, som gav honom den gudomliga kyssen. Ingen bok, som jag skulle rekommendera för varmt, även om den gav ett par kvällars tidsfördriv.
Läckberg, Camilla Predikanten   2004 2005.12 En liten pojke hittar en naken, död kvinna. Under henne ligger ytterligare två döda kvinnor, men dessa har varit döda i 20 år. Den lokal polisen i Fjällbacka, under leding av Patrik Heström, har en näst intill omöjlig uppgift. Det som binder samman alla morden är att släkten Hults namn dyker upp med jämna mellanrum.
Camilla Läckberg har gjort en bra kriminalroman. Boken flyter fram av sig själv. Spänningen stegras efter hand o slutet var, i alla fall för mig, helt oväntat. Språket är enkelt o bra. Läs den.
Läckberg, Camilla Stenhuggaren 2005 2007.01 Alltså, den här boken är bra! Jag gillar Camilla L:s hoppande mellan nutid och "dåtid". Man förstår att det hela hör ihop, men jag var inte människa att förstå hur det hängde ihop förrän i slutet av boken. Det är signumet på en bra deckarförfattare. Språket är kanske lite enkelt ibalnd, men det gör ingenting, eftersom man hela tiden blir kastad mellan olika händelser, och då skulle ett mer "moget" språk gjort det svårare att följa händelseutvecklingen. Tack Camilla Läckberg för en fin läsupplevelse!
Läckberg, Camilla Olycksfågeln 2006 2008.04 Jag blev inte helt förtjust i den här deckaren. Läckberg växlar snabbt mellan olika platser och skeenden, vilket ofta gör berättelsen intressant, men ibland lite förvirrande. - Förresten, jag gissade rätt fort hur det hela hängde ihop!M
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
MacDonald, John D Kvinnojägaren   1985 1988 Stefan G. tyckte att jag skulle läsa en deckare, och så gjorde jag det. Han rekommenderade en MacDonald, och det var en rätt hyfsad rekommendation. Boken handlar om två "hårdkokta" mäns letande efter en kvinnomördare. De följer ett spår bakåt i tiden och upptäcker fler och fler mord. Spänningen stegras lagom mycket hela tiden och boken avslutas i djungeln i Mexico, där naturligtvis boven får på nöten och vår hjälte kryper till sängs men den fantastiskt vackra underbara indianska, som dyker upp i slutet av boken. Upplösningen av boken är väl krystad m a o tillrättalagd, men som förströelse och underhållning, får den klart godkänt.
MacLean, Alistar Åtta glas   1966 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Puppet on a Chain (På engelska)   1969 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Styrka 10 från Navarone   1968 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Örnnästet   1967 Före 1985 . .
MacLean, Alistar H.M.S. Ulysses   1956 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Fruktan är mitt vapen   1961 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Station Zebra   1963 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Det gyllene mötet   1962 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Natt utan slut   1960 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Hotet   1962 Före 1985 . .
MacLean, Alistar Bear Island (På engelska)   1971 Före 1985 . .
MacLeod, Alistar Ingen skada skedd   1999 2003.10 . .
Magorian, Michelle God natt Mister Tom   1981 2000.11 En söt ungdomsbok, om en pojke, som blir evakuerad från London under kriget. Trivsam läsning.
Mailer, Norman De nakna och de döda   . 1988 Olidligt bra bok. Spännande. Relationerna mellan personerna i boken är väldigt bra beskrivna.
Mailer, Norman Hårda killar dansar inte   1984 1988 En väldigt spännande bok. Författarens huvudperson vaknar upp en morgon med fantastisk baksmälla. Han minns nästan ingenting av gårdagen. Han märker han har blivit tatuerad, hans bil är full av blod mm mm. När han dessutom hittar ett avhugget kvinnohuvud, så är förskräckelsen total. Boken beskriver hans kamp att rekonstruera gårdagen. Sakta men säkert nystar han upp trådarna, o det hela blir ännu förskräckligare än det verkade från början. En väldigt spännande bok alltså.
Mailer, Norman Fjärran nätter   1983 1990 En mäktig bok. En väldigt mäktig bok. Tjock och fantastiskt innehållsrik. Handlingen tilldrar sig i Egypten under Ramses II. Fast egentligen under Ramses IX! Berättaren i boken, Menenhetet, sitter hos Ramses den nionde o berättar om sitt första liv, av fyra(!), hos Ramses den andre. Det hela låter som en saga, men det är en sån verklig och frodig berättelse, så man önskar att boken aldrig ska ta slut. Boken är väldigt jobbig att läsa, men den är värd varenda minut.
Mailer, Norman Hjortparken   1955 1991 Alla böcker, som jag har läst av Mailer, har varit intensivt bra. Den här började som en stor gäspning och jag tänkte nästan lägga ifrån mig boken. Det slutade emellertid med att jag sträckläste sista tredjedelen av boken. En otroligt intensiv personlighetsbeskrivning. Jag nästan tappade andan ibland. Boken är en satir över 50-talets Hollywood och kommunistjakten då. Någon egentlig handling finns knappt i boken, utan det är relationerna mellan huvudpersonerna, som är viktigast. Jag är glad att jag läste boken till slut!
Mailer, Norman Evangelium enligt Jesus. 1997 2009.04 Vad säger man om den här boken? Är det här Norman Mailer? Hade han ingenting annat för sig vid den här tiden än att kopiera texter från Bibeln? Jag fattar ingenting. Att låta Jesus själv berätta sagor som redan finns i bibeln. Ja, jisses!
Makine, Andrei En fallen fanbärares bekännelse   1992 2000.09 . .
Malmsten, Bodil Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig   2006 2007.07 Den här boken gav mig inte mycket. Bodil Malmsten kåserar, skriver dagbok, antecknar, eller vad man nu ska kalla det. Visst, det finns en hel del värme och öppenhet i boken, men den blir långtråkig i längden.
Mankell, Henning Mördare utan ansikte   1991 1994.04 Bertil rekommenderade den här boken. Det är en deckare, som handlar om ett bestialiskt dubbelmord i en liten by vid Snogeholmssjön! Kriminalkommissarien, som leder utredningen bor på Mariagatan här i Ystad!!! Det är en bra och spännande deckare, som är mycket lättläst. Dessutom, så är den intressant på grund av att alla gator o platser är välkända och korrekt återgivna.
Mankell, Henning Mannen som log   1994 1995.08 Ytterligare en bok om Ystadplisen Wallander. Jag lånade den av Bertil o läste den under semestern på Santorini. Den var väldigt spännande o jag nästan sträckläste hela boken. Dessutom, så är den lätt att följa med i, eftersom man känner igen alla gatunamn o andra beskrivningar från Ystad.
Mankell, Henning Hundarna i Riga   1992 1995.12 Ännu en Henning Mankell-bok med Ystaddeckaren Kurt Wallander. Handlingen utspelas emellertid denna gången mest i Estland och Riga. En bra, spännande bok, som kanske inte kommer upp i samma klass, som de andra två jag har läst.
Mankell, Henning Villospår   1995 1996.05 . .
Mankell, Henning Den vita lejoninnan   1993 1996.10 . .
Mankell, Henning Den femte kvinnan   1995 1997.06 . .
Mankell, Henning Brandvägg   1998 1998.07 . .
Mankell, Henning Pyramid   1999 1999.06 . .
Mankell, Henning Comédia Intantil   1995 2000.10 . .
Mankell, Henning Vindens son   2000 2000.12 Handlar om en afrikansk pojke, som kommer till Skåne 1878. En grym berättelse om sökandet efter identitet.
Mankell, Henning Danslärarens återkomst   2000 2001.01 Den här Mankell-deckaren tilldrar sig i Östersund o Sveg. En väldigt spännande bok, som börjar med en blodig avrättning, med rötter från nazismen under 2:a världskriget, och slutar med en uppgörelse i Svegs kyrka. Mankell tar upp den dolda nazismen i Sverige. Inte nynazismen, utan nazismen från 2:a världskriget. En fruktansvärt skrämmande tanke, om det är sant.
Mankell, Henning Bergsprängaren   1973 2003.07 . .
Mankell, Henning Innan frosten   2002 2003.08 . .
Mankell, Henning Djup   2004 2005.02 En mörk bok av Mankell. Handlingen tilldrar sig under första världskriget, långt ute på en ö i Östergötlands skärgård. Lars Tobiasson-Svartman är en man med noggranna vanor. Han vill ha koll på allting. På en ö under ett militärt uppdrag möter han en kvinna, som får hans värld att knaka i fogarna. Allt rasar samman. Det är, som sagt, en mörk bok. Man anar hur den slutar redan efter första kapitlet, o boken är en resa mot katastrofen.
Mankell, Henning Kennedys hjärna 2005 2010.11 Den här boken gick inte att sluta att läsa. Jag läste den på bussen, på busshållplatsen, i sängen, till frukosten. Mankell skildrar en fruktansvärd verklighet i södra Afrika. Boken handlar om HIV. Varför började Hiv, varför satsar man inte mer pengar, vem tjänar på HIV? Tankarna Mankel för fram är groteska, men troligtvis mycket sanna. Människan är det största odjuret på jorden. Boken är dessutom väldigt spännande!!!
Mantel, Hilary Wolf Hall 2009 2014.02 Detta är en mäktig roman. Jag betraktar den nästan som övermäktig.
Författaren har gjort ett enormt researcharbete och är mycket historiskt bevandrad. Historien är mycket livfullt beskriven och man kan nästan känna dofterna från avskrädeshögarna och damernas parfym från 1500-talets London.
Boken är emellertid alldeles för "tjock". Den hade vunnit mycket på att behandla en kortare tidsperiod. Det är väldigt svårt att hålla reda på alla personer i boken. Det finns ett omfattande personregister, som gör det lite lättare, men det är ändå svårt. Dessutom, så benämns personen ibland med titel, ibland med förnamn, ibland med hela namnet, ibland med efternamnet.
Trots allt en bra läsupplevelse.
Marklund, Lisa Sprängaren   1998 1999.07 . .
Marklund, Lisa Studio sex   1999 1999.12 . .
Marklund, Lisa Den röda vargen   2003 2003.08 . .
Marsden, John I morgon när kriget kom   1993 2006.10 Boken handlar om en invasion av Australien. Ett gäng ungdomar åker ut i vildmarken under en vecka, och upptäcker, när de kommer hem, att alla människor är borta och att landskapet är helt öde.
Detta är en ungdomsbok, och den är säkert mycket spännande och fascinerande för denna målgrupp. Själv tycker jag att den är lite ytlig och enkel. Spänningen är det emellertid inget fel på.
Marshall, Janette Nalle Puhs stora klokbok   2005 2005.12 Författaren, Janette Marshall, har gått igenom två av Nalle Puh-böckerna, på jakt efter visdomsord. Det är en ganska lätt sak, eftersom Puh-böckerna är fyllda av visdom. Utifrån ett "människperspektiv" översätter hon sen visdomsorden till ett språk, som kan användas i dagens samhälle.
Jag tycker att Janette Marshall klarar det helt galant. Puhs lugna, eftertänksamma beteende behövs verkligen i dagens stressade verklighet. Varför vara arg? Varför bråka? Varför tycka illa om andra? Livet blir mycket lättare o enklare om man är snäll o omtänksam. En riktigt klok klokbok.
Martelli, George Mannen som räddade London   1960 1988 Det här är berättelsen om Michel Holland, fransk spion, o hans kamp mot nazisterna i Frankrike under 2:a världskriget. Holland bygger upp en egen underrättelseverksamhet o levererar alla sina upplysningar till engelsmännen i Schweiz. Bl.a. lyckas han avslöja de flesta avfyrningsramperna för de fruktade v1-raketerna, så att engelsmännen kan bomba och förstöra dem. Bokens huvudperson beskrivs som en otroligt modig och fantastisk person. Det hela blir nästan lite patetiskt ibland. Någon mänsklig svaghet måste han väl ändå ha haft. Boken är spännande och ger bl.a. en fruktansvärd insyn i de tyska koncentrationslägren.
Martinsson, Harry Nässlorna blomma   1935 1988 En fin bok. Fantastisk berättarkonst, med en massa fina "litterära bilder".
Marwood, Alex Onda flickor 2012 2013.06 En underlig, och smått otrolig, historia.
Två 11-åriga flickor blir orsak till en liten flickas död. De döms båda till mord och fängelse (detta är i England).
25 år senare träffas de, av en slump, igen i en engelsk badort. De blir inblandade i ett flertal mord på tonårsflickor, och historien kommer ifatt dem.
Nej, den här boken är för osannolik och för flåshurtig. Den innehåller en massa konstiga människor, som beter sig mycket underligt.
Vill man ha spänning, och inte bryr sig så mycket om innehållet, så är den däremot ett bra köp.
Mattsson, Set Ondskans pris 2012 2016.02 En bok med mycket atmosfär och en fantastisk miljöbeskrivning av 1940-talets Malmö.
Boken handlar om flyktingströmmen till Malmö under och efter andra världskrigets slut 1945. Mängder av av människor, som har upplevt fruktansvärda saker i koncentrationslägren i Tyskland.
I Malmö finns kriminalöverkonstapel Palm, som får ta sig an ett mord på flyktingförläggningen på slottet Malmöhus. Mordet påverkar Palm på många sätt, både på arbetet och i hemmet.
Emellanåt är miljöbeskrivningen viktigare för författaren är händelseförloppet. Historien går på tomgång när Mattsson beskriver alla gator och gränder i Malmö år 1945.
En eloge till författaren för ett stort grundarbete i boken och jag ser fram emot att få läsa se övriga böckerna i serien.
Mattsson, Set Svekets offer 2013 2016.08 Detta är den fristående fortsättningen på Onskans Pris.
Boken är tidvis spännande och intressant, även om jag tycker att förloppet är lite osammanhängande och hoppande.
Miljöbeskrivningen från 1940-talets Malmö är otrolig. Man skulle nästan kunnat tro att Set Mattsson satt sig i en tidsmaskin och åkt tillbaka 75 år. För en historieintresserad Malmöbo, så måste det vara en guldgruva.
Jag hade glädje av boken och den gav en stunds skön avkoppling. Trots allt tror jag att man bör vara från Malmö, för att uppskatta boken till fullo.
Mattsson, Set Fruktans tid 2014 2016.12 Detta är Mattssons tredje och sista bok i trilogin om kriminalöverkonstapel Palm i 1940-talets Malmö. Jag tycker att detta är den bästa boken i serien. Den är väl komponerad och spännande och har ett lugnt och fint språk.
Boken börjar med ett bestialiskt mord på en ung dam, förgrenar sig till olika delar i Malmö, och handlar mycket om själva Polismyndigheten i staden. Allt vävs på slutet ihop och över det hela svävar hela tiden ett mörkt moln, nazismen i Sverige under efterkrigstiden.
Miljöskildringen är som vanligt ypperlig, om man är inbiten Malmöbo. Emellanåt blir detaljrikedomen på gatorna i Malmö lite för påträngande och författaren förlorar sig emellanåt till att mer beskriva gatorna i Malmö på 1940-talet än att följa händelserna. Det är en mycket liten kritik på en för övrigt utmärkt bok!
Mavrikakis, Chaterine Himlen i Bay City 2010 2016.08 Boken handla om Amy, som växer upp i en liten småstad i USA, Bay City. Staden ligger nära en stor industri, så himlen är alltid rödfärgad över Bay City, beroende på avgaserna från fabriken.
Amy är en ung kvinna, som precis ska fylla 18 år. Boken behandlar till största delen de tre dagar, som leder fram till huvudpersonen födelsedag.
Amy är jude och hennes familj kommer från Frankrike. Hennes morföräldrar dog i förintelselägren i Tyskland under andra världskriget. Alla Amys tankar handlar om varför hon lever, och varför hon inte är död. Det hela leder till helt absurda tankegångar och hon beslutar sig att döda hela sin famiulj, inklusive sig själv.
Jag hänger inte riktigt med i författarens tankegångar i boken. ibland blir det lite för absurt, som när huvudpersonen upptäcker att hennes döda morföräldrar bor i källaren i hennes hus! 1979!
Nja, ingen bok i min smak.
Mazetti, Katarina Grabben i graven bredvid   1998 1999.09 . .
McCall Smith, Alexander Giraffens tårar   2000 2005.06 Boken handlar om en kvinnlig deckare i Botswana! Boken är lättläst o full med trevliga o glada saker. Inget våld o inget skjutande, eller något sådant. Boken är väldigt varm, men mycket menlös.
Mc Cann, Colum Över havet 2013 2014.05 Romanen består från början av flera olika berättelser, som bara har en sak gemensamt, nämligen resor över Atlanten. Efter hand, så vävs berättelserna samman, och det blir till en släktberättelse över 4 generationer kvinnor.
Det är en mycket snyggt ihopfogad berättelse, som både är intressant och lärorik. I boken finns både personer, som har funnits i verkligheten och fiktiva personer.
Boken är skriven på ett klart och koncist språk. Den är lätt att läsa, men berättelsen är så intressant, så man missar inte ett ord.
Bravo!
McCarthy, Cormac Vägen 2006 2013.05 Världen har gått under. Det enda som finns kvar är en avbränd och grå värld. Fortfarande finns ett fåtal människor kvar, och vi får följa en far och son, som försöker ta sig fram i det öde landskapet. Vad som egentligen har hänt, får man aldrig reda på, men det är egentligen irrelevant. Det viktigaste är hur männskan förvandlas under dessa fruktansvärda förhållande.
En mycket bra bok.
McCarhty har ett fantastiskt språk. Man blir fängslad sida upp och sida ner. Jag har sällan läst en så bra och angelägen bok så snabbt.
McCourt, Frank Ängeln på sjunde trappsteget   1996 2000.05 . .
McCullogh, Colleen Törnfåglarna   1977 1995.04 Så har även jag läst Törnfåglarna. En mäktig berättelse om tre generationer kvinnor. I centrum står Meggie. Hon älskar Ralph, men Ralph är präst o älskar Gud lika mycket som Meggie. Det hela går naturligtvis inte att lösa, och om det kan man skriva en hel bok! Man relaterar hela tiden till TV-serien och utan den hade jag aldrig läst boken. Tack vare serien, så fick jag en angenäm läsupplevelse!
McDermid Imitatören   2000 2003.07 . .
McLiam Wilson, Robert Eureka Street   1996 2004.09 En helskön bok. Boken handlar om en gata i Belfast o de "typer", som bor där. Deras glädjeämne, deras sorger o deras relationer. Det finns mycket humor o värme i boken, men också en vrede o vanmakt över "kriget" mellan katoliker o protestanter.
Mina, Denise Gudar och odjur 2012 2014.03 Det här var ingen bra bok. Det är en plottrig historia, med obefintliga personbeskrivningar. Boken får inte sämsta betyg, eftersom den tar upp ett viktigt ämne, nämligen korruption inom polismakten.
Mitchard, Jacquelyn Där havet slutar   1996 2006.09 Den här boken rekommenderas för 10 år sen av Oprah Winfrey, och en hel massa människor läste den.
Jag finner den lite tjatig i sitt ältande av hur dåligt huvudpersonen mår. Man får historien berättad av flera personer i boken. I många fall brukar det bli bra, men här är det inte trovärdigt. Dock en intressant studie i hur en enstaka händelse kan påverka en familj under många år.
Montanaro, Giovanni Världens alla färger 2012 2014.11 Boken berättas av Henrietta, som bor i staden Greel i Belgien på 1800-talet. Greel är en lite ovanlig stad. Det är nämligen en fristad för sinnessjuka.
Till Greel kommer konstnären Vincent van Gogh på tillfälligt besök. Henrietta blir förälskad i Vincent, men kärleken är obesvarad. Många år efter besöket, så skriver Henrietta ett "brev" till Vincent, och denna bok är detta "brev".
Boken känns lite märklig och uppdiktad (men är kanske inte så?). Den har ellertid många bottnar och tar bland annat upp äldre tiders behandling av de sk sinnesjuka.
Boken är intressant läsning, men gav mig egentligen inte så mycket.
Montero, Rosa Härlige härskare   1988 2006.08 César var tidigare en stor man på reklambyrån Golden Line. Nu håller hans stjärna på att dala, och livet börjar plötsligt bli besvärligt. Ska han krypa för ledarna i firman eller ska han hålla på sin stolthet och kanske gå under. Boken ger mig "Kafka-känslor". Den lille mannen som försvinner i ett stort maskineri. Boken kryllar av ångest och cynism.
Moore, Michael Korkade vita män   2001 2004.09 Den här boken gillade jag. Mycket satir, mycket ironi och hela tiden med glimten i ögat. Michael Moore kritiserar på det väldigaste George W Busch och hans tid vid makten. Han betraktar Busch som det värsta som har hänt USA. Dels är han inte den man som egentligen vann valet, det gjorde Gore!!! och dels så gör han det mesta för att storfinansen ska få det bättre och vanligt folk ska få det sämre. Det allra värsta, är att Moore verkar ha rätt!! Mycket nyttig bok.
Morlan, Margo Budskap från evigheten   1998 2000.10 . .
Morrison, Toni Solomons sång   1993 2004.07 En fantastisk bok. Toni Morrison fick nobelpriset 1993, och har, enligt min mening, gjort sig väl förtjänt av det. Boken handlar om Milkman, som är en färgad rik amerikan. Vi får följa hans liv under 1900-talet, hans letande efter sitt ursprung och hans möte med olika människor. Boken är full av märkliga o spännande figurer. Språket är mycket elegant och det är omöjligt att slita sig från boken och man vill läsa vartenda ord.
Morrison, Toni Sula   1973 2004.08 Den här boken imponerade inte alls lika mycket som "Solomons sång". Den verkar lite hafsigt o snabbt skriven. Boken hoppar från tidsperiod till tidsperiod. Det är svårt att få någon riktigt rytm i boken. Språket är emellertid mycket bra.
Morrison, Tony Hem 2012 2014.04 En tunn bok av Toni Morrison.
Huvudpersonen i boken har överlevt Koreakriget och kommer hem med fruktansvärda minne och trauma. Väl hemma i USA "räddas" han av att hans syster behöver hans hjälp. Han beger sig till henne och boken slutar rätt ljust.
Som vanligt, så har Morrison ett intensivt och starkt språk. Det fattas emellertid något i boken. Den verkar lite snabbt ihopkommen. Jag känner mig mest lite snopen när den är slut.
Mulisch, Harry Siegfried, en svart idyll   2001 2004.08 Boken utgår från att Hitler o Eva Braun fick en son, Siegfried. Bokens huvudperson är en författare, som intervjuar ett gammalt par, som tjänade hos Hitler under hans sista år, o som också vet om historien on hans "son". Boken är konstigt upplagd o inte alls övertygande. En "inte-själ" går från Nitschke till Hitler o sen till huvudpersonen. Rörigt o osammanhängande. Författaren är holländare.
Munro, Alice Brinnande livet 2013 2013.06 Alice Munro är en begåvad novellförfattare, ibland.
En del av novellerna i denna bok är väldigt välskrivna och har ett sting och närhet, som ger välbehag. De första två novellerna "Att nå Japan" och "Amundsen" tyckte jag var väldigt bra. Sen tappade boken kraft och jag fick ibland en känsla av "Jaha?" när någon av novellerna var läst.
Murr, Naeem Pojken   1998 2003.05 . .
Möring, Marcel I Babylon   1997 1999.08 . .N
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Naipul, V.S. Ett halvt liv   2001 2003.06 . .
Natt och Dag, Niklas 1793 2017 2019.04 En fantastiskt bra debutroman.
Handlingen utspelar sig i Stockholm, strax efter mordet på Gustav III. Miljöbeskrivningen är ett mästerverk. Det skitiga, fattiga, våldsamma, äckliga och brutala Stockholm, skildras med en sån intensitet, att man nästan kan känna stanken från allt ruttet, som finns i boken.
Man hittar ett lik  bland alla sopor vid strandkanten i Stockholm. Den lungsjuke polismannen Winge får i uppgift att leta reda på vem mannen är. Tillsammans med palten Cardell lyckas han reda ut hela den fruktansvärda och helt osannolika historien.
Emellanåt blir boken lite för äcklig, men det går inte att lägga ner den.
Författaren lyckas också driva handlingen framåt, genom att gå bakåt i tiden!
Mycket läsvärd.
Nemirovsky, Irene Balen 1932 2007.04 Två korta noveller, Balen och Höstflugorna. Novellerna är skriva på trettiotalet, men förvånansvärt fräsha. Språket är lätt och boken var en stor positiv överaskning. Författaren dog i nazisternas judeutrotning 1942,
Nesser, Håkan Carambole   1999 2001.03 Tre stycken noveller i samma bok. Alla handlar om ensamma män. Fascinerande psykologiska trhrillrar. Ska läsa mer av Nesser!!
Nesser, Håkan Barins triangel   . 2001.03 En man kör på en pojke i berusat tillstånd, och smiter från platsen. Någon ser honom, utövar utpressning. Det hela leder till en serie mord, med den holländska polisen på jakt efter mördaren. Spännade upplagd bok, men med lite tamt slut.
Nesser, Håkan Återkomsten   1995 2001.05 . .
Nesser, Håkan Svalan, katten, rosen, döden   2001 2001.06 En av de bästa Nesser-deckarna. Spännade berättelse om en psykiskt störd strypmördare. Boken börjar på en grekisk ö, och slutar på samma ö. Makabert, men väntat slut.
Nesser, Håkan Ewa Morenos fall   2000 2001.08 Ännu en bra Nesser-deckare. Den handlar bara om kriminalkommisarie Ewa Moreno, o inga andra av Van Veeterns anställda. Ewa M. är på semester vid kusten o hamnar mitt i ett ett försvinnande o ett mord o lita annat smått o gott. Hennes semester blir inte som hon hade tänkt.
Nesser, Håkan Borkmanns punkt   1994 2003.05 . .
Nesser, Håkan Kommisarien och tystnaden   1997 2003.08 . .
Nesser, Håkan Fallet G   2003 2003.09 . .
Nesser, Håkan Kära Agnes   2002 2004.04 En underfundig bok! Två gamla bekanta damer planerar ett mord via brev. I breven är de helt överens om hur o vem som ska mördas, men det blir inte alls som de hade tänkt, inte alls!!!!!
Nesser, Håkan Münsters fall   2001 2004.05 En lugn o stillsam deckare, som ibland går på tomgång. Van Veeteren är inte själv så mycket inblandad i historien, utan det är kommisarie Münster, som har hand om fallet. Trots att boken ibland är lite stillsam, så har Nesser ett speciellt sätt att berätta, som gör att man hela tiden vill vända blad o få reda på mer.
Nesser, Håkan Skuggorna och regnet   2004 2004.05 En mycket bra bok! Jag gillar Håkan Nessers språk o hans finurliga berättarkonst. Detta är ingen deckare i traditionell tappning. Visserligen finns det ett lik, men det som är viktigast är berättelsen runt omkring. De olika personerna berättar i tur o ordning o man får olika infallsvinklar på samma problem. Mycket fascinerande. Dessutom är berättelsen spännande.
Nesser, Håkan Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla   2002 2004.10 Jag gillar den här mannens sätt att skriva en berättelse! Håkan Nesser skriver så att de mest banala saker blir intressanta. Den här berättelsen handlar om ett mord i Kumla 1967, o som naturligtvis får en helt oväntad upplösning. Bra bok!!
Nesser, Håkan Från doktor Klimkes horisont   2005 2006.06 Boken består av fem korta novellerna. Alla har en oväntad upplösning. På det stora hela en bra läsupplevelse.
Nesser, Håkan Flugan och evigheten   2005 2006.12 Nej, det här var ingen höjdare av Nesser. Jag "läste" den som talbok, och det var ingen höjdarinläsning av Torsten Wahlund. Tråkigt, helt enkelt. Bokens tema är filosofi, och det är ju ingen fel i det. Men Nesser går lite för mycket på djupet ibland. Hela avsnitt innehåller massvis med filosofiska resonemang, som inte ger ett dugg för en "vanlig" Svensson. Motivet för mordet är dunkelt och svårföreståligt. Dessutom, så verkar boken aldrig sluta, efter det att gåtan är löst. Som tur är, så har Nesser gjort många böcker, som står högt över den här.
Nesser, Håkan Människa utan hund 2006 2007.02 En tjock och diger bok. Boken är trots detta väldigt lättläst och sidorna bara rinner förbi. En lite annorlunda upplagt deckare-thriller. Kriminalinspektör Barbarotti dyker inte upp förrän efter c:a 150 sidor. Boken känns, trots in tjocklek, lite "tunn" ibland. Nesser drar ibland ut på händelserna lite för långt. MEN, han har ett skönt språk, och det kompenserar mycket.
Nesser, Håkan En helt annan historia 2007 2007.11 Det här är den andra boken om kommisarie Barbarotti. Han får ta hand om ett underligt fall, där någon skickar brev hem till honom och berättar vem som ska bli mördad. Det är en hyggligt spännande bok, där författaren både beskriver Barbarottis privatliv och hans liv som polis. Ibland är de svåra att samordna. Boken är lite lam och långsam och kankse lite för tjock. Berättelsen är intressant och det är svårt att släppa boken. Upplösningen på boken är lite underlig och man slutar boken med ett litet: Jaha ja.
Niemi, Mikael Populärmusik från Vittula   2000 2004.03 Jag blev inte alls imponerad av 2000 år:s Augustvinnare. Visserligen är berättelsen väldigt mustig o har stor lokalkaraktär. Är det som står i boken sant, så borde han ha behållit det för sig själv. Äckligt, vulgärt o påfrestande.
Nilsson, Johanna Hon går genom tavlan, ut ur bilden   1996 2004.11 En mycket stark o mycket bra bok. Vi får följa Hanna från fjärde till sjätte klass. Parallellt följer vi henne under en kortare tid på sluten psykisk anstalt ett par år senare. Hanna blir utfrusen i skolan - hon finns inte. När någon pratar med henne är det bara för att göra henne ännu räddare o ännu mer ensam. Boken är fylld med ångest o förtvivlan, men på slutet tittar solen in lite grann!!
Nilsson, Johanna Flickan som uppfann livet   1999 2005.03 En märklig bok. Boken handlar om Fanny, 14 år. Hon försöker att hitta sig själv i livet. Verkligheten o hennes önskade verklighet stämmer inte alls överens. Den enda hon litar på i livet är en av hennes lärare. När även hon sviker henne (genom att börja ett förhållande), rasar hennes värld samman fullständigt. Hon vill ha någon som tycker om henne o accepterar henne för den hon är, och inte för den hon borde vara. Mycket i boken är mycket bra o Johanna Nilsson kan verkligen skriva intensiva böcker. Emellertid, så blir det lite för bra ibland o slutet av boken blir jag inte riktigt klok på.
Nilsson-Piraten, Fritjof Bokhandlaren som slutade bada   1937 1991 Jag hade bara läst Bombi Bitt och jag innan av F.N-P., och tyckte att jag skulle utvidga min kunskap om skåneförfattaren. Bokhandl... var en mycket trevlig bekantskap. En mustig berättelse om vänskap, svek och förtvivlan. Boken är i sig själv djupt tragisk, men har ändå ett ljust skimmer över sig.
Nilsson-Piraten, Fritjof Bock i örtagård   1933 1994.08 Jag har inte precis läst mycket av Piraten, men han är alltid trivsam att läsa. Den här boken handlar om en storbonde i Tosterup församling, som lurar sig till en kyrkvärdbefattning. Han är analfabet och har aldrig varit i kyrkan. Emellertid, så sätter han igång med friskt mod och går verkligen in för sin uppgift. Boken avslutas med ett bröllop mellan Vricklund och hans frilla. Ett bröllop, som går till historien. En mycket mustig och färgrik berättelse. Lite Strindberg, men lite "enklare".
Nilsson-Piraten, Fritjof Millionären och andra historier   1965 1995.08 Boken består av en rad korta berättelser av Piraten. Många mustiga typer dyker upp på sidorna. Vissa berättelser bygger på figurer i andra böcker. Som exempel så förekommer Badarnas klubb från Bokhandlaren, som slutade bada. Trivsam samling.
Nilsson, Siv Blåblus och förkläsnibbar   2003 2004.03 Boken handlar egentligen inte om något särskilt. Den handlar bara om hur man hade det på en liten bondgård på Skånska slätten i slutet på 1940-talet. Ingen TV, ingen dator, inga bilar, ingen stress. Bara vanligt jobb, gemenskap o folk som pratar med varann. Visst fanns det bekymmer, men det fanns även någon som hade tid att hjälpa.
Nilssone, Åsa Smärtbäraren   2002 2004.07 Boken handla om Ada, som kan gå in i andra människors kroppar, o "restaurera" dem, både kroppsligt o själsligt. Jag tyckte boken var tramsig o barnslig. Bokens idé är inte så dum, men författaren lyckas inte göra det hela trovärdigt.
Noll, Ingrid Tuppen är död   1991 2001.06 En deckar-komedi. En medelålders dam blir djupt förälskad. För att få sin hjärtans vän, så strör hon lik till höger o vänster. Alla som är i vägen blir mördade. På något lustigt sätt, så klarar hon sig alltid. På slutet, så får hon sin vän, men inte riktigt som hon hade tänkt från början.
Norborg, Kerstin Kommer aldrig att få veta om hon hör 2009 2015.11 En fin historia om saknad.
Boken skildrar dels Estrid och dels hennes dotter, som också är berättare. Estrid dör i bröstcancer strax efter dotterns död och dottern får växa upp hos Estrids mans, Johannes, syster, Gertrud. Författaren skildra den saknad, som dottorn har efter sin verkliga mor. Den är fint beskriven.
Boken är väl värd att läsas.O
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Oates, Joyce Carol Svart flicka - Vit flicka 2006 2008.04 En mäktigt, märklig bok. Språket är mäktigt, historien är märklig. Historien "flummar ut" lite och författaren håller inte historien på rätt köl hela tiden.
Oates, Joyce Carol Mörkt vatten 1992 2009.05 En märklig bok. Den behandlar Ted Kennedys olycka 1969, när han körde av vägen och hans kvinnliga mepassagerare drunknade. Namn och datum är ändrade. Boken berättas ur passagerarens synvinkel. Vad hon upplevde under dagen, hennes känslor för Ted Kennedy och framförallt om hennes dödskamp i den sjunkande bilen. Det är mästerligt skrivet. Att bara komma på tanken att beskriva händelserna ur en döende människas perspektiv. Märkligt.
Oates, Joyce Carol Dödgrävarens dotter 2007 2009.08 En, helt enkelt, fantastisk berättelse av Joyce Carol Oates. Hon har en berättarteknik och en känsla för språket, som ger rysningar längs ryggraden. En läsupplevelse.
Oates, Joyce Carol En fager mö 2010 2012.08 Ytterligare en fantastisk bok av Oates. Läs den!
Oates, Joyce Carol Dykvinnan 2012 2014.02 Oates är en fantastisk berättare. Det är svårt att lägga ifrån sig boken, utan att ha läst en sida till.. och en sida till.. Det finns ett mörkt drag i alla av Oates böcker, och lika dant i denna. Boken skiftar mellan dröm och verklighet, och man vet inte riktigt vilket som är vilket!
Boken fängslar från början till slut. Läs den!!!
Oates, Joyce Carol Lilla himlafågel 2009 2017.10 Jag gilla Oates språk! Hon ger en fantastisk beskrivning av denna lilla "dynghåla" till stad, som den här boken handlar om. Man ser, känner och luktar misären.
Men, boken blir lite tjatig. Den handlar om en massa personliga katastrofer, som händer ett par personer i staden. Dessa är också träffsäkert beskrivna, men man får vara med om samma "katastrof" flera gånger. Det verkar lite som om Oates försöker fylla ut boken, så att den ska bli riktigt tjock. Upplösningen är ett litet: Jaha!?
Men vilket språk.
Ohlsson, Bengt Gregorius 2004 2007.07 En mycket underfundig bok. Hjalmar Söderberg skrev Doktor Glas 1905. Den boken skrevs i jag-form med Doktor Glas som jag. I Gregorius är personen som Doktor Glas "mördar" huvudperson. Två böcker som behandlar samma händelse, men ut helt olika synvinklar. Intressant.
Ohlsson, Bengt Hennes mjukaste röst 2007 2008.07 Av Bengt Ohlsson har jag tidigare läst Gregorius, en bra bok, där författaren kommer huvudpersonen väldigt nära. I "Hennes mjukaste röst", så tar författaren ett ordentligt tag och vi kommer så nära huvudpersonen att den nästan inte syns. Vi lever inne i "Karens" själ och får uppleva hela boken innifrån henne. Ibland är det svårt att hålla reda på om boken behandlar nutid, eller en händelse, som inträffade för länge sedan. Känslor och händelser skiftar väldigt fort i boken. Efter all trauma för Karen i början av boken, så hittar hon efter hand sitt liv igen, och boken avlsutas i ett positivt "skimmer".
Ohlsson, Kristina Askungar 2009 2016.01 Boken börjar med att en flicka försvinner spårlöst från ett tåg i Sverige. Detta är starten på en mycket spännande och välskriven bok av Kristina Ohlsson. Spänningen stegras hela tiden och de poliser, som är satta på fallet, dras in i en helt absurs och mycket otäck historia.
Detta är Kristina Ohlssons debutbok från 2009 och jag ser verkligen fram emot att läsa de böcker, som hon har skrivit senare.
Mycket läsvärd.
Olsson, Vibeke Hedningarnas förgård   1982 1989 Handlingen i boken tilldrar sig i Rom på 200-talet e.Kr. Decius har just blivit kejsare och förbereder en jakt på alla kristna i kejsarriket. Huvudpersonen i boken är slavinnan Callistrate. Hon blir köpt av en kristen köpman och blir själv efter en tid övertygad kristen. Författaren har lyckats väldigt bra med att dels skildra den fattiga slavinnans vardag, och dels att skildra de stora skedena i kejsarriket Rom. Boken upptar till en stor del Callistrates "kamp" för att bli kristen, och det är kanske det enda negativa med boken. Den tar, tycker jag, upp en för stor del av innehållet. Boken är den första delen i en serie på f.n. 6 böcker. Jag ser med förväntan fram emot att läsa nästa bok.
Olsson, Vibeke Kvarnen och korset   1984 1991 Detta är fortsättningen på Hedningarnas förgård, som jag läste för drygt ett år sen. Den här boken är minst lika bra, som den första. Man lider verkligen med Callistrate och hennes försök att överleva och hålla ihop sin familj i 200-talets Rom. Callistrate är slav och kristen. Kejsare Valerianus genomför en jakt på kristna och C:e o hennes kamrater drabbas. Mycket fin skildring.
Olsson, Vibeke Sabina   1985 1991 Detta är 3:e delen i berättelsen om slavflickan Callistrate och hennes barn i 200-talets romarrike. Dottern Sabina övertar berättarrollen i den här boken, eftersom Callistrate avlider. En fascinerande berättelse om hur fria och slavar levde på den tiden, men ochså en berättelse om sorg, glädje och kärlek.
Olsson, Vibeke Sabina och Alexander   1986 1991 Så har jag ochså läst del fyra i V. Olssons serie. Jag gillar även den här boken, men nu räcker det nog med "Romarrikeböcker" för en tid.
Olsson, Vibeke Molnfri bombnatt   1995 1998.02 . .
Ondaatje, Michael Kattens bord 2011 2013.04 Ondaatje är berömd för "Den engelske patienten". Jag har tyvärr inte läst den boken, jag har bara sett filmen!
Boken  är ganska lättläst. Den skildrar en resa med båt från Ceylon till England på 50-talet.Det händer en hel del under resan, men det blir lite plåttrigt ibland, när författaren hoppar mellan 50-talet och "nutid". Vissa saker i boken är skriven med ett språk, som gör att man försvinner in i boken. "Scenen" när pojkarna binder fast sig på fördäck på båten under en våldsam orkan är mycket bra skriven. Lite upp och ner är boken, men väsvärd.
O'Neil, Heather Vaggvisor för små kriminella 2006 2015.02 En fantastiskt bra bok. Tack förlagen ETTA och [sequa] att ni har låttit översätta denna bok.
Huvudpersonen, Baby, är 12 år gammal o bor i Montreal. Hennes mor dog när hon var nyfödd, och hennes far, som var 15 år när Baby föddes, lever ett knarkarliv i mänsklighetens utkant i Montreal. Mitt i detta, så försöker Baby leva ett normalt liv. Detta fungerar naturligtvis inte, och vi får följa med på hennes förök att överleva.
Berättelsen är skriven på ett naturligt spåk och inte någonstans finns ett spår av ånger eller sentimentalitet över Babys öde. Det finns mycket kärlek i den här boken, men också mycket mycket som får dig att fundera över livets "elände".
Läs den och lär känna Baby. Du kommer inte att ångra dig.
Orczy, Baroness Röda nejlikan   1905 Före 1985 . .P
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Pamuk, Orhan Snö 2002 2007.01 2006 års nobelpristagare. Snö är en tegelstensroman, som behandlar tre dagar i den insnöade turkiska staden Kars. Författaren kritiserar både muslimer, kristna, ateister, kommunister och kurder, som finns i den lilla staden. Han lyckas på något sett få fram det tokiga i alla religoner och politiska fraktioner. På samma gång är han ödmjuk mot den enskilda människan, som är tvungen att välja mellan något av blocken. Och därmed annamma ALLA dess tankar och slagord. Boken fängslade mig verkligen, även om den emellanåt blev lite långrandig.
Parsons, Julie Friargåvan   1999 2001.09 Boken börjar väldigt splittrat, med en massa olika händelser på olika platser. Naturligtvis, så vävs allting samman på slutet. En advokat mördas genom att bli stungen av ett par bi (han är överkänslig mot bistick). Hans änka upptäcker efter hand att hennes fd man var en helt annan person än den hon trodde. En bra bok, men kanske lite luddigt skriven ibland.
Parsons, Julie För sina synders skull   2003 2004.02 En man återvänder till sin hemstad 10 år efter det att hans 8-åriga son försvunnit. Han börjar att undersöka försvinnandet igen o upptäcker efter hand saker som inte stämmer. Till slut blir han själv anklagad för ett mord. Mycket spännande.
Paulrud, Anders Ett ögonblicks verk   2003 2003.12    
Pelzer, Dave Pojken som kallades Det   1995 2005.10 Så har även jag läst boken. Visst är den hemsk, helt fruktansvärd egentligen. Mot slutet blir man nästan immun mot alla hemskheter.
Pelzer, Dave Pojken som inte fanns   1997 2005.10 Detta är fortsättningen på "Pojken som kallades Det". Daves fruktansvärda liv fortsätter när han flyttar hemifrån. Kanske inte lika mycket på det fysiska planet., men psykiskt mår han lika illa. För mig blir det för mycket av det "onda". Man reagerar nästan inte på ohyggligheterna mot slutet. Kanske jag läser trean, men jag är inte säker.
Persson Giolito, Malin Störst av allt 2016 2018.06 En mycket bra kriminalroman!!! Skriven på ett helt annorlunda sätt. Vi får följa rättegången mot Maja, som anklagas för att skjutit ihjäl 5 personer.
Boken börjar med att hon sitter, helt oskadd, i ett klassrum, med 5 skjutna personer runt om sig. Under rätttegången, som skildras med tillbakablickar på händelserna, så får vi reda på mer och mer om Maja, hennes skjutna kamrater och vad som lett fram till morden.
Mycket bra skriven!
Pettersson, Per Ut o stjäla hästar   2005 2005.09 En äldre man har köpt ett hus långt ut på den norska landsbygden. . Han sitter o funderar på vad som egentligen hände med hans far under o efter andra världskriget. Händelser från 1942 o 1946 vävs tillsammans med dagens händelser. Intressant o bra berättat. Emellanåt är det lite svårt att veta från vilket år berättelsen i ett visst kapittel kommer ifrån.
Pirzadeh, Zinat Fjäril i koppel 2011 2014.04 En fin bok.
Boken handlar om flickan Shirins liv i Iran från  tiden före Khomeinis muslimska revolution 1978-1979 till nutid. Hon lever ett skyddat liv hos en välbärgad familj före revolutionen, men efter denna, så slås hennes liv i spillror och hon drabbas, som kvinna, av ett otroligt religiöst förtryck.
Boken är enkelt och varmt skriven. Raderna flyter fram och den är snabbt slutläst.
En bok att rekommendera. 
Plath, Sylvia Glaskupan 1974 2013.10 Så har även jag läst denna klassiker skriven 1974.
Boken handlar om Esther Greenwood. Hon är en ung flicka i början på 1950-talet och har fått en månads stipendium, för att studera i New York. Besöket där blir inte som hon tror, och när hon kommer hem, så får hon reda på att hon inte kommer in på den kurs hon valt för sommaren.
Esther kolapsar psykiskt och känner sig innesluten i en glakupa.
Hon gör ett självmordsförsök, men räddas.
Efter hjälp från en anhörigt, så frisknar hon till igen och kan återta sina studier.
Författaren, Sylvia Plath, begick själv självmord tre veckor efter det att boken kom ut.
Boken är mycket bra skriven, med många litterära "bilder", som gör läsningen fascinerande.
Poe, Edgar Allan Athur Gordon Pyms äventyr   1838 Före 1985 . .
Price, Reynold Kate Vaiden   1987 1989 En fin bok. Huvudpersonen, Kate Vaiden, är en c:a 55-årig kvinna, som berättar sitt livs historia. Handlingen utspelas på landsbygden i östra USA under 30 och 40-talet. Två händelser präglar Kates uppväxttid. Hennes far sköt sin fru och sig själv när Kate var 11 år, samt att Kate fick ett barn vid 16 års ålder, som hon lämnar bort och sen aldrig återser. Kring dessa två händelser kretsar mycket under Kates levnad. Trots att berättelsen är förlagd till en avsides del av USA, så speglas de stora händelserna i världen mycket fint i boken. Jag tror att jag ska läsa fler böcker av Reynold Price, för det här var som sagt en fin bok.
Priest, Christopher En dröm om Wessex   1977 1989 En science-fiction bok. En grupp forskare på 1980-talet har konstruerat en maskin, så att man kan förflytta sig till framtiden. Dock ej till en verklig framtid, utan en tänkt, men ändå möjlig framtid. Allting flyter väldigt bra, ända tills Paul dyker upp med sina destruktiva tankar. Den ljusa framtid, som de andra deltagarna vill ha, förbyts mot en mörk och krigisk tid. Det hela utvecklas till ett psykologiskt krig mellan Paul och bokens hjältinna Julia, som också är Pauls före detta flickvän. Slutet blir naturligtvis lyckligt och Julia och hennes nye pojkvän stannar kvar i den ljusa framtid, som de två skapat. En trevlig och intresseväckande bok, som dessutom var väldigt spännande.
Proulx, Annie Sjöfartsnytt   1993 2002.08 En bok om en antihjälte, som hamnar på en gudsförgäten plats på New Foundland. Han har nästan allt emot sig, men lyckas på något sätt klara de flesta kriser. Han träffar en massa udda människor o får en plats i deras hjärtan. Livet kan bli bra!!!!!!R
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Rambe, Lars Spåren på bryggan 2007 2010.12 En hygglig deckare, där författaren på ett inressant sätt blandar ihop händelser för 40 år sedan med händelser i dag. Boken spretar lite ibland och tappat rempo lite då och då. Detta är författarens debutbok, och som sådan är den helt utmärkt. Ser fram emot fler böcker av Rambe.
Ranelid, Björn David Puma och drottning Slivia   2002 2003.09 . .
Ranelid, Björn Lustmördarna   2005 2005.12 Albert växer upp i den lilla staden Gränna vid Vätterns strand. Utåt sett, så är familjen harmonisk. Albert får emellertid uppleva det mesta under sin uppväxttid. Modern super o behandlar emellanåt barnen fruktansvärt. Systern Lisen blir vid sju års ålder mördad o skändad. Allt detta sätter djupa spår i Albert. Hans liv blir en kamp mellan minnena och verkligheten.
Ranelid har ett underbart språk. Han smeker läsaren med sina bilder och omskrivningar. Boken är väldigt lättläst o har, trots alla hemskheter, en positiv o ljus stämning.
Rankin, Ian Den hängande trädgården   1998 2001.09 En deckare i skottsk miljö. Lite rörig o plottrig o rent för mycket som sammanfaller på slutet.
Rendell, Ruth Rottweilern   2003 2006.02 Inez äger en antikhandel mitt i London. Hon hyr desstum ut ett antal lägenheter i sitt hus. Allt går lugnt till i huset, ända tills man hittar ett föremål i antikhandeln, som tillhör en kvinna, som nyligen blev mördad i närheten. Mördaren, som kallas Rottweilern, är en seriemördare. Finns han bland hyresgästerna?
Av detta lyckas Ruth Rendell göra en mycket tråkig bok. Vi får följa de olika hyresgästerna s liv o leverne, och man undrar hela tiden.. Varför? Mördaren avslöjas ganska fort i boken, så spänningen är minimal. Personkaraktärerna skulle jag vilja benämna personkarikatyrer. Miljöskildringen är minimal. Och varför heter boken Rottweilern? Usch nej, inget för mej.
Resjetnikov, Fjodor Pråmdragarna   1864 1994.04 Jag köpte boken på rea för 20 år sen. Det är en tunn liten bok, skriven 1864. Den ger en mörk skildring av de fattigas liv i Ryssland i mitten på 1800-talet. Skildringen är inte så intensiv, som till exempel hos Dostojevskij. Författaren dog ganska ung och han hade nog behövt fler år för att mogna, författarmässigt. Trots allt en fin inblick i hur svårt vanligt folk hade i Ryssland.
Reznikoff, Charles Förintelsen 1975 2013.09 En bok som alla borde läsa, men som nästan är omöjlig att läsa.
Boken behandlar judarnas behandling under förintelsen under andra världskriget. Den är skriven i "poesiform", men är väldigt lättläst ändå.
Alla omskrivningar och förklaringar till judarnas behandling under kriget är borttagna. Detta är en rå beskrivning av verkligheten. Så här behandlades judarna i förintelselägren. Boken är mycket svår att läsa. Den beskriver saker, som man inte trodde kunde förekomma, men som ändå hände - många gånger.
Man ska läsa den här boken för att se till att detta inte får hända igen - någonstans.
Robinson, Marilynne Gilead   2003 2004.01 En eftertänksam roman. Många vackra tankar i boken, men den religiösa biten blir för framträdande, för min smak alltså.
Robinson, Peter Efter alla år av saknad 2004 2009.06 Skellettet efter en pojke hittas 35 år efter det att han försvunnit. Överkommisarie Banks, som var kompis med pojken när han försvann vid 15 års ålder, föröker ta reda på vad som hänt. Samtidigt försvinner en annan pojke i trakten. Banks blir även inblandad i den historien. De båda försvinnandena har egentligen inget med varandra att göra, så handlingarna förs parallellt. Bra miljöbeskrivning.
Robinson, Peter I onskans spår 2002 2007.07 En fascinerande studie i ondska. Man blir rätt så snart klar över vem som är orsaken till alla morden i boken. Det intressanta i boken är skildringen av mördarens uppväxt, och orsaken till att resultatet blev som det blev. Emellanåt verkar det som om författaren använder miljöbeskrivningar till att fylla ut boken. Dock, boken är verkligen läsvärd.
Robinson, Peter En bit av mitt hjärta 2006 2008.05 Ett mord 1969 kopplas så småningom ihop med ett mord 2006. Det är fasinerande att läsa hur det hela hör ihop. Spännande och intressant.
Robinson, Peter En ovanligt torr sommar 1999 2018.01 En väldigt bra deckare. Den har också, mycket förtjänstfullt fått flera litterära priser.
Kommisarie Banks får det udda uppdraget att lösa ett eventuellt mord, som är begånget för 40 år sedan. Ett skelett är upphittat och Banks har egentligen ingenting att utgå ifrån. Tillsammans med kriminalinspektör Annie Cabbot, så gör han den ena upptäckten efter den andra.
Robinson pendlar mellan undersökningarna i nutid med vad som egentligen hände för 40 år sedan, under andra världskriget. Ett mycket intressant sätt att skriva en deckare på.
Boken är 20 år gammal, men fortfarande mycket väl värd att läsa. Börja läsa under en ledig dag, för du släpper inte boken förrän den är utläst!
Robinson, Peter Ur askan i elden 1987 2018.02 Detta är den första deckaren med kommisarie Banks, som Robinson skrev redan 1987. Den har först nu blivit översatt till svenska.
Det är en mysig, puttrig deckare i typisk engelsk miljö. Det är ingen bok, som kommer att sitta kvar i minnet så särskilt länge, men den gav en stunds uppfriskande  och mysig läsning.
Robinson, Peter Bad Boy 2010 2018.04 Ytterligare en bra deckare av Peter Robinson, med Alan Banks som poliskommisarie. Boken handlar inte så mycket om Banks själv, utan mer om hans dotter Tracy.
Robinson lyckas återigen få ihop en bra story, även om jag tycker att den går på lite tomgång ibland. Författaren viker inte för grymma detaljer. Vid ett tillfälle kommer två polismän in i en lägenhet, där två personer sitter fastbundna i två stolar mitt emot varandra. Mannen är påklädd och lever. Kvinnan, som är hans fästmö, är naken och torterad till döds. Vissa detaljer i berättelsen hade jag faktiskt velat slippa.
Robinson, Peter När musiken tystnar 2016 2018.07 Ytterligare en bra Peter Robinson bok om intendent Banks.
Boken är egentligen två historier, som inte har något med varandra att göra. Den ena historien, som Banks sysslar med, är om ett övergrepp, som skedde för 50 år sedan. Hans kollega Annie Cabbot har hand om ett brutalt mord på en ung flicka.
Det är två bra historier, men det kunde ha blivit två bra böcker iställer för en bok. Jag förstår inte riktigt varför båda historierna trängs inom samma pärmar.
Det kommer att bli många fler Banks-böcker, lita på det!!!
Rogneby, Jenny Leona. Tärningen är kastad 2014 2015.07 Huvudpersonen i boken, Leona, jobbar på Citypolisen i Stockholm. Det gör författarinnan också! Det måste vara märkligt att skriva om sin egen arbetsplats, även om allt är fiktion.
Boken är finurligt upplagd och historien går "baklänges" på nåt sätt. Jag tror aldrig jag har läst någon deckare med detta upplägget. Det ska Jenny Rogneby ha all "cred" för.
Däremot, så är historien lite väl otrolig. Det finns lite för många "slumpar" och huvudpersonen är ofta alltför snabbtänkt och klarar sig igenom det mesta.
Det verkar som om det ska komma ytterligare en bok om Leona, och den kan jag tänka mig att läsa. Läs boken själva, så förstår ni varför!
Rogneby, Jenny Leona - Alla medel tillåtna 2016 2018.01 Detta är den fristående fortsättningen på Rognebys första deckare om polisen Jenny, som lever ett dubbelliv. Hon är både polis och brottsling.
Huvudhistorien i boken är till en början intrssant, ett självmordsdåd framför Riksdagshuset. Efter hand, så handlar historien mer och mer om Leonas fösök att på olaglig väg få tag på en massa pengar, för att betala av en skuld. Hon "tränar upp" en skara tjuvar, för att hjälpa henne begå det perfekta brottet.
Handlingen är emellanåt lite för otrolig, och ibland blir det nästan lite pinsamt med allt, som Leona kan fixa och klara av. Slutet av boken har nästan lite av Da Vinci koden över sig. Man blir nästan andfådd över att läsa allt, som händer på en mycket kort tid.
Nja.
Rosander, Lars Sommarskymningens svalka   1979 1994.03 En bok, som har stått i min bokhylla i många år. Jag har läst den en gång tidigare, men det var ack så länge sen. Boken är en lättsam komedi. Den behandlar ett mordförsök på kung Oskar II i Ronneby brunn år 1905. Vår hjälte lyckas naturligtvis klara upp det hela på något sätt. En trivsam läsbagatell.
Rosenfeld, Astrid Adams arv 2011 2013.07 Detta är författarens debutbok. Den är bra!!
Boken är indelad i två berättelser. Den första handlar om Edward under 1990-talet och in i vårt sekel. I slutet av första delen hittar Edvard en berättelse skriven av Adam, hans farfars bror: Adams arv. Adam levde under 20, 30 o 40-talet. Både Edvard och Adam bodde i samma hus i Berlin, dock vid olika tillfällen.
Författaren lyckas att ge boken en lätt ljus nyans, trots att den mycket handlar om judeförföljelserna under andra världskriget. Den är lättläst och en svag ironi finns i hela boken.
Mycket läsvärd.
Rosesund, Frida Arwen Att de i tid må väckas 2013 2014.03 Detta var en helt ny genre för mig. Trolldom, näcken, spöken, djävulen - hm!
Boken är rätt så spännande och lite kuslig här och där, men jag är nog en alltför rationell människa för att uppskatta boken. Jag ställer hela tiden frågor: Varför - Hur - Vem? Det ska man nog inte göra i denna boken.
Jag gillar författarinnans språk. Hon förmedlar verkligen en dolsk och mystisk stämning.
Historien verkar vara lite påkommen efter hand, men jag är kanske inte rätt människa att skriva för mycket om denna bokgenre.
Boken gav mig emellertid ett par timmars trevlig förströelse.
Roslund - Hellström Edward Finnigans upprättelse 2006 2008.07 Berättelsen är helt fantastisk, egentligen för fantastiskt för att kunna vara sann. Men boken är bra, mycket bra. Det är en fruktansvärd nersabling av det amerikanska rättsväsendet. Boken är bra, mycket bra!
Rosman, Ann Själakistan 2010 2014.12 Ibland är det skönt att läsa en bra deckare, men då skulle jag kanske valt en annan bok!
Den här boken är lätt att läsa och ger lite förstöelse för stunden. Författaren har gjort ett ambitiöst research inför boken, men det har blivit lite för bra. Sammankopplingen ner till häxprocesserna på 1600-talet är krystad och det blir rent för bra med all hämnd på 2000-talet.
Miljön är fint sklidrad i Marstrand, men det räcker tyvärr inte.
Roth, Philip Operation Skylock   1993 2004.04 En märklig läsupplevelse. Bokens huvudperson, som är samma som författaren, eller??? möter sin dubbelgångare i Jerusalem, som han förväxlas med o som han känner sig tvungen att uppträda som!!! Samtidigt pågår ett politiskt spel mellan judar o palestinier, eller mellan judar, eller...??? Boken innehåller många, långa, tunga monologer, men är trots det fascinerande att läsa.
Rowlinf, J.K. Harry Potter och hemligheternas kammare   1998 2001.02 Lite barnslig fantasy, men rätt så spännande. Förstår att ungdomar blir fascinerade.
Rowlinf, J.K. Harry Potter och de vises sten   1997 2001.05 Det blir nog den sista för min del också. Lite för barnslig o lite för förutsägbar.
Rynell, Elisabeth Till Mervas   2002 2003.04 . .
Rynell, Elisabeth Hohaj   1997 2003.05 . .S
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Sagan, Carl Kontakt   1985 1988 Det var faktiskt väldigt länge sen jag läste en science-fiction-bok. Detta är Carl Sagans första skönlitterära verk. Han är astronom och har skrivit flera populärvetenskapliga böcker. Bokens handling är väldigt bra. En främmande värld skickar en radiosignal, med uppmaning om att bygga en speciell maskin. Boken behandlar mycket hur det här meddelandet tas emot på jorden. Vetenskapsmännen uppfattar den som en verklig uppmaning från en annan civilisation, medan t.ex olika religiösa grupperingar tror att det är en signal från Gud alt. Satan. Författaren använder ofta väldigt avancerade vetenskapliga uttryck och sammanhang och det är ibland svårt eller nästan omöjligt att förstå hans vetenskapliga utläggningar.
Samuelsson, Tony Kafkapaviljongen 2014 2014.06 Den här boken handlar om Sverige efter andra världskriget, efter det att Tyskland har vunnit kriget!
Just precis. Författaren har skrivit om historien och försökt att beskriva vår historia om Tyskland vunnit i stället för de allierade.
Detta gör han på ett strålande sätt. Vi får uppleva ett mörkt Sverige, fyllt med nationalsocialistiska pålagor och krav. Emellanåt förlorar man sig så långt in i boken, så att det är en glädje att "vakna upp" och förstå den demokrati, som vi har runt om oss nu.
Boken är mycket bra skriven. Den är fantastiskt intressant och, som någon skrev: "ironiskt aktuell".
Läs den! Den är mäktig, men bra!
Sandemose, Aksel Klaubautermannen   1927 Före 1985 . .
Sandgren, Gunnar E Råttorna   1987 1988 Efter att ha läst Järnsparven för ett år sen, så var jag lite tveksam på att läsa en ny Sandgren. Emellertid blev jag positivt överraskad. I Råttorna är både personerna och handlingen gripbar och berättelsen är inplacerad i ett historiskt sammanhang. Råttorna skildrar pestens härjningar i Europa på 1300-talet. Boken handlar mest om em adelsman på Irland och hans vandring hem till sitt slott genom det ödelagda landskapet. Dessutom gör författaren avstickare till påven i Avignon, samt till den heliga Birgitta i Vadstena. Dessa två berättelser är löst inplacerade i den övriga handlingen och boken hade nog vunnit på att de inte hade varit med alls. Men som helhet en fin historisk skildring av en fruktansvärd tid.
Sartre, Jean Paul Muren   1939 2004.06 Muren består av flera berättelser (varav Muren är den första), som alla är mycket intensiva. Flera av historierna fick mig faktiskt att tänka på Fjodor Dostojevskij. Sartre tränger in i människornas inre, innanför förnuft o förståndigheten. Kvar blir emellanåt bara det ursprungliga hos människan, nämligen djuret. Sartres historier kan vara jobbiga att läsa, men de ger en väldig läsupplevelse.
Sartre, Jean-Paul Äcklet 1938 2015.09 Jodå, jag har läst "Äcklet"!
Den var som jag trodde, jobbig och seg.
Naturligtvis, så innehåller boken mycket som är relevant för även den moderna människan av i dag. Ensamhet, ångest, oro, identitessökande mm mm.
Jag tror att man kan läsa detta bättre och enklare på annat håll.
Sayers, Dorothy De nio målarna   1934 Före 1985 . .
Sayers, Dorothy Lord Peters smekmånad   1937 Före 1985 . .
Sayers, Dorothy Mördande reklam   1933 Före 1985 . .
Schulze, Anna Vårt gemensamma liv 2013 2013.11 Det här är ingen konstig berättelse, egentligen. Ett par träffas, deras liv, problem, glädjeämne mm. En berättelse rakt upp och ner.
Men så den berättas! Språket är lugnt och sansat, men med små gnistrande "punkter", som gör att man hajar till och att man får en helt ny vinkel i berättelsen.
Författarinnan är mästerlig på att med små, mycket små, medel lägga in skifningar i storyn.
Helt plötsligt, så är inte lyckan fullständig!
Läs boken och upplev storheten i den.
Selasi, Taiye Komma och gå 2013 2014.09 En underbar bok.
Boken handlar om Kweku och Fola och om deras fyra barn. Familjen bor i Nigeria i Afrika. Kweku lyckas få jobb som läkare i USA och hela familjen flyttar dit. I USA splittras familjen, av olika anledningar. Boken slutar i Ghana med begravningen av Kweku.
Taiye Selasi skriver underbar prosa. Vi får leva oss in i de olika personerna, så man nästa ÄR den person man läser om. Författaren delar inte ut alla detaler om de olika familjemedlemmarna med en gång, utan vi får små bitar av deras liv, som till slut växer samman till en helhet. Ett fascinernade sätt att lära känna de olika personerna.
Boken kräver sin tid. Den innehåller många fantastiska "bilder", som tar sin tid att uppskatta. Men boken är värd ALL tid.
Sem-Sandberg, Steve De fattiga i Lodz 2009 2010.01 En mycket bra bok. Fruktansvärd i sin grymhet. Jag hade svårt att hålla koll på alla namn i boken, men när jag kom till slutet, så hittade jag både karta och register över alla människor!
Sem-Sandberg, Steve De utvalda 2014 2017.02 Boken skildrar en fruktansvärd del av nazismens verklighet. Den delen, där man använde barn för vetenskapliga experiment. Man samlade in oönskade, sjuka o mentalt skadade barn, förvarade dem på ett sjukhem, i detta fallet Steinhof i Wien, och sedan avlivades de efterhand och obducerades.
Berättelsen är fruktansvärd, men jobbig att läsa. Dels för de skrämmande skildringarna, men mest för att boken är otroligt kompakt o svårläst. 550 sidor med med nästan inga radbrytningar. Varje uppslag är två sidor fulla med text. Man vill läsa varje rad, men frestas att skumma genom sidorna, eftersom det är så kompakt skrivet. Det är inte bra, inte alls bra.
Kompositionen är lite märklig. Författaren har två "huvudpersoner", men hoppar mellan dessa tidsmässigt och helt plötsligt kan det vara en annan person som "berättar"... eller är det det? Lite förvirrande.
Sem-Sandberg har gjort ett gediget insamlande av fakta, men bborde kanske ha tänkt lite mer på läsarens upplevelse av boken.
Sepúlveda, Louis Den gamle mannen som läste kärleksromaner   1989 2001.02 En söt liten bok om en gammal man, som lever långt inne i Amazonas djungler. Han har en svaghet, han älskar att läsa kärleksromaner. Dessutom är han en erfaren jägare, så när byn drabbas av en galen ozelot, så är det den gamle mannen som tar upp jakten. En godmodig och lättläst bok.
Sidenbladh, Cecilia Apotekare Brandts sista år   1976 2003.04 . .
Simenon, George Kommisarie Maigret på semester   1961 Före 1985 . .
Skybäck, Frida Norrsken 2014 2015.02 Författarinna har gjort ett bra research om den tid, som behandlas i boken. Handlingen utspelas i, och omkring, Lund på 1840-talet.
Boken handlar on Cecilia, som växer upp på herrgården Rosenlund. Hon ska giftas bort ståndsmässigt, inom sin klass, men har blivit förälskad i Ludvig. Han passar absolut inte in i föräldrarnas planer på Cecilias framtid.
Boken har ett gott syfte, genom att lyfta fram kvinnans situation i den tidens Sverige, men emellanåt så fyller Cecilia, och hennes tankar och känslor, ut boken så mycket, så man nästan tappar tråden. Dessutom, så verkar hennes tankebanor vara lite för banala ibland.
Solzjenitsyn, Alexander Cancerkliniken   1968 Före 1985 . .
Solzjenitsyn, Alexander Den första kretsen   1969 Före 1985 . .
Solzjenitsyn, Alexander En dag i Ivan Denisovitjs liv   1963 Före 1985 . .
Sortland, Björn Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn? 2007 2010.11 En fin liten bok om kärlek. Författaren skriver i korta avsnitt och han har ett mycket fint språk. Med "små ord" uttrycker han stora känslor. En bok att minnas.
Spillane, Mickey I morgon död   1960 Före 1985 . .
Stapledon, Olaf De sista och de första människorna   1935 Före 1985 . .
Steinbeck, John Buss på villovägar   1947 Före 1985 . .
Steinbeck, John Månen har gått ned   1942 Före 1985 . .
Steinbeck, John Möss och människor   1937 Före 1985 . .
Steinbeck, John The Grapes of Wrath (På engelska)   1939 Före 1985 . .
Steinbeck, John De himmelska ängderna   1932 Före 1985 . .
Steinbeck, John Våldsam skörd   1936 Före 1985 . .
Steinbeck, John Den röda ponnyn   1933 Före 1985 . .
Steinbeck, John Riddarna kring Dannys bord   1935 Före 1985 . .
Steinbeck, John Blod och guld   1929 Före 1985 . .
Steinbeck, John Öster om Eden   1952 Före 1985 . .
Steinbeck, John Jordisk lust   1933 Före 1985 . .
Steinbeck, John En underbar torsdag   1954 1993.08 En underbar bok! Boken behandlar ett dagdrivargäng på amerikanska västkusten efter andra världskriget. Alla är slöa och lata och dricker en massa öl och whisky, men ändå så är de alla personer, som man tar till sitt hjärta. Alla försöker hjälpa "doktorn" ur hans modlöshet, och trots att allting går snett, så blir det bra på något sätt på slutet ändå. En varm och god bok.
Steinbeck, John Månen har gått ned   1942 2000.08 . .
Stenhagen, Jan Jöran Datadyrkarna   . 1993.08 Gert läste den här boken under Kreta-resan, och han tyckte att jag också skulle läsa den. Boken behandlar två datakillar, som kommer på det perfekta brottet. De kopplar in sig på Försäkringskassans dator i Sundsvall och för under en natt in alla utbetalningarna på ett eget konto. Det blir nära 200 miljoner kronor. Efteråt, så finns det inte ett spår av förbrytarna. Det hela verkar väldigt enkelt. Är det lika enkelt i verkligheten, så Herren hjälpe oss. Naturligtvis, så snubblar "hjältarna" på slutet och går miste om alla pengarna. Historien är ganska lättläst och man behöver inte engagera sig så mycket för att ryckas med. Författaren har ett väldigt förakt för allt vad myndigheter heter. Förhoppningsvis, så är inte alla inom våra förvaltningar lika dumma. Eller?????????
Stevenson, Robert Louis Dr Jekyl och mr Hyde 1886 2009.09 Den här boken var dammig, ordentligt dammig. Det är emellertid väldigt intressant att se miljöskildringarna från 1800-talets London. Och visst finns det två sorters människor inom oss (minst!)
Stridsberg, Sara Beckomberga 2014 2017.11 En bok där texten flyger av sig själv. Korta, luftiga kapitel, där författaren låter oss sväva runt i en tidskapsel en stund, för att i nästa kapitel kastas in i en annan tidskapsel. Väldigt intressant, men jag blir nästan åksjuk. Vi kastas fram och tillbaka i tiden och hinner inte smälta en händelse förrän nästa händelse dyker upp, denna gång kanske 20 år tidigare.
Bokens behandlar ett mycket intressant ämne i vår svenska historia: de stora, gigantiska mentalsjukhusen, som fanns på flera ställen i Sverige under 1900-talet. Fruktansvärda kolosser, som svalde och nästan dränkte många sjuka människor.
För min del blev resab genom tiden lite väl gropig.
Strindberg, August Hemsöborna   ? 2004.12 Det är nog fjärde eller femte gången jag läser Hemsöborna, men ju äldre man blir, destu mer hittar man i boken. Språket i boken är otroligt spänstigt o alla målande beskrivningar gör att man nästan sitter i knät på Carlsson när han är ute på sjön o han hör alla fåglar o andra ljud. Jag kommer säkert att läsa den fler gånger.
Sundström, Lena Spår 2013 2013.10 Boken handlar om två egyptier, som hämtades av ett amerikanskt flygplan på Bromma 2001. Ingen, utom den allra högsta toppen i Sverige, statsministern, justitieministern och några andra, visste om detta. Naturligtvis, så var CIA inblandade.
Detta är en av de största rättskandalerna i Sverige någonsin.
Lena Sundströms bok är mycket bra och ger oss alla de detaljer, som behövs, för att förstå detta rättshaveri.
Än i dag, så har inte den svenska regeringen erkänt sin inblandning.
Sverige - Rättsstat - Ha.
Svensson Kozica, Anette Helga 2013 2013.05 En ovanligt stark debutbok.
Författaren hittar en stor mängd dokument i ett övergivet hus utanför Höganäs i Skåne. Huset har tillhört en dam, "Helga", som brådstörtat flytt därifrån. Helga har varit en aktiv SS-officer under slutet av andra världskriget. Utifrån dessa dokument skildrar Svensson Kozica Helgas liv.
Det är en fruktansvärt skakande bok om livet i ett sönderfallande Tyskland under främst 1945. Boken skildrar kriget ur den förlorande maktens synvinkel. Författaren tar fram hur obeskrivligt livet var för de som fanns kvar i Tyskland under krigets slut, både för tyskar och judar. Dessutom skildrar Svensson Kozica hur den kvarvarande klicken av SS-personal försöker att roffa åt sig så mycket de kan av det som finns kvar. Mycket fin miljöskildring och detaljerna är gnistrande frutansvärt beskrivna.
Det enda negativa är kanske att boken hade vunnit lite på att kortas av lite. Det blir emellanåt lite för splittrat. Jag förstår emellertid att det kan vara svårt med en sådan tillgång på bakgrundsmaterial.
Läs boken, och  jag önskar författaren all lycka med "nästa" bok.
Swärd, Anne Polarsommar   2003 2004.02 En mycket bra bok, som handlar om en familj i sönderfall. Allt kretsar mer eller mindre kring Kaj, som är en 22 årig lätt psykiskt störd flicka. Man får uppleva händelsen innifrån de olika personerna i boken. Än är det den ena som känner o berättar o än den andre. Mycket fascinerande.
Söderberg, Hjalmar Den allvarsamma leken   1912 1993.05 Boken har stått i min bokhylla i tio år. Vi läste o "dissekerade" Söderberg under skoltiden, så man nästan fick avsmak. Boken är emellertid bra. Den ger en massa tankar och känslor. Den behandlar Arvid och Lydia, som älskar varandra. De gifter sig emellertid på var sitt håll, men uppehåller ändå ett förhållande. Hon skiljer sig igen, men inte han. Vem gör rätt? I samtiden, 1912, så ansågs antagligen Lydia som ett löst fruntimmer, mens Arvid gjorde rätt, även om han hade ett förhållande med Lydia. För en modern människa (jag?) verkar det vara Livia, som gör rätt och "lever". Boken slutar lite sorgligt och i moll, men tankeväckande.
Söderberg, Hjalmar Doktor Glas 1905 2007.07 Boken var en sensation på sin tid, men jag vet inte om den känns så fräsh längre. Jag tycker den slutar i ett: Jaså!
Söderlind, Therése Vägen mot Bålberget 2013 2014.07 En mäktig, välskriven och bra bok.
Boken är en "släktkrönika" över 5 århundraden, som har sin början i häxprocesserna i Norrland på 1600-talet.
Boken har sin grund i verkliga historiska händelser och ger en fantastiskt livfull och verklighetstrogen inblick i hur vanliga människor levde och bodde på 16 och 1700-talet.
Forfattaren förflyttar oss mellan dåtid och nutid på ett mycket bra sätt och visar på skillnader OCH likheter på hur man tänkte och handlade då och nu.
Högsta betyg!!T
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Taia, Abdellah Frälsningsarmén 2006 2013.05 Taia är en homosexuell arabisk författare från Marocko.
Han skriver på ett mjukt och känslosamt sätt. Boken är mycket lättläst. Jag läste ut den på en dag.
Berättelsen är lätt att följa, även om författaren hoppar i tiden rätt så ofta. Berättelsen är lite för tunn för mig. Det blir lite för mycket "sökande" i boken utan att huvudpersonen hittar något.
Skildringen av krockarna mellan arabisk och europeisk kultur i boken ger många tankar.
Tardi, Jacques Skyttegravskriget 1914-1918 1993 2014.08 En bok, som inte liknar något annat. En tecknad bok i A4-format.
Det är ingen tecknad barnbok, utan en mycket allvarlig och grym bok om kriget i skyttegravarna under första världskriget. Berättelserna i boken är fiktiva, men bygger på foto och uppteckningar från kriget och är mycket verklighetstrogna.
Boken beskriver krigets vansinne och ger många tankar om hur idiotiskt människan uppträder.
Tarrt, Donna Den hemliga historien   1991 2004.05 En väldigt bra bok, men lång. Ett relationsdrama, en thriller. Boken är väldigt svår att lägga ifrån sig. Det mest fascinerande är de olika relationer som de sex ungdomarna har till varandra. Kanske lite för mycket sprit o droger i boken. Det är inte många av de 560 sidorna som inte innehåller berusade eller nerdrogade människor. Trots detta, läs boken, den är mycket fascinerande o fängslande.
Thomas, Rosie Vit passion   2000 2001.10 Det här var inte riktigt min stil. Boken handlar om ett triangeldrama, som bla utspelar sig på toppen av Mount Everest. Det blir lite för mycket kärlek o passioner, för att boken ska vara underhållande. Dramat på toppen av berget är däremot bra.
Thúy, Kim ru 2009 2015.03 Boken handlar om en vietnamesisk båtflykting och hennes familjs öden under och efter Vietnam-kriget. De lyckas fly med båt från Vietnam till Malaysia och därifrån blir de senare transporterade till Toronto i Kanada.
Författaren har ett mycket gott syfte med den här boken. Det är en berättelse, som måste bli berättad. Det lidande som dessa familjer fick utstå har kommit helt i skymundan för "större" händelser i världen.
Boken är berättad i små korta episoder, från de olika platser, som författarens huvudperson befinner sig på. Detta gör berättelsen dramatisk, men tyvärr också mycket uppsplittrad. Det är svårt att få någon ordningslogik i boken och det drar ner betyget.
Ge boken en chans. Det är den värd.
Thúy, Kim Vi 2016 2016.12 Flickan Vi föds i Vietnam under det frutansvärda Vietnamkriget, och får uppleva rikedom och djupaste svält och förtvivlan, innan familjen kan fly tull Indonesien, för att till slut hamna i Kanada.
Det är en lågmäld och mjukt skriven bok. Den går inte in i detalj på varken det ena eller det andra, utan det är mer en poetisk skilding av Vis liv, med mycket aningar om vad som sker kring huvudpersonen och runt huvudpersonen.
Boken är lättläst, med korta kapitel. Den är kanske lite för "mjuk" för min smak. Dock en fin läsupplevelse.
Tóibín, Colm Marias testaminte 2012 2014.10 Den här boken handlar om Maria, Jesus mor. Det är en finurlig och intressant skriven berättelse.
Boken är skriven med Maria som jag-person. Hon är i den här berättelsen Jesus mor och inget annat. Hon bekymrar sig om alla villfarelser, som hennes son och hans "grupp med fega män" (lärjungarna) förmedlar till sin omgivning. Hon vill ha tillbaka sin son!!
Man kan ha många åsikter om den här boken, men den är modigt skriven och ger ett mänskligt ansikte på "Jungfru Maria".
Tolstoj, Leo Krig och fred   1869 Före 1985 . .
Tolkien, J R R Sagan om ringen   . Före 1985 . .
Tolkien, J R R Sagan om de två tornen   . Före 1985 . .
Tolkien, J R R Sagan om konungarnas återkomst   . Före 1985 . .
Tolstoj, Leo Anna Karenina   1877 Före 1985 . .
Toole, John Kennedy Dumskallarnas sammansvärjning   . 1993.08 En mycket märklig bok. Jag lånade den av Bertil, som läste den under semestern på Thassos. Den handlar om en självgod, egensinnig, dum, egoistisk, tjock, äcklig och totalt verklighetsfrånvänd manlig person i New Orleans. Han gör livet helt odrägligt för sin mamma, för sina grannar, för sina ev. arbetskamrater... ja för alla. Trots detta, så anser han sig vara den enda drägliga människan i världen. Boken är alltså helt osannolik. Att den sen är rolig och intressant i sin osannolikhet gör ju det hela ännu konstigare. Tyvärr, så är boken lite väl lång.
Townley, Pamela Löftet   1986 1992 Det här är en bok, som mor tyckte att jag skulle läsa. Hon tyckte den var väldigt bra, men det tyckte inte jag. Boken omfattar en väldig massa år och handlar om en flicka, som ska hämnas för en våldtäkt. Hon kämpar målmedvetet och lyckas också få sin hämnd efter 30 år. En långsökt historia, som mest faller under "tant"-litteratur.
Trosell, Aino Se dem inte i ögonen   2002 2005.11 Siv jobbar på ett fjällhotell, som städerska. När hotellet ska vara arrangör för en stor konferense: Folk och Försvar, så blir husfrun sjuk o Siv får rycka in som chef för städning o servering. En talare blir skjuten mitt under ett föredrag o fler mystiska dödsfall inträffar på hotellet. Siv befinner sig, som husfru, ofta i händelsernas centrum o blir på det sättet indragen i händelserna.
Boken börjar med en man som drar en gummiflotte upp för fjällets sida. Det är jobbigt o tar lång tid. När han sedan väl kommit upp, så går nerfärden blixtsnabbt o slutar med katastrof. Detta är ungefär handlingen i boken. En lång uppförsbacke innan det händer något o sedan en kakafoni av händelser, som leder till upplösningen av boken. Slutet är bra, men backen är alltför lång.
Tuchman, Barbara Zimmermans telegram   1958 2001.07 Boken handla om det telegram, som skickades från Tyskland till tysklands ambassadör i USA 1917, o som berättade att Tyskland skulle inleda ett skoningslöst ubåtskrig. Telegrammet tolkades i England o skickade sedan till president Wilson i USA. Boken handlar egentligen om Wilsons långa tvekan, innan han tog steget att gå in i kriget. Lite omständig bok, med en massa namn och folk. Intressant ändå, då den tar upp en händelse, som jag inte hade någon aning om.
Tuiaviis Papalagi, Den vite mannen   1920 2006.05 En fascinerande liten bok. Boken är skriven av hövdingen från Samoa: Tuiaviis. Han levde i början av 1900-talet. När de kristna missionärerna kom till Samoa, blev Tuiaviis mycket nyfiken på hur europeerna levde i sina hemländer. Han fick möjligheten att följa med till Europa och åkte igenom många länder. Det han upplevde jämförde han med sitt eget liv på Samoa. Väl tillbaka på Samoa sammanställde han denna lilla skrift, som en tysk forskare översatte till tyska.
Det är inte mycket av europeernas livsstil som föll i god jord. Vi har för brått, vi har något som kallas tid, vi har något som kallas pengar, vi har en otroliga massa höftskynke (kläder), vi har något som kallas jobb, vi tänker först och främst på oss själva och ej på andra, vi hycklar å det grövsta mm mm.
MYCKET i den här boken är MYCKET klokt. Tyvärr är vårt samhälle alltför komplicerat för att vi ska kunna följa Tuiaviis goda råd, men om vi bara försöker ta åt oss en del, så blir livet lättare att leva.
Tunström, Göran Tjuven   1986 1998.06 . .
Tunström, Göran Prästungen   1976 2003.09 . .
Tursten, Helena En man med litet ansikte 2007 2009.08 En deckar på ett ämne, som inte får glömmas - trafficking. Boken är så där lagom spännande. Lätt läst och lätt glömt. Jag lyssnade på den som ljudbok och fördrev många långa promenader med bokläsande.V
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Vallgern, Carl-Johan Den vidunderliga kärlekens historia   2002 2003.07 . .
Vallgern, Carl-Johan Kunzelmann och Kunzelmann 2009 2009.07 En mäktig krönika om far och son Kunzelmann. Boken handlar om sonens sökande efter sanningen om fadern, och den sanningen är märklig. Författaren ger en svidande kritik åt dagens samhälle, även om han inte tycker det var mycket bätrre förr. Det märkliga i boken är hur olika far och son var.
Valtari, Mika Mikael Ludenfot   . 1987.01 . .
Valtari, Mika Mikael Hakim   . 1987.04 . .
Vargas Llosa, Mario Den blygsamme hjälten 2013 2015.01 En mustig och härlig historia.
Vargars Llosa fick nobelpriset i litteratur år 2010.
Detta är min första bok med Vargas Llosa. det blir nog fler.
Handlingen tilldrar sig i Peru och består av två handlingar, som efter hand vävs tillsammman till bara en.
Ibland får man en känsla av Charles Dickens. Berättelsen innehåller en mängd olika människotyper, som är frodigt beskrivna.
Verne, Jules En världsomsegling under havet   1870 Före 1985 . .
Verne, Jules Den hemlighetsfulla ön   1874 Före 1985 . .
Verne, Jules Kapten Grants barn   1867 Före 1985 . .
Verne, Jules Tsarens kurir   1876 Före 1985 . .
Verne, Jules Hector Servadocs resor och äventyr i rymden   1877 Före 1985 . .
Verne, Jules Resan till månen   1865 Före 1985 . .
Verne, Jules Till jordens medelpunkt   1864 Före 1985 . .
Verne, Jules Kin Fo i knipa   1879 Före 1985 . .
Verne, Jules Professor Ox experiment   1872 Före 1985 . .
Verne, Jules Kapten vid 15 år   1878 Före 1985 . .
Verne, Jules Jorden runt på 80 dagar   1873 Före 1985 . .
Verne, Jules Maskinön   1895 Före 1985 . .
Verne, Jules Den yttersta vapnet   . 1993.12 Det var länge sen jag läste nån Jules Verne bok. Den här fick jag av Gert för ett par månader sedan. Den kommer väl inte upp i samma klass, som t ex Jorden runt på 80 dar, men den duger gott som förströelse ett par timmar.
Vojnovic, Goran Blattejävlar 2008 2013.08 En bok full med svordomar och könsord.
En bok smockad med galna och idiotiska beteende.
En bok som jag höll på att slänga ifrån mig efter 2 sidor.
En bra bok!
Den handlar om ett gäng killar i en förort till Ljubliana i Slovenien.
Den handlar om deras frustration över allt dumt i deras samhälle.
De är blattar (kommer från övriga fd Jugoslavien), de har inget jobb, de bor på 14 våningen i ett sterilt höghus, de dricker, de ställer till med djävelstyg.
Läs boken och försök förstå varför det blir som det blir.
Voltaire Candide   1759 Före 1985 . .
von der Grun, Max Lavinen   . 1989 Den här boken börjar bra, men håller inte alls "loppet" ut. Boken är skriven i jagform. Det ger för det mesta en intensiv skildring av berättelsen. I den här boken, däremot, måste huvudpersonen fara som en skottspole mellan olika platser, för att alltid vara i händelsernas centrum. Det blir lite löjligt till slut. Vissa av personerna i boken verkar ganska overkliga. T.ex. den undersköna Mathilde, som endast älskar sin avlidna älskares bild! Personskildringen är lite torftig, man får inget riktigt grepp om flera av aktörerna.
Vonnegut, Kurt Slakthus 5 1969 2013.08 Den här boken kunde ha blivit en bra berättelse från andra världskriget. Den handlar om bombningen av Dresden i krigets slutskede. Författaren överlevde själv bombningen som amerikansk krigsfånge, så boken är delvis själbiografisk.
Vonnegut har en läggning att alltid blanda in science fiction i sina böcker. I denna boken så är huvudpersonen hela tiden på resa i tiden. Dessutom, så reser han mellan Jorden och planeten Tralfamadore.
Det är synd på en möjlighet till en bra historia. Nu blir boken mest tramsig.
von Schirach, Ferdinand Fallet Collini 2011 2013.05 En verklig läsupplevelse.
Huvudpersonen är en advokat, som tar på sig ett hopplöst fall. Ett mord har begåtts och mördaren (Collini) anmäler sig frivilligt och tar på sig mordet direkt. Det enda som saknas är motivet.
Detta verkar som en "vanlig" deckare, men det är mer än så.
Författaren berättar med ett knapphändigt men samtidigt intensivt språk. Boken flyter fram, och det är helt omöjligt att lägga den ifrån sig innan sista sidan är läst.
Rekommenderas.
von Schirach, Ferdinand Brott 2009 2013.06 Ytterligare en bra bok av von Schirach.
Denna bok, som är hans debutbok, består av en rad korta berättelser. Författaren tar upp brottsmål, som han själv har medverkat i (han är advokat) och som är speciella.
von Schirach har en klar och koncis ton i boken. Det handlar naturligtvis om rättvisa, med också om förståelse och omtanke.
En bok, som är snabb att läsa, men ack så givande. Rekommenderas.
von Schirach, Ferdinand Skuld   2010 2013.07 Boken innehåller 15 korta berättelser, vissa är bara 2 sidor långa.
Författaren blandar briljanta träffsäkra noveller med en del mindre träffsäkra, lite raljanta och ovidkommande sådana.
Som helhet är det en klart godkänd bok, kort och snabbläst.
von Zweigbergk, Helena Det Gud inte såg 2001 2014.04 von Zweibergks "hjältinna" är fängelseprästen Ingrid. Ingrid tvivlar ibland på sin tro, men försöker alltid att göra gott för de människor hon träffar.
I den här boken möter hon Gun, som sitter inne för ett dubbelmord. Gun är en märklig kvinna, och Ingrid börjar fundera på om Gun verkligen har begått morden. Under sin "utredning", så kommer hon i kontakt med Guns släktingar, och något groteskt rullas upp.
Jag tyckte den här boken var bra. Det var en lite annorlunda (och väldigt mänsklig) huvudperson. Ingrid är vilse i livet och föröker hitta sig själv. Författaren har gjort ett bra jobb, och jag var hela tiden nyfiken på fortsättningen.
von Zweigbergk, Helena Ur vulkanens mun 2008 2014.05 Anna och Mats åker på semester till Sicilien en vecka för att reda ut sina problem.
Detta är ett relationsdrama, som verkligen koncentrerar sig på dramat i relationen. Mycket frustration, mycket tänkande, många varför!
Boken är trots sitt allvarliga innehåll väldigt lättläst.
Ibland blir det dock lite för mycket frustration.W
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Wahlberg, Karin Ett fruset liv   2003 2005.08 En underfundig, men långsam svensk deckare.
Wahldén, Christina I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig 2010 2013.08 Boken handlar om Ombeni, som har flytt till Sverige från krigets Kongo.
Det är en mycket läsvärd bok. Det trauma, som hon utsattes för i Kongo, är nästan ofattbart. Hon såg tre i sin familj mördas i sitt eget hem, och blev sen själv utsatt för upprepade våldtäkter.
Hon är en trasig själ, när hon kommer till Sverige. Hon bli placeras i en egen lägenhet i en ort i Norrland mitt i vintern. Hon kommer från ett helvete till ett annat.
På något sätt lyckas hon att delvis ta sig in i det svenska samhället, mest beroende på att hon är en stark människa och att det finns vänliga och förstående människor i Sverige också.
Läs den!!
Wahlöö, Per Lastbilen   1962 1993 Ömsom sömnig och ömsom lite spännande. Den handlar om en spansk stad under början av 60-talet och en inflyttad förvirrad tysk.
Walker, Mary Willis Under skalbaggens bo   1995 2001.01 Olidligt spännande bok om ett gisslandrama. 11 barn o en vuxen tas till fånga av en religiös fanatiker och hålls fångna under jord i 50 dagar för att offras efter de 50 dagarna. Boken börjar när de suttit fågna i 46 dagar. En bok, som var omöjlig att lägga ifrån sig.
Walker, Mary Willis Det röda skriget   1994 2001.09 Jag har läst en bok av Walker: Under skalbaggens bo, som jag tyckte var väldigt spännande. Den här kommer inte upp i samma klass. Det är mer en ordinär deckare med lite oväntat slut. En dödsdömd mördare sitter inlåst. Någon mördas på "utsidan" på samma sätt som han mördade när han var fri! Vem är mördaren?
Walter, Jess Den amerikanske medborgaren 2005 2009.05 En "liten" deckare, som rymmer mycket. Det är en fruktansvärd kritik av det amerikanska rättssamhället. Boken är lätt att läsa och handlingen flyter lätt framåt. Jag fick många "Aha" av boken.
Walters, Minette Djävulens fjäder 2005 2014.05 En bra "pusseldeckare". Boken är spännande och lätt att läsa.
Det finns egentligen två parallella historier i boken, som inte har så mycket med varandra att göra. Dels handlar boken om psykopaten MacKenzie  och Afgahnistan och dels handlar den om relationerna i en liten by på den brittiska landsbygden. Författaren försöker få ihop de två berättelserna, men jag tycker inte hon lyckas så bra.
Wallentin, Jan Strindbergs stjärna 2010 2013.07 Boken börjar riktigt bra, med ett mystiskt mord långt nere i en gammal gruvgång utanför Falun. Efter en bra start, så flummar boken ut mer och mer. Författaren lyckas få ihop Andréexpeditionen till nordpolen med SS-högkvarter i Tyskland, August Strindberg och Sven Hedin finns med i historien. På slutet skjuter folk ihjäl varandra i en stor pelarsal långt under nordpolens is.
Läs något annat.
Wattin, Danny Herr Isakowitz skatt 2014 2014.11 En lättläst bok.
Författaren sklidrar en resa till en stad i Polen. Far, son och farfar gör en gemensam bilresa, för att hitta en "skatt", som farfars far ska ha grävt ner innan andra världskriget.
Boken handlar mycket om författarens olika judiska släktingar, och hur de överlevde, eller inte överlevde, kriget. Den går inte på djupet, men har en lättsam och roande ton.
Wennstam, Katarina Smuts 2007 2007.06 En chockerande bok om sexhandel och prostitution. Jonas Wahl och hans hustru lever ett "perfekt" liv. Det finns bara en hake, Jonas är konstant otrogen. Han är inte otrogen med en kvinna, utan utnyttjar en mängd kvinner på bordeller. Kvinnor, som hålls, mer eller mindre, fångna. Jonas går sakta och säkert mot sin undergång. Det är en fruktansvärd verklighet, som boken skildrar. Hur män utnyttjar kvinnor, helt utan någon empati eller förståelse. Kanske är boken lite väl pornografisk ibland, men det är kanske jag som börjar bli gammal.
Westerberg, Sven Guds fruktansvärda frånvaro   . 2000.06 . .
Westerberg, Sven Onsalaaffären   . 2000.07 . .
Westerberg, Sven Judinnans tystnad   2000 2000.11 Spännade bok om ett mord av en 80 årig dam. Hon berättar inte varför. Flera gåtor blir inte lösta i boken. SW skriver BRA!
Westerberg, Sven Abbonemanget har upphört, hänvisning saknas   2002 2003.03 . .
Westerberg, Sven Andras väg har rastplatser i solen. 2003 2007.10 Jag gillar Seven Westerbergs böcker om Hanna Skogholm, men den här föll mig inte riktigt i smaken. Historien är finurlig, men de två parallella historierna om samma "mord" känns väldigt konstruerad.
Westerberg, Sven Skuggan av Vasa Högre Allmänna läroverk.   2000 2008.12 Den här "Westerbergaren" var lite för "stor" i sitt omfång. Inte sidmässigt, men den försöker greppa över ett för stort politiskt tema.
Westerberg, Sven Pragincidenten 1989 2013.03 Jag hittade denna i vår bokhylla. Boken är 28 år gammal, men är fortfarande "politiskt" aktuell. De politiska läget i boken är kanske inte det samma som nu, eller? Spänningen håller i sig i hela boken, men ibland är det lite svårt att hänga med i händelseutvecklingen.
Kommisarie Brask på "Firman" (Säpos säpo!) får ett mystiskt mord att lösa. Det leder honom in i de innersta cirklarna inom regeringen.
En snabblästbok, som trots allt kändes lite "gammal".
Westerberg, Sven Ovissheten 2014 2014.09 Jag har läst många av Sven Westerbergs böcker, men den här boken är inte en av hans bättre.
Visserligen, så är den finurligt upplagd, men den slutar mest med ett: Jaså! Det verkar som om författaren har känt sig tvungen att fylla i ett hål, när det gäller en av de romanfugurer, som har förekommit i hans tidigare böcker: Brask.
Dessutom tycker jag att språket är lite för finurligt och invecklat ibland.
Westerlund, Staffan Sång för Jenny   1985 2001.07 Svensk deckare i internationell miljö. Ett svensk läkemedelsföretag vill prångla ut magtabletter i Sydamerika, men är medvetna om att det finns fruktansvärda biverkningar. En svensk försöker stoppa dem. Då tar läkemedelsföretaget till alla medel: mord, utprssning, kidnappning. Rätt så spännande deckare, men språket är inte så bra.
Westö, Kjell Hägring 38   2013 2014.11 Boken utspelas i Helsingfors år 1938. Det andra världskriget kryper närmare och därmed också nya värderingar om omvärlden. Plötsligt är vissa saker mera rumsrena, än de var för ett år sedan. Det är otäcka aningar, som börjar krypa fram.
Huvudpersoner är advokaten Thune och hans sekreterare fru Wiik. Thune anar onskan, som håller på att krypa sig närmare, och vill inte ha någonting med den att göra. Fru Wiik har ett lugnt och tryggt jobb hos Thune tills en bekant till Thune dyker upp. Hon känner igen hans röst från det finska inbördeskriget från 1918. I det kriget tillhörde hon den förlorande "röda" sidan och blev tillfångatagen, våldtagen och misshandlad av de "vita". Ca 37 000 finnar dog i detta inbördeskrig! En uppgift, som inte många känner till.
Boken är en långsam och spännande thriller, där inte upplösningen kommer förrän på sista sidan.
Den är bra!!
Wheatley, Dennis Roger Brook blir yhemlig agent   1948 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis I galgens skugga   1949 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Stormen kommer   1950 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Mannen som dödade kungen   1952 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Josephines mörka hemlighet   1956 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Fällan i Venedig   1960 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Ondskans makter   1949 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Sultanens dotter   1964 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis På falskt pass   1943 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis En dotter åt djävulen   1976 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Mannen som trotsade Napoleon   1968 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Gyllene skinnet   1946 Före 1985 . .
Wheatley, Dennis Under sjön   1968 Före 1985 . .
Wiazemsky, Anne Mitt Berlinbarn 2009 2013.05 Boken handlar om författarens mamma. Anne är alltså "Belinbarnet". Författaren använder mammans (Claires) dagböcker och brev för att skilda hennes tid i Belin just vid krigsslutet.
Boken är en fin skildring av hur det var i Berlin 1945-1946. Författaren skildrar misären och fattigdom på ett bra sätt.
En intressant bok, men kanske med lite för mycket sentimentalitet (kanske).
Winterson, Jeanette Skymningsporten 2012 2015.05 Boken handlar om häxprocesserna i England i början på 1600-talet. En fruktansvärd och grym tid, för de som blev drabbade.
Det är en kort bok, som gärna kunde ha varit lite längre. Den behandlar ett intressant ämne, men hoppar över orsak och verkan. När boken är slut, så har man varit med om en fruktansvärd - och välskriven - historia, men man vill gärna att boken hade gett lite mer grundfakta.
Woods, Stuart Under sjön   1988 1989 En intressant och spännande bok, som man verkligen vill läsa till slut och se hur den slutar. Den handlar om en avdankad journalist som reser till en avlägsen by för att skriva en bok. Emellertid, så händer det mystiska saker i och kring den kraftverksdamm, som ligger bredvid byn. Enligt legenden, så dränktes en hel familj när dammen fylldes på 40-talet. Journalisten upplever mystiska saker och har besök av "spöken". Han beslutar sig för att få fram sanningen om det hela. Som sagt, en spännande bok, men slutet är kanske lite för tillrättalagt.
Woods, Stuart Vit last   1988 1991 Jag har läst en bok av Woods, Under sjön. Den tyckte jag var väldigt bra. Den här boken ger inte samma upplevelse. Det är en väldigt spännande bok, som man knappt kan lägga ifrån sig förrän sista sidan är läst, men boken saknar "det". Allt i boken är egentligen ganska förutsägbart. Boken behandlar knarkhandeln mellan Colombia och övriga världen och det är ett angeläget ämne. En habil bok i deckarchangern.
Wouk, Herman Myteriet på Caine   1951 1988 En väldigt spännande och bra bok. Trots att jag har sett filmatiseringen av boken med Hump. Bogart och visste handlingen, så slukade jag nästan alla 584 sidorna i ett sträck. Boken behandlar ett "myteri" på en minsvepare i Stilla Havet under 2:a världskriget. Seconden övertar helt enkelt ledningen på båten eftersom han anser att hans chef är sinnessjuk och oförmögen att leda båten. Boken behandlar vidare den efterföljande krigsrätten. Är Herman Wouks övriga böcker lika bra, så ska jag se till att läsa flera.Y
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Yates, Richard Easter Parade 1976 2011.03 Richard Yates böcker har fått en reformation efter hans död. Det var synd att han inte kunde uppleva det under sin levnad. Jag blev inte så imponerad av den här boken. En ganska trist berättelse egentligen. Den lockar mig inte till att läsa fler böcker av Yates.
York, Margret Död på kredit   1979 1989 En trevlig deckare, lågmäld, men finurlig. Handlingen utspelas i en liten småstad i Storbrittanien. I en bank jobbar en kuschad banktjänsteman. Han är gift med en framgångsrik affärskvinna och hon behandlar honom som sin betjänt i hemmet. Tjänstemannen får en ide': varför inte råna den egna banken och bevisa för sig själv att han är något mer än en dörrmatta. Rånet går bra, men när han tar till flykten, så skadar han en kvinna. Spänningen ökas lite för varje sida, och även om man anar hur slutet kommer att gestalta sig, så kommer ändå upplösningen som en överraskning.
York, Margret Säkert i graven   1981 1989 Ser man på, ytterligare en deckare av Margret York. Den här historien handlar om en medelålders vanlig engelsman i en vanlig stad på engelska landsbygden. Han har inget sexualliv alls, eftersom hans fru ogilla sånt "trams". Naturligtvis drömmer han och fantiserar desto mer. Efter att ha blivit avspisad två gånger, fattar han hat till kvinnor. Han begår flera våldtäkter och det leder till slut till mord. Boken är en fin psykologisk skildring o visar hur en vanlig människa kan förvandlas till en sadistisk mördare, när han inte får utlopp för sina känslor på ett naturligt sätt. Berättelsen är dessutom väldigt spännande.
York, Margret Säkert i graven   . 1989 Jag har blivit fascinerad av M. Yorks psykologiska deckare. Den här boken handlar om Mick, som tycker om att skrämmas. Allt hade väl varit väl, om inte de där två fruntimren hade anmält honom för vårdslös körning. Nu har han bara en tanke i huvudet, hämnd. York skildrar mycket väl Micks enkelspåriga tankeverksamhet. Man har hela tiden en aning om att det hela ska sluta i katastrof, men berättelsen är mycket skickligt skriven, så spänningen hålls vid liv ända tills sista kapitlet.
York, Margret Cjävulens verk   1982 1990 En fin deckare, utan en massa blod och våldsamheter. Den handlar om den gamla damen i källarvåningen. Hon förfasar sig över att den unga änkan, en våning upp, träffar en ny man, trots att hon redan har ett barn på sju år! Det finns bara ett sätt för den gamla damen att rädda barnet undan moderns "oanständiga" liv. Att mörda henne! Hon vet hur man gör, hon har gjort det förr! Boken slutar lyckligt o man känner sig nästan varm om hjärtat efteråt. Ett skönhetsfel finns: Titeln!
York, Margret Dödens udde   1978 1991 Em kvinna blir mördad. Enda vittnet har ett förhållande med en man som inte tål dagsljus. Mördaren jagar vittnet. Kring detta spinner Margret York en spännande berättelse. Det är en så att säga psykologisk thriller, men bra.
York, Margret De lugnaste vatten   1983 1992 Länge sen jag läste nån bok. Den här York-deckaren utspelar sig på den ödesmättade engelska landsbygden. Några mord sker, men ingen av bokens huvudpersoner är inblandade och boken slutar med ett Jaså och Jaha.
Yrlid, Rolf Sökandet efter Kohlhase   1988 1989 Kohlhase var en tysk köpman, som levde på 1500-talet i södra Tyskland. Han blev vid ett tillfälle fråntagen sina två hästar av en ogin fogde. Trots upprepade försök att på laglig väg få tillbaka sina hästar, så lyckas det inte. Kohlhase beslutar då att sätta igång ett eget litet "gerilla"-krig, som nästan till slut utlöser ett riktigt krig mellan staterna Brandenburg o Sachsen. Författaren har hittat en mängd gamla dokument, som behandlar den här händelsen. Han bygger upp boken runt dokumenten och fyller sen ut mellanrummen med "fiction", men gör det på ett väldigt fint och trovärdigt sätt. Han väver dessutom in sitt eget sökande efter Kohlhase i berättelsen. Ett fint exempel på hur man kan göra historia levande.
Yrlid, Rolf Vägen till Gandesa   1982 1995.09 Jag läste en bok av Yrlid för ett par år sen och blev rätt så fascinerad. Förra boken behandlade en tysk på 1500-talet o den här boken handlar om en dansk författare, Gustaf Munch-Petersen, som dör i det spanska inbördeskriget 1938. Yrlid har försökt att kartlägga M-P:s levnad o sedan fylla ut en del tomma avsnitt med eget material. Boken är lättläst och intressant, men kompositionen är lite konstig. Dessutom, så flimrar vissa personer förbi, som är betydelsefulla för M-P:s levnad, mens andra, som är väldigt perifera, får stort utrymme.Z
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Zafón, Carlos Ruiz Vindens skugga 2001 2008.07 En fantastisk berättelse. Om man korsar miljön i Dickens romaner med människoskildringen hos Dostojevskij så får man grunderna i denna underbara bok. Jag sträckläste den. En underbar läsupplevelse.
Zafón, Carlos Ruiz Ängelns lek 2008 2014.03 Ännu en underbar berättelse av Carlos Ruiz Zafón. Den  tilldrar sig i 1920-talets Barcelona. Det är en mustig, mystisk och exotisk berättelse. Det går inte att släppa boken. Man måste läsa den till slut så fort som möjligt. Ibland blev den lite för overklig och tilrättalagd, men det är en "lätt" kritik på en fantastisk bok.
Zetterlund, Tore De främmande jävlarna   1976 1994.06 Boken behandlar Boxarupproret i Kina runt år 1900. Zetterholm har följt några svenska missionärers öde i Kina under den här tiden. Alla människor i boken har funnits i verkligheten, men författaren har fyllt ut mellanrummen med sin egen fantasi. Det är en intressant skildring från ett slutet land. Skillnaden mellan missionärerna kristna tro och den kinesiska kulturen är himmelsvid. Det hela kan inte annat än sluta i katastrof.
Zusac, Marcus Boktjuven 2005 2009.02 Detta är en ungdomsbok, men den passa lika bra för vuxna. En ovanlig berättarform, det är döden som berättar. Boken är lättläst, men den ger en intensiv och fasansfull inblick i hur vardagen kunde bara i en liten tysk småstad under andra världskriget.Ö
Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Betyg Recension
Östergren, Klas Plåster   1986 2005.10 En underlig bok. Den handlar om Roland o hans liv tillsammans med Mona. Roland får problem med hjärtat o läggs in på avdelning på ett gammalt sjukhus. Där finns också Yngve, en underlig figur, som försöker hitta rätt i tillvaron. Roland o Yngve samtalar i dagrummet, o träffas även sen när de blir utskrivna. Både Yngve o Roland har gett livet o väntar bara på att något annat skall hända. Boken påminner mig lite om Frans Kafka o "Processen". Underliga stämningar, underliga uttalande o lite konturlös o suddig miljö.

C=Religion
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
Cc Wikander, Ola Gud är ett verb 2014 2014.04 Boken handlar om Gamla Testamentet i Bibeln. Författaren är religions- och språkvetare.
Wikander tar med oss på en underbar färd bland gamla myter och hebreisk historieskrivning. Han benar upp olika historier i GT och hittar ursprunget till många av dem.
Boken är skriven ur ett rent vetenskapligt perspektiv, men med förståelse för hur stor påverkan den har haft på mänskligheten.
En bra bok!
Cc Einhorn, Lena Vad hände på vägen till Damaskus? 2007 2014.10 En mycket intressant bok.
Lena Einhorn lägger fram en teori om vem Jesus var och Jesus liv efter korsfästelsen! Hon framkastar teorin om att Jesus inte dog på korset, utan att han överlevde, blev nertagen, och fortsatte att predika den kristna läran, men nu kallade han sig Paulus!!!!
En fascinerande teori, som förklarar mycket av det som är "konstigt" med Jesus. Att han levde och verkade är troligen bevisat, men varför nämns inte Jesus i samtida historiska källor? Orsaken kan vara att han inte kallades Jesus under sina 30 första år, utan fick det namnet när Paulus (Jesus!) skrev och berättade om honom mellan 60-90 efter år 0.
Lena Einhorn har gjort ett gediget arbete och jag är mycket imponerad över det som hon presenterar. Lena lägger fram den här teorin på ett mycket respektullt sätt.
Läs boken och fascineras!
Ce Heberlein, Anna Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig. 2015 2015.07 En intressant bok att läsa, även som icke-troende.
Boken består av två delar, dels en monolog av Anna Heberlein till Gud, dels en monolog av Gud till Anna Heberlein.
Heberlein lämnar ut mycket av sitt privatliv i boken och hon frågar Gud om varför hon har blivit drabbat av så många sorger och varför.
Svaret från Gud ger inte mycket tröst, utan boken slutar egentligen med att Gud ber henne att tro på honom, annars går HAN under!
Det Ann Heberlein vill ha är kärlek och det är något som vi alla behöver i stora mängder. Visa vänlighet och omtanke mot varandra, så kommer kärleken med automatik!
Ckba Yallop, David I Guds namn   1984 2008.02 Författaren är helt övertygad om att påven Johannes Paulus I blev mördad efter 30 dagar på tronen i Rom. Det är jag också efter att ha läst boken. Är bara 50% av det som står i boken sant, så är det som händer bakom Vatikanens murar fruktansvärt. En omskakande bok.
Cmdd Fazlhashemi, Mohammad Vems islam 2008 2010.03 En intressant och tankeväckande bok om muslimer och islam. Många frågetecken rätades ut.


D=Filosofi
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
Dbz Ekervald, Carl-Göran Nietzsche, Liv och tankesätt   1993 2009.01 .


G=Litteraturvetenskap
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
Gz Auster, Paul Vinterdagbok 2012 2013.06 Paul Auster är en gudabenådad berättare. Hans språk är mjukt och följsamt som ett gott Amarone-vin.
Detta är en självbiografi "berättad" av en yttre person för Paul Auster. I boken står "du gjorde detta", "du åkte dit" och liknande. Det verkar för mig vara ett mycket okonventionellt och krångligt sätt att skriva en biografi på. Men Auster går iland med det! Boken flyter på lika bra, som om den var skriven i jag-form.
Auster hoppar fram och tillbaka i tiden i sitt berättande. Det gör det ibland svårt att hänga med, men ger en stimulerande läsning.
Ibland gör författaren långa upprepningar av olika saker, för att klargöra en sak, eller ett skeende. Det blir lite för långa listor lite då och då. De blir lätt tröttande.
Lite kritik, men mycket positivt.


K=Historia
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
K.26 Meijer, Fik Gladiatorer   2003 2008.08 Ett intressant ämne, men väldigt svårt att göra en intressant bok av det. Lite fakta och en hel del spekuleringar. Lite torr.
K.51 Englund, Peter Stridens skönhet och sorg 2009 2010.11 Man kommer väldigt nära 1:a världskriget i den här boken. En samling dagböcker från folk som var med i striderna eller var berörda av allt bekymmer från kriget. Boken är skriven i 212 korta kapitel, där man hoppar från dagbok till dagbok. Boken Ãär skriven i tidsordning. fascinerande lÃäsning.
K.54 Grossman, Vasilji Reporter i krig 2007 2010.12 En mycket intressant bok, skriven av en rysk journalist under andra världskriget. Grossman vistas vid den tyska fronten från 1941 till 1945. det är en mycket uppriktig och saklig bok. Han beskriver krigets vansinne (och små glädjeämne) mycket ärligt. Hans beskrivning av utrotningslägret i Treblinka, är nästan för svårt att läsa. Det är så fyllt av vansinne och groteska "bilder", så man ibland bara vill blunda och falla i gråt. Grossman skrev om allt som han upplevde under sina är vid fronten, både stort och smått. Ibland blir det kanske lite för mycket av smådetaljer. Eller så är det bara jag som måste hitta något negativt i boken! Läs boken!
Kc.5 Ohlsson, Per T 1918. Året då Sverige blev Sverige 2017 2017.11 En bok om det omvälvande året 1918. Sverige står på randen till revolution, diskussionen om allmän rösträtt är som skarpast, första världskriget fortsätter att rasa i Europa, spanska sjukan skördar tusentals offer och stora delar av svenska befolkningen svälter.
Per T Ohlsson är en mycket duktig krönikör och skildrar på ett förtjänstfullt sätt hur Sverige tar sig igenom detta omtumlade år.
Kc.31 Lindström, Henrik och Fredrik Svitjods undergång   2006 2007.06 Boken behandlar ett mycket intressant ämne, nämligen frågan om när Sverige bildades. Boken tar upp kristnandet av Götaland och Svealand, diskuterar Folkungarnas påverkan på riksbildandet mm mm. Emellertid, så blir boken väldigt "suddig" ibland. Många om, men, kanske, eventuellt, troligtvis mm. Det är mycket förståligt, med tanke på de få skriftliga källor som finns. Men... lite mer fast hand i skrivandet hade hjälpt.
Kc.428 Liljegren, Bengt Karl XII i Lund   1999 2010.07 Kul att veta lite om Lund från 1700-talet.
Kc.428 Ericson Wolke, Lars Lasse i gatan   1997 2007.09 En intressant bok om det svenska kriget mot i stort sett resten av världen mellan 1710 och 1720. Lars Gathe (adlad Gathenhjelm) var en Götebrorgs-redare, som fick kungligt uppdrag att kapa fientliga handelsfaryg på västkusten. Lasse var inte själv så mycket inblandad i kapningarna, utan var mest administratör av det hela. Boken känns ibland lite överarbetad med alla namn på skepp, manskap och laster.
Kc.47 Lindquist, Herman Jean Bernadotte. Mannen vi valde 2009 2010.02 En bra bok om den första Bernadotten. Boken behandlar hans liv från födelse tills det att han är etablerad regent i Sverige. Lättsamt språk.
Kc.55 Andersson, Christoph Operation Norrsken 2013 2013.09 En fascinerande bok.
Författaren tar upp en del av den påverkan som underrättelseverksamheten i DDR, alltså Stasi, hade på Sverige från 1970 till murens fall. Han redovisar 6 olika "fall", och det räcker att höra om ett av dem, för att bli mörkrädd.
Författaren har tagit del av alla de dokument, som nu finns tillgängliga om Stasi, främst i arkiv i Tyskland. Han tar upp flera helt otroliga "historier" om angivare i Sverige. Bl a så blev filmaren Roy Andersson ofrivilligt påverkad av missinformation från Stasi och gjorde en alldeles skev film om aids.
Läs boken o bli mörkrädd.
Kcx Lindqvist, Herman Våra kolonier 2014 2015.12 Herman Lindqvist skildrar här alla kolonier, som Sverige har haft genom tiderna. Dessutom alla som vi nästan fick, alla som vi inte fick och alla som vi drömde om.
Det blir många namn och många platser i den här boken, nästan lite för mycket.
Vissa saker är rätt så förbluffande: vi höll på att invadera Åland 1918, vi mutade in Spetsbergen ett par år innan, slavhandel var lagligt i Sverige ända tills i mitten på 1800-talet.
Lindkvist skriver på ett enkelt och "lätt" språk. Jag hade kanske önskat mig lite fördjupning här och där.
Kfa Olausson, Peter Tredje rikets myter 2011 2012.01 Boken behandlar allt halvtokigt, heltokigt, halvotroligt, helotroligt, som förekom eller inte förekom under "Tredje Riket". Det blir en hel massa helt fantastiska historier, som är nästan sanna, havsanna eller helt osanna. Boken är intressant att läsa, men det blir nästan för mycket till slut.
Kfa Neitzel, Sönke o Welzer, Harald Soldater 2011 2013.05 Boken är byggd på hemliga inspelningar av tyska fångar, som satt i främst engelska fängselser under andra världskriget. Forskare har hittat ett mycket stort outforskat arkiv.
Författarna benar upp alla dessa inspelningar, och ger oss en helt annorlunda syn på kriget, våldet, folkmorden mm under 2:a världskriget. Slutsatserna är ibland häpnadsväckande och ger läsaren en ny förståelse för kriget, och varför kriget fördes och framförallt på hur soldaterna tänkte och reagerade.
Boken är mastig, och hade kanske vunnit lite på att kortas ner lite. Jag förstår att det kan vara svårt med så mycket material.
Mycket läsvärd.
Kfa Heger, Heinz Männen med rosa triangel 1972 2013.12 Den här boken handlar om de homosexuella, bögarna, som arresterades av Hitler under andra världskriget och sattes i koncentrationsläger på gund av att de var.. just bögar.
Det är en fruktansvärd beskrivning av dem, som hamnade längst ner i hackordningen i lägren. De hamnade på samma nivå som judarna.
En mycket intressant bok, som berättar om en grupp människor, som det inte har talats så mycket om. Än i dag "talas" det inte så mycket om dem.
Kgcb.55 Strömberg, Stefan Guatemala 2005 2010.10 Bokens författare har besökt Guatemala ett otal gånger under cirka 20 år. Han skriver mycket initierat om landets histroria, men framförallt om de problem som landet har. Mycket intressant.
Kgcb.55 Lugovskaja, Nina Jag vill leva 2004 2010.11 En dagbok, ocensurerad, skriven under Stalintiden i Sovjetunionen. Bara att den är skriven under denna tid gör den läsvärd. Mycket i boken är tonårsdrömmar, förälskelser och dylikt. Emellanåt, så blixtrar Nina till med häftig kritik mot Stalin och bolsjevikerna. Boken var svår att lägga ifrån sig.
Kma Figes, Orlando De som viskade 2007 2015.07 Undertiteln till den här boken är: Tystnad och terror i Stalins Sovjet. Boken handlar om just detta. Den tar fram de få skriftliga och muntliga bevis, som finns kvar på hur "vanligt" folk levde i Sovjetunionen under Stalins tid med terror och skräck. Fram träder en värld av tystnad. Nästan ingen vågade knysta något negativt om den tid de levde i. Det ledde oftatst till omedelbar häktning och ofta avrättning dagen därpå! Det bästa var att blunda, se bort, vara tyst och eventuellt viska något till sin närmsta förtrogne, som ofta var en dagbok.
Författaren har gjort ett enormt jobb genom att samla in fakta: dagböcker, brev, gjort intervjuer mm. Boken har tagit lång tid att skriva, och den är på över 700 sidor.
Den tog lång tid att läsa, men var konstant intressant.
Koafh Szulc, Artur I skuggan av Auschwitz 2015 2016.01 Ytterligare en bok om förintelsen. Denna är lika fruktansvärd som alla de andra. Författaren koncentrerar sig i den här boken på de andra förintelselägren, inte så mycket på Auschwiz. Det handla om Treblinka, Majdanek, Sobibor, Belzek med flera.
Szulc försöker hitta svaret på frågan: Varför? Han lyckas kanske att få lite mer ordning i det ofattbara. Vem beslutade om vad, och när.
Koafh Feuchtwanger, Lion Den gula fläcken 1936 2018.02 En bok skriven, och tryckt, 1936. Lion Feuchtwanger var en tysk judisk författare, född 1884 i Munchen. Han upptäckte tidigt att Hitler och nazismen skulle bli en katastrof för Tyskland. Redan 1933 flydde han till Frankrike, och sedan 1939 till USA.
I denna bok samlar han alla de förbrytelser, som nazizterna hade gjort mot judarna fram till 1936. Han bevisar med tidningsurklipp, brev och en mängd andra dokumnet hur långt förföljelserna mot judarna hade gått i Tyskland redan 1936. Det är en oerhört lång och innehållsrik lista. Alla dessa dokument fanns för övriga Europa att läsa redan då, och nästan ingen reagerade. Väldigt skrämmande.
Det mest skrämmande är att man kan byta ut orden "judar" och "arier" mot t ex "invandrare" och "västerlänningar", så skrivs liknande artiklar just nu, i vårt samhälle!
Koafh-mb.54 Rees, Laurence Auschwitz   2005 2007.05 En fruktansvärd bok. Visst visste jag om utrotningslägren under nazitiden i Tyskland. Och visst visste jag om att flera miljoner judar blev "utrotade". Men att få det så här koncentrerat beskrivet är.... Jag vet inte vad. Alltiopa är så absurt, så det finns inte ord för det. Emellanåt får man tårar i ögonen av frustration och ilska. En mycket nyttig bok om än ohygglig att läsa ibland.


L=Biografier 
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
Lz Abu-Jamal, Mumia Rapport från ett dödsblock 2000 2013.03 Mumia Abu-Jamal fälldes 1982 för ett mord. Enligt egen utsago så har han inget med mordet att göra. Hela rättegången var en fars. Ett flertal vittnen friar honom. Vittnen, som fällde honom erkänner att de har ljugit mm. Mumia får ingen ny rättegång, för han tillhörde de "Svarta Pantrarna". Han sitter fortfarande, efter 31 år, i dödscell och väntar på avrättning!
Han har skrivit ett flertal böcker och detta är en sammanställning av en av böckerna. Skrämmande läsning från ett "dödsblock".
Lz Buergentahl, Thomas Pojken som överlevde Förintelsen 2007 2009.02 .
Lz Einhorn, Jerzy Utvald att leva 1996 2011.02 En fin och mjuk biografi, som skildrar en fruktansvärd tid som jude i Polen under 2:a världskriget. Einhorn ger oss ett litet hopp om att det finns värme och glädje i vår "fruktansvärda" värld.
Lz Esaiasson, Peter Staaff 2010 2014.04 Den här boken ingår i en serie med Sveriges statsministrar under 100 år. Staaff var statsminister två gånger, 1905-1906 och 1911-1914.
Boken är lite för faktaspäckad för min smak. det är naturligtvis svårt att få in allt om en politiker på drygt 100 sidor. Intressant bok, men jag vet inte riktigt om jag läser fler i serien.
Lz Fant, Kenne Torgny Segerstedt. En levnadsskildring. 2012 2015.04 Torgny Segerstedt var huvudredaktör för tidningen Göteborgs Handels o Sjöfarts Tidning (GHT) från 1917 och fram till sin död 1945.
Han är mest känd för sitt stora motstånd mot nazismen före och under andra världskriget. Hans kröniker i GHT var ytterst bittska och irriterande för "hitlerismen", som TS kallade regimen i Tyskland. I Sverige försökte statsminister Per-Albin Hansson hålla Sverige "neutralt" (det gick inte så bra alltid: c:a 2 milioner tyska soldater transporterades mellan Norge o Finland under kriget, via Sverige). Per-Albin, och hans utrikesminister, Gunther, hade ett svårt jobb att hålla Sverige utanför kriget. TS kritiserade regeringen mycket hårt för deras "neutralitetspolitik" och GHT blev flera gånger indragen av regeringen.
Kenne Fant skildrar TS:s hela liv på ett fint och respektfullt sätt. Boken är tung att läsa, men ger mycket tillbaka.
Lz Gessen, Masha Mannen utan ansikte 2012 2013.03 Vladimir Putin: Slusk, lögnare, mördare, bedragare.
Detta är bara ett fåtal benämningar, som författaren ger Rysslands president i denna bok.
Gessen är en rysk journalist, som ger en skrämmande beskrivning av Vladimir Putins väg till den högsta makten i Ryssland. Boken gör mig mörkrädd. Visserligen visste jag att Putin inte hade några större skrupler, men att han troligtvis ligger bakom så mycket olagligheter och skumraskaffärer kommer som en överaskning.
En bok, som ger mig kalla kårar.
Lz Levine, Paul A Raul Wallenberg i Budapest 2010 2017.01 Raul Wallenberg gjorde en fantastisk insats i Budapest under slutet av 1944 o början av 1945 o räddade massvis med judar undan Förintelsen.
Denna bok ger en annorlunda syn på Wallenbergs insats. Författaren ser inte ner på honom, utan är en stor beundrare, men Levine vill få ner Raul Wallenbergs insats på en rimlig nivå. Han tar fram flera av dem som arbetade för svenska ambassaden i Budapest under andra världskriget: Carl Ivan Danielsson, Per Angerer m fl och som gjorde en lika stor insats för judarna.
Boken grundar sig helt på skrivet material och inte alls på vittnesmål från överlevande från Budapest.
En givande bok, lång och tätskriven, men klargörande på många sätt.
Lz Liman, Lina Konsten att fejka arabiska 2018 2018.06 Lina Liman har tillbringat många år inom psykvården, många gånger som tvångsintagen. Hon har försökt ta sitt liv flera gånger, och nästan lyckats. Under hela sin uppväxttid, så har hon haft fruktansvärd ångest, och har inte passat in någonstans. Över 100 läkare har gett henne olika diagnoser, som i sin tur har lett till tester av de flesta ångestdämpande läkemedel som finns, t o m läkemedel som egentligen inte får användas.
Till slut såg Lina ett TV-program, som handlade om Autism. Det var DEN sjukdomen hon hade! Ingen läkare hade brytt sig om att göra de tester, som behövdes för autismbedömning.
Inga läkemedel hjälper mot autism. Man har det bara. Men vet man om ATT man har det, så kan man leva ett mycket bättre liv och anpassa sitt liv efter autismen.
Det tog Lina 32 år för att få reda på att hon hade autism. 32 fruktansvärda år.
Lz Lindström, Sven Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix 2013 2013.02 Eftersom jag är ett barn av 60 och 70-talet, så är detta naturligtvis en fantastisk och fascinerande läsning. Så mycket musikhistoria, som Jan Olofsson har varit med om, trodde jag inte var möjligt att uppleva.
Tyvärr, så blir boken väldigt tjatig i längden, med allting, som "Rock-Ola" har upplevt. Den hade vunnit på att författaren hade rensat lite och koncentrerat sig på en del av "godheterna".
Han var visst gift också. Frun dök upp på en sida, några barn blev till (två tror jag), och hon svischade ut på en annan sida i slutet av boken.
Med lite gallring, så hade detta blivit en riktigt bra bok. Nu njuter jag mest av alla fantastiska bilder på musiker från "den ljuva tiden".
Lz Rajchman, Chil Jag är den sista juden. Treblinka. 2009 2011.01 En fruktansvärd bok. Chil Rajchman överlevde 10 månader i Treblinka och lyckades sedan fly under ett uppror. Direkt efter flykten skriver han ner sina minnesbilder. Mycket av det han berättar är så absurt, så… (jag hittar inte ord!). Det är mycket jobbigt att läsa igenom boken!
Lz Rosenberg, Göran Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz 2012 2013.08 En bok att rekommendera.
Göran Rosenberg beskriver sin fars färd från Auschwitz 1944 till hans slutdestination (som råkar bli) i Södertälje. Det är inte den fysiska färden, som är huvudsaken i boken, även om den är intressant, utan den mentala färden.
Författaren har gjort ett fantastiskt researcharbete. Hans far är fint och kärleksfullt beskriven.
Lz Åsbrink, Elisabeth Och i Wienerwald står träden kvar 2011 2017.12 Elisabeths Åsbrinks bok om judepojken Otto Ullman är en helt fascinerande läsning. Boken bygger på omkring 500 brev, skickade från Ottos föräldrar i Wien, och sedan i koncentrationsläger i Polen, till Otto i Sverige.
Föräldrarna lyckas skicka Otto utomlands innan nazisterna stänger gränserna för judarna. Otto hamnar i Småland och blir bl a bäste vän med IKEA-grundaren Ingvar Kamprad. Han var vi den här tiden en övertygad nazist, så det är en mycket ovanlig vänskap.
Åsbrink lyckas göra en mycket intressant bok, dels om Otto och hans resa i Sverige, men kanske framförallt om Ottos föräldrars saknad och längtan efter sin son.
På slutet berättar boken mycket om Kamprad och hans nazistkopplingar, men det hade kanske varit ett ämne för en egen bok. Otto "försvinner" lite i slutet av boken.
Läs boken, den ger MÅNGA tankar.

N=Geografi 
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
Ns Uusma, Bea Expeditionen. Min kärlekshistoria 2013 2014.01 En fantastisk och underbar bok. Författaren, som fick Augustpriset 2013, har gjort en enormt grundlig genomgång av alla fakta som finns om den misslyckade färden till nordpolen med ballong, som genomfördes 1897.
Färden, Ingenjör Andrées polarexpedition, var egentligen misslyckad från början. Den startade 1897 från Spetsbergen, och man visste ingenting om expeditionen förrän man hittade resterna av den 33 år senare, 1930.
Man hittade foto, böcker, anteckningar mm.
Författaren har återigen gått igenom alla fakta och kommer till sin egen slutsat om varför det gick som det gick.
En spännande och mycket välgjord bok. Bravo!O=Samhälle 
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
O Mildner, Anders Koltrasten, som trodde att den var en ambulans. 2012 2013.01 Den här boken handlar om vår ljudmiljö. En fascinernade bok, med många aha-upplevelser. Jag märkte mig själv nicka och sucka och höja på ögonbrynnen ett flertal gånger under läsandet av denna bok. Den fick mig verkligen att tänka till.
O Jonstad, David Kollaps 2012 2013.04 En bok, som alla borde läsa.
Den handlar om det, som vår värld är på väg mot: Kollaps, ekonomisk, ekologisk, energimässigt. Vi behandlar Moder Jord, som om vi kan få ut oändliga resurser från "henne". Nu håller de på att ta slut: olja, odlingsbar mark mm mm, och vi blir bara fler och fler människor på jorden.
Jonstad ser inte bara mörkt på framtiden. Om vi vill, så går det att möta den kommande kollapsen. Vi kan inte stoppa den, men vi kan göra den mildare, genom en rad olika åtgärder.
Det viktigaste är emellerid att vi accepterar att den kommer och att vi är beredda.
Återigen, läs boken.
Occ Orenius, Niklas Jag är inte rabiat. Jag äter pizza 2010 2010.08 En intressant bok om Sverigedemokraterna. Den är skriven lite på distans.
Ocg Tamas, Gellert Det svenska hatet 2016 2018.01 Boken handlar just om det, som titeln anger: Det svenska hatet. Tamas gör en genomgång av "det onda", som har hänt i Sverige och i vår omvärld under de senaste 30 åren. Han försöker hitta förklaringar till att det finns så mycket hat i världen och särskilt då i Sverige.
Samtidigt följer han Sverigedemokraternas framgång och hittar de flesta förklaringarna till oron och hatet i Sverige i just detta parti. Han specialgranskar Kent Ekeroth, som är den person i partiet, som har de mest oresonliga åsikterna om t ex muslimer.
Tamas har gjort en mycket grundläggande research och jag rekommenderar verkligen boken till alla och envar. Boken är på över 500 sidor, men jag läste ut den på mindre än en vecka.  
Oclb Kumm, Björn Terrorismens historia 2003 2010.10 Björn Kumm presenterar Terrorismens historia från början till slut. I detta fallet är slutet 2003. Lite till har ju hänt sedan dess. Man får mycket intressant bakgrundsmaterial till bl a Bader-Mainhof-ligan, intern amerikansk terrorism mm mm. Mycket läsvärd, och tänkvärd!
Ohja Göndör, Eli Jag har mina känslor och mitt förstånd 2012 2013.08 Eli Göndör är en jude bosatt i Sverige. Han är icke-troende.
I denna boken har han intervjuat ett antal muslimska kvinnor bosatta i Israel. Kvinnorna är 19-26 år och håller på att utbilda sig på olika universitet i Israel. Han vill klargöra på vilket sätt deras muslimska religion påverkar deras beteende i den betydligt mer sekulariserade universitetsvälden.
Boken är mycket professionellt upplagd, och går noggrant igenom olika frågor med kvinnorna. Vi får reda på deras tankar om patriarkat, kläder, förhållande till män mm mm.
En något förvånande slutsats av boken är att kvinnorna har blivit mer "religiösa" under utbildningen.


Q=Ekonomi
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
Qaabm Klein, Naomi Chockdoktrinen   2007 2008.10 Är hälften av det som Naomi Klein skriver sant, då.. En fruktansvärd bok om "greed".


U=Naturvetenskap
SAB-systemet Författare Titel Bokomslag Skriven Läst Recension
U:k Bryson, Bill En kortfattad historik över nästan allting   2003 2008.06 Det står mycket i den här boken, nästan lite för mycket. Författaren har ett mycket lätt och ledigt språk, och det går att man tar sig igenom boken helskinnad. Det blir en massa namn på vetenskapsmän och en väldig massa fakta. En del fakta gör så att man verkligen häpnar, men när Bryson ger sig in i DNA-spiralerna och försöker reda ut vem som egentligen kom på vad, då blir det lite jobbigt.