Tillbaka till hemsidan.

  

Välkommen till en samling av fantastiska Ystadbilder, tagna av Terry Rosén.
Terry var skräddare i Ystad och levde 1896-1992. Han skrädderi låg i Vädergränd.
Han hade ett stort fotointresse och nedan finns ett urval av hans unika bilder från Ystad.

 

Klicka på bilderna, så får du upp dem i större format.
Det är helt OK att använda bilderna här nedan. Ett krav finns dock. Följande text måste följa med en eventuell publicering av bilderna:
FOTOGRAFERAT AV TERRY ROSÉN, YSTAD.

 

Gator och områden i Ystad.

Blekegatan Högre Allm. Läroverket Norra Promenaden Sport-kort Tobaksgatan
Bollhusgatan Kyrkogårdsgatan Norreport Stora Östergatan Vädergränd
Gåsegränd Lilla Östergatan Olofsgränd Stortorget mm Västerport
Hamnen och järnvägen * Långgatan Pilgränd Stranden o Sandskogen Österport, Oscarstorget
Hamngatan Malmö- (Lunda-)vägen Sjömansgatan - Teatern Surbrunnsvägen Övrigt *

Senast inlagda (2016-02-09) *


Blekegatan
(kommentera gärna)

Bl-01. Huset i bakgrunden är Blekegatan 9. Huset byggdes 1952. Trädgården i förgrunden tillhör Blekegatan 6. Bl-02. Blekegatan ner mot Oscarstorget (Österportstorg). Huset till höger är Blekegatan 9. Längst bort till vänster skymtar "Läroverket". Bl-03. Blekegatan till höger. Södra Änggatan till vänster. Huset i bilden är Blekegatan 6.

 

Bl-04. Blekegatan till höger. Södra Änggatan till vänster. Huset i bilden är Blekegatan 6, huset bakom till höger är Sankta Gertrudsgatan 1. Högre Allmänna Läroverket skymtar längst bort. Bl-05. Blekegatan, snedparkeringen framför Johnssons Glasmästeri. Korsvirkeshuset närmast är Vädergränd nr 18 och det är byggt på 1800-talet. Nästa hus är glasmästarens och det är byggt c:a 1850. Johnsson hade glasmästeri här från 1929. Bilen till höger är en Morris Oxford den till vänster (hitom Johnnsons VW) är troligtvis en DKW "Spånkorg", med trächassi. Bl-06. Blekegatan 6. Troligtvis fotograferat från Terry Roséns fönster.
Kommentar till BL-05:
1. Efter Johnssons Glasmästeri, bakom planket hade min farfar och far sin mekaniska verkstad, Klemans Mekaniska, 1-två-noll-nio-noll
2. Birgitta....Det telenummert sitter som klistrat och även från sista stället det låg på..Tror där var en lur vid sidan om nummret...stämmer det?
3. Jobbade på glasmästeriet i 15 år innan vi flyttade till Hyllegatan. Hade lager på La Östergatan.

 

Bl-07. Tre myndiga poliser utanför Blekegatan 9. Kortet är väl från runt 1960, kanske lite senare. Något tips? Har jag inte helt fel, så är det väl Janered, som står till höger. Vem är de andra två?

 


 

Bollhusgatan
 (kommentera gärna)

Bg 01. Bollhusgatan en vinterdag. Fotot är taget från Lingsgatan bort mot sporthallen "Bollen". Bg 02. Plaskdammanen bakom gamla sporthallen en vacker sommardag på 1950-talet.

 


 

 

Gåsegränd
(kommentera gärna)

G-01. Gåsegränd mot norr från Lilla Östergatan till Blekegatan. G-02. Gåsegränd mot norr från Lilla Östergatan till Blekegatan. G-03. Gåsegränd mot norr från Lilla Östergatan till Blekegatan.

 


 

Hamnen och järnvägen.
(kommentera gärna)

H-01. Utsikt över Ystad bangård. H-02. Utsikt över Ystad bangård. H-03. Utsikt över Ystad bangård.


H-04. Utsikt över Ystad bangård H-05. Utsikt över Ystad bangård. H-06. Utsikt över Ystad bangård.

 

H-07. Utsikt över Ystad bangård. H-08. Hamnen fotograferat från västra piren. H-09. Taxibil, uppställd på Spanienfarargatan vid stationen.
Kommentar till H-09:
1. S.J. Taxi hade kontor och sina bilar där på den tiden.
2. P.L  Den stumpen hette Järnvägsgatan.
3. K.A. Ja, när taxi låg där, då körde min far Helge taxi.

 

H-09. Tåget mot Malmö, fotograferat vid Västerport. H-10. En flytboj liggande på en av pirarna i hamnen. H-11. "Skogsarbete" i Ystads hamn runt 1960. Stridsvagnshindren framför stationen är kvar.

 


 

Hamngatan
 (kommentera gärna)

Hg-01. Hamngatan utan för Sparbanken strax intill Stortorget. Ystads tvättindustris bil har parkerat mycket tjusigt framför banken. Bilen KAN vara en "de Soto".

 



Högre Allmänna Läroverket
(kommentera gärna)

HAL-01. Läroverket fotograferat från Vädergränds mynning. Blekegatan korsar och gatan som går in på andra sidan är Sankt Gertrudsgatan. HAL-02. Läroverket fotograferat från Vädergränds mynning. Blekegatan korsar och gatan som går in på andra sidan är Sankt Gertrudsgatan. HAL-03. Läroverket fotograferat från Vädergränds mynning. Blekegatan korsar och gatan som går in på andra sidan är Sankt Gertrudsgatan.

 

HAL-04. Läroverket fotograferat från Vädergränds mynning. Blekegatan korsar och gatan som går in på andra sidan är Sankt Gertrudsgatan.
Kommentar till HAL-04:
1. Underbara bilder.
2. Hi-hi..... påminner mej om en gång i början av 60-talet när man " råkade" tappa en näve med ollonskott från översta fönstret i trapphuset. Effekten var imponerand
3. Kommer inte ihåg att man parkerade inne på skolgården under de åren jag gick där, 55-60. Annat kommer jag ihåg. Bl a att ingången till gymnastiksalen och "Sjukan" är mitt i bilden. Arne Ekstedt var vaktmästare och bode i byggnaden strax till höger om bilden.
4. Vid denna tid fanns en liten park till läroverket. Den låg till vänster på bilden. En fin botanisk trädgård och en gångbana runt. Där hade Pekka gympalektioner bla löpträning. Härlig miljö!
5. Vet inte hur lång banan var, men vi läroverkselever fick springa många varv, oavsett väder. Det var härligt!

 


 

Kyrkogårdsgatan
 (kommentera gärna)

Kg 01. Kyrkogårdsgatan mot väster. Gatan fortsätter INTE med Västerleden. Vincoloppet? Det finns inga hus längs Karl XII:s gatan. De kanske just bygger de hus, som revs för en tid sedan. Huset mitt i bilden är fängelset. Huset längre bort mot vänster är Ystads Gjuteri.
Kommentar till Kg-01:
1. B.K. Där stod jag alltid och kollade Vincoloppet, som hade mål vid Norra Promenadens restaurang. Kom att tänka på det när jag såg cyklisterna. I dag bor jag i huset, som skymtar längst bak, Rosenhill.
2. G.J. På gamla fängelset? Vincoloppet, då gick man man ut huse, då var det vår och alla kädde upp sig för att se Valfrid Hansson vinna. Min syster Kerstin, Gunnel och jag stod där i hörnan, så vi kunde se dem komma.
3. L.P. Ja, och inte minst alla killar såg er!!!

 


 

Lilla Östergatan
(kommentera gärna)

LÖ-01. Lilla Östergatan fotograferad mot öster med "Läroverket" i bakgrunden. LÖ-02. Lilla Östergatan korsar borta vid bilarna. Bäckahästgränden fortsätter rakt fram. Bilden är fotograferad från nuvarande Café Bäckahästen LÖ-03. Lilla Östergatan, troligen fotograferad från Terry Roséns lägenhet. Lilla Östergatan till vänster mot väster. Huset till höger ligger vid Gåsegränd.
Kommentar till LÖ-02:
1. Frivillig corps till vänster på bilden (huset med utskjutet) ser det ut som?
2. Ser ut som det fattas ett boningshus på höger sida som jag tror är byggt på 70 talet så en gissning baserat på bilarna och huset, 50 talet?
3. Det är mina, Tommy Bror Borgströms, Ehrling Wahlgrens, Lars Lindbergs, Göran Falkmans mfl "lekplatser". Vi sökte upp dem själv.
4. Yngve 3, hyreshuset efter frivilligan, är byggt 1955, och som>P-Oskrev, de husen som inte är med på bild byggdes 1966. Så nånstans där emellan. Kommunen har en sida där man kan läsa om husen i stadskärnan
5. På den tiden snöadedet i Ystad.
6. Den bilden känns som ett ljus i mörkret!

 

LÖ-04. Utsikt över Lilla Östergatan mot väster, troligen från Terry Roséns balkong. Mycket plank längs Lilla Östergatan och häftiga bilar.
Kommentar till LÖ-04:
1. W.K. Tycker bilarna var häftigare på den tiden.
2. G.J. Jag känner igen mig i den äldre bilden. Det är nog tid jag vidgar mina vyer och ser sidogatorna.
3. J.J. Lilla Östergatan 41 var morfar och mormors hus, skomakeri.

 


Långgatan
 (kommentera gärna)

Lå-01. Fotot är taget mot väster. Det första huset, med skomakeriet är nuvarande Långgatan 24 (rumsuthyrning). De två följande husen,nr 26, (ettvånings o tvåvånings) är rivna och ersatta med ett plank. Det låga tegelhuset är sammanbyggt med de två följande husen och är nr 28. På dessa är korsvirket framtaget och de är fint restaurerade. Lå-02. En betydligt smalare Långgata än den nuvarande. Fotot är taget mot väster. Där planket till vänster är finns nu Runnesrströms torg. Planket och husen längre fram på vänster sida revs runt 1960. Det första ljusa huset på höger sida, efter korsvirket, är nuvarande Långatan 24. Lå-02. Fjädergränd fotograferat norrut. Skepparegatan går in till vänster, och längst bort, så slutar Fjädergränd i Långgatan. Runnerströms torg är "inplankat" och är tydligen privat.
Kommentar till Lå-02:
1. K.P. Jag bor på Långgatan, korsvirket med rött.
2. K.A. Skomakaren i huset till höger efter bryggeriet. Häxan bodde i nästa hus. Alla barns skräcktant. Till vänster stallagården. Där satt gamle Hellberg och gjorde karamellsmet.
3. R.H. Ja, visst gick man snabbt förbi häxans hus på väg till skolan!!!
4. M.H. Mina föäldrar bodde på Långgatan 23, när jag blev föddd.närmasten dörren på vänstra huset. Tror husen byggdes 1963 och jag är född 1964, så huset var helr nytt då! Totalt bodde jag på samma gård i ca 15 år, inräknat Skeppargatan också.
5. B.L. Jag bodde där under 50-talet hos min farmor och farfar. Det var i byggnaden i slutet på gatan på höger sida in på gården. Det låg en affär i samma byggnad med ingång från St. Västergatan. Lekkamrater var Kalle Nilsson och Dag Wardeus. Hans pappa ägde och drev Malteriet på samma gata. Där ligger nuemera en restaurang.

 

 


 

Malmö- (Lunda)-vägen
(kommentera gärna)

ML-01. Nuvarande Malmövägen 1. Huset är toligtvis helt nybyggt, Heinrich Färg har kvar skylten på huset. Huset byggdes 1952. Bilen, som syns till vänster är troligtvis en Ford Taunus G 93, årsmodell 1939.
Kommentar till ML-01:
1. Byggnaden är uppförd 1952 av byggmästare Erik Nilsson Även kallad (Skramlan).
2. Har bott i det här huset fram till 1964. Huset kallades Lamberg. Innan huset fanns det en gammal kvarn där.



 

Norra Promenaden
(kommentera gärna)

NP-01. Norra promenaden.



 

Norreport
(kommentera gärna)

Npo-01. Fyra damer på rondellen vid Norreport. Byggnaderna i bakgrunden var ålderdomshem, men tillhör nu lasarettet. Vägen som försvinner åt höger är Kristianstadsvägen (Öjavägen).

 


 

Olofsgränd
(kommentera gärna)

Ol-01. Olofsgränd fotograferad från öster mot väster. Bortom bilen går Paulsgränd åt höger och Supgränd åt vänster.

 


 

Pilgränd
(kommentera gärna)

P-01. En tjusig bil framför Pilgränd nr 4. Bilen är troligtvis en DKW, sk "spånkorg", årgång ca 1950. P-01. Ystads Resebyrå.

 


Sport-kort
(kommentera gärna)

Sk-01. Terry Rosén var en stor IFK Ystad-fan. Från en bortamatch (troligtvis), men var? Sk-02. Troligtvis en bortamatch med IFK Ystad. Någon som vet var och som känner igen någon spelare? Sk-03. Jag tror att detta är en hemmamatch. Känner någon igen IFK-aren?

 

Sk-04. Vilket är bortalaget?  Sk-05. IFK Ystad. Sk-06. IFK Ystad år ?.

 

Sk-07. Ystads idrottsplats år ?. Sk-08. IFK Ystad. Sk-09. IFK Ystad.

 

   
Sk-10. IFK Ystad.  Sk-11. IFK Ystad. 

 


 

Sjömansgatan - Teatern
(kommentera gärna)

Sj-01. Ett äldre prydligt par på söndags(?)promenad på Sjömansgatan. De korsar just mynningen av Kikaregränd. Fotot är mot öster och man ser Teatern till vänster.
Tidpunkt? Jag gissar på 1955-1958.
Någon som vet vem det äldre paret är.
Sj-02. Fotograferat från Sjömansgatan upp mot Skansgatan. Det fina tornhuset byggdes omkring år 1900, men är renoverat ett antal gånger sedan dess. Troligen är detta foto taget runt år 1960.
Kommentar till Sj-01:
1. K.A. Kikaregränd är nästa gata. Denna går upp till södra skolan, västra sidan om.
2. K.S. Fanns det verkligen påbudsskyltar med 30 min parkering, fantastiskt.
3. T.S. De är antagligen på väg till/från begravning eftersom de är sorgeklädda.
4. K.L. Tidsmässigt ganska fel, titta på bilarna.
5. Håller med Knut. Troligen ett foto från 1940-talet.

 


 

Stora Östergatan
(kommentera gärna)

SÖ-01. Brevbärare på språng.
Korsningen Stora Östergatan och Gåsegränd.
SÖ-02. Klass på väg till kyrkan efter avslutning? Kanske från Östra Skolan.
Någon som känner någon? År?
SÖ-03. Klass på väg till kyrkan efter avslutning? Kanske från Östra Skolan.
Någon som känner någon? År?
 
SÖ-04. Polyfotos fönster på Östergatan. Till vänster syns tidningen Auroras skyltfönster. SÖ-05. Stora Östergatan mot öster. Argus, Öbergs mm SÖ-06. Stora Östergatan mot väster en tidig sommarförmiddag.
Kommentar till SÖ-04:
1. Här kan jag vara med på bild i skyltfönstret! 1953?
2.
Jag såg dina fina bilder på facebook! Bodde i Ystad 1951-63! Polyfoto´s butik var jag i flera gånger, det var en klasskompis pappa som hade butiken då! I källaren fanns en massa spännande saker, mörkrumsutrustning och annat minns jag! Andersson var efternamnet, han bodde på Väktaregatan, vi på Palme Lydersgatan 37 som var ett nytt område då! Bortom Stjärnhusen slutade staden västerut! Jag gick på Södra Skolan (som nu är bostäder), Norreport och Läroverket! Bor i Ystad igen sedan 2003 men nu är vi på väg att lämna staden men vi kommer tillbaka några veckor på sommaren! Många fina bilder finns också i Ystad Historia del I - IV eller Från Port till Port! Hälsningar Jan Åkerström.
3. Polyfoto!!!! Mina föräldrars bästa vänner. Syrrans svärföräldrar under 25 år!

 

SÖ-07. Stora Östergatan mot öster en tidig sommarförmiddag. SÖ-08. Marknad på Stora Östergatan i början på 1960-talet. SÖ-09. Marknad på Stora Östergatan i början på 1960-talet.
Kommentar till SÖ-09:
1. L.N. Kvinnan i blå klänning, vita handskar och röd väska påminner om Gun utseendemässigt. Är det hon U.A.?
2. U.E. Det påminner lite om henne, men jag reagerade på den röda väskan. Jag jan ej erinra mig att hon någon gång hade röda käder eller rödväska.
3. L.N. Alla har nog en dubbelgångare.

 

SÖ-09. Marknad på Stora Östergatan i början på 1960-talet. SÖ-10. Marknad på Stora Östergatan i början på 1960-talet. SÖ-11. Marknad på Stora Östergatan i början på 1960-talet.
Kommentar till SÖ-09:
1. T.P. Nästa mannekänuppvisning 16:30.
2. J.A. Fick en liten nostalgi känsla. Min mormor och morfar var Stig och Anna-Karin Wilén och dessa bilder får mig att minnas deras orange kök, men datumen för dessa bilder vet jag inte, det var innan min tid.
3. I.A. Jag J.A. din mormor minns vi. En elegant, stilfulll, alltid välklädd lady, som skred fram genom stadens gator med ett uttryck av inre styrka i blicken.
4. B.S. Där var jag springflicka (så sa man på den tiden), cyklade med varor.
Kommentar till SÖ-11:
1. R.H. Det är väl "Kalle Skellets" tadiostyrda bil!?
2. S.Ö. Jo, jag har för mig det. Kommer ihåg den och även lindansaren, så troligen 1960-65, gissar jag.
3. T.Ö. Kalle Skellet var en stor personlighet, som satte fart på stan. han, Linnea och Åse, bodde liksom vi på Regementsgatan 9. Eftersom han och hans företag, Elektroprodukter som pionjär, när det gällde TV (mm mm) försåg huset med stadens första TV-antenn fick vi alla som bodde där lite extra gratispresyige. TV-antenn på huset var verkligen hightech och status dåförtiden. För övrigt låg min och Stefans mormors mjölkaffär ett pas skyltfönster åt höger på bilden. Men det är en annan historia. Också för övrigt hade Östergatan dubbelriktad biltrafik hela vägen mellan torgen vid denna tid. Det är också en annan historia. Förlåt urspårningarna.

 

SÖ-12. Marknad på Stora Östergatan i början på 1960-talet. SÖ-13. Utsikt över en byggarbetsplats. Husen i bakgrunden ligger vid Stora Östergatan, och är nr 14, sk Bjernertska huset (Prydligt!). Det som byggs är det blivande varuhuset Tempo, nuvarande Systembolaget och Apoteket. Året är 1953. SÖ-14. Stora Östergatan fotograferad mot öster från tidningen Aurora. Troligtvis är kortet taget i slutet av 50-talet. Visst är det en Volvo PV med delad bakruta? Cyklar - cyklar. De parkerade man med trampan mot trottoarkanten!
Kommentar till SÖ-12:
1. D.R. Vilket år är denna bild tagen
2. P-O. Vet faktiskt inte. 1960-1965?
3. R.H. Jag skulle tippa på 1960-1963. Jag vet att jag var nånstans där i folkvimlet.
Kommentar till SÖ-13:
1. E.J. När flyttade egentligen Tempo/Åhléns till sin nuvarande plats?
2. R.H. Kul att se!! Jag gick i 2:a klass och studerade med stort intresse ne de rev dom gamla husen. Och visst blev det spännande med det stora Tempo. Jag tror att Tempo flyttade runt 1973!?
3. E.J. Det kan nog stämma. Ja, det var ett spännande varuhus. de hade allt, och lite till.
4. L.P. Jag startade min bana inom Tempo där, sen blev det drygt 10 städer.
Kommentar till SÖ-14:
1. R.S. Härlig bild.
2. H.A. Fin bild, barnvagnen ser ut som 50-tal.
3. S.J. Ja. En fin bild. Ser ni så fint och rent det är? Gatorna handsopades på den tiden.
4. K.A. Martas tobak t höger.
5. L.B. Innan gågatans tid.
6. O.V. Jag tycker det är intressant att se dessa gamla miljöer. Och jämföra dem med hur man upplever dem i dag. Men jag vill inte ha tiden tillbaka!
7. L.R. I alla fall innan vi fick högertrafik!!!
8. K.A. Fast bilen kör på höger sida.
9. L.R. Kör om cyklister Kerstin, ser du inte det på bilden.
10. K.G. Jag tror det är en Volvo PV från 1949?
11. K.A. Tror fotot är från den tiden man bara fick köra halva gatan mot ett håll. det ändrade sedan åt andra hållet.

 

SÖ-15. En ögonblicksbild från Stora Östergatan runt 1960? Någon som vet vad polismannen heter? SÖ-16. Ystadortens Nya Mejeiförening. Detta är Stora Östergatan 26, om jag har tittat rätt. Numera finns Ankis Köksbod här. Bilden är från 1950-talet med mjölkkannor och glasflaskor, Jag tror att många känner igen det! SÖ-17. Kanske en av de viktigaste dagarna för en husmor i ystad under 1950-talet? VÄV-Larssons realisation? Intressant ögonblicksbild!

 

SÖ-18. Ett gäng glada gossar i finkostym på Stora Östergatan i slutet av 1950-talet. Kanske efter ett besök på restaurang Kronan? Är detta ett gäng från IFK Ystad? Jag känner igen Ulf Landgren, 3:a från höger.

 


 

Stortorget mm
(kommentera gärna)

Stt-01. En blick från Stortorget upp i Klostergränd. Huset till vänster är det sk "Odd Fellow"-huset, där Richard Erikssons bokhandel fanns, byggt 1892. Här låg innan dess Ystads teater. Nästa hus till vänster är ett korsvikeshus från 1800-talet. Stt-02. En unik bild i samlingen. Stortorget med Stora Östergatan ner till vänster. Man håller just på att riva gamla "Hotel du Nord". Året är troligtvis 1949. Hotellet byggdes 1853 och hade många ägare och affärer under åren, bl a Hekules Skor. På platsen ligger nu fd Domushuset.
Kommentar till Stt-02:
1. Verkligen synd att de rev detta, med tanke på det själlösa huset som, ligger där nu...

 


 

Stranden o Sandskogen
(kommentera gärna)

St-01. Strandvägen. St-02. Västra stranden fotograferat från Ystad hamn. Ingen småbåtshamn, inga bostäder på gjuteritomten, utan bara... Ystads Gjuteri. St-03. Västra stranden fotograferat från Ystad hamn. Ingen småbåtshamn, inga bostäder på gjuteritomten, utan bara... Ystads Gjuteri.

 

St-04. Troligtvis fotograferat vid Nybrostrand in mot Ystad. St-05. Kanske lite väster om Ystad? St-06. Skridskodammen, strax norr om Regementsområdet.
 
Kommentar till St-04:
1.
Skulle mycket väl kunna vara Nybrostrand. Där fanns ju en del yrkesfiskare på den tiden.
2. Ja, det är en "ålagår" som ska ses över och bödas på innan den ska ut i vattnet! Fiskerätten som de hade hette "drätt", ser mer ut att vara på den sidan väster om Nybroåns mynning, tack för de fina bilderna.

 

St-07. Stranden strax väster om Ystad, kanske vid Lilleskog? St-08. "Sista bommar" i Sandskogen. Det lilla huset har jag inget minne av. Är det någon slags banvaktsstuga? Huset har skorsten och t o m blommor i fönstret! St-09. "Engelska bryggan"(?) vid lågvatten?
Kommentar till St-08:
1. Det var där soldaterna från regementet gick av och på. Stugan var till för stinsen/biljetkontrol.
2. Där vevade Frans Hallberg, som bodde på Oskarsgatan 5, ner bommarna. Han cyklade ut dit ett antal gånger varje dag. Men tågen gick inte så tätt på den tiden som idag. Hans son och jag var lika gamla, lekte och spelade fotboll på Åvalla. Hela familjen med tre barn flyttade senare och bosatte sig i Stockholm. Den äldste sonen, jag har glömt vad han hette, flyttade först och fick jobb på Posten, sedan följde de andra efter. Lägenheten i Ystad behöll de kvar en tid. Jag träffade dottern en gång en sommar, det är många år sedan, men har inte haft någon kontakt sedan dess.
3. Där inne satt man och vevade bommarna upp och ner.
4. Här manövrerades sista bommar och bommarna på Salsjöbadsvägen

 

St-10. "Björken" vid Strandpromenaden. St-11. Sista bommar någon gång på mitten av 1950-talet. St-12. Lokalbussen till Saltsjöbaden i slutet på 1950-talet.

 



Surbrunnsvägen
(kommentera gärna)

Su-01. Surbrunnsvägen. 3 myndiga poliser. Franska ångkvarnen till vänster och BP-macken till höger.

 


 

Tobaksgatan
(kommentera gärna)

T-01. Gamla polisstationen vid Tobaksgatan. En mäktig polisbil utanför, Volvo PV 60, kallad "Suggan". T-02. Folktandvården på Tobaksgatan.

 


Vädergränd
(kommentera gärna)

   
VG-01. Fotot är taget vid Terry Roséns skräddarverkstad i Vädergränd. Rikning mot norr och Blekegatan i bakgrunden.  Östbergs cykel flyttade till lokalen till höger 1952. Guldsmedaffären till vänster var hette Mobergs. VG-02. Ytterligare ett foto taget från Terrys verkstad i Vädergränd. Kortet är taget efter 1952, eftersom de stora hyreshusen vid Blekegatan i bakgrunden byggdes detta år.
Kommentarer till VG-01:
1. På vänster sida längre upp låg Brinks godisaffär!
2. Jag tror att min Farfar ( Hugo Lindhes ) bror Kalle jobba hos Terry Rosen.
3. O jag sålde Kvällsposten till Terry Rosén när jag var barn! Då bodde han på Klostergatan.
4. Skräddarverkstaden låg till vänster om porten in på gården där konditoriet på hörnet Stora Östergatan - Vädergränd bakade sina smarriga kakor.
5. Hos Östbergs Cykel hyrde jag och en kompis tandemcykel några gånger som var en kul och annorlunda grej på den tiden. Jag var då 13 - 14 år.

 


 

Västerport
(kommentera gärna)

Vp-01. Norra promenaden sedd utifrån Västerport. På denna tiden gick Lundavägen mot norr, via Blentarp o Veberöd. Malmövägen och Trälleborgsvägen gick västerut längs kusten. Vp-02. Karl XII:s gatan sedd från rondellen i Västerport. På denna tiden gick Lundavägen mot norr, via Blentarp o Veberöd. Malmövägen och Trälleborgsvägen gick västerut längs kusten.

 


 

Österportstorg (Oscarstorget)
(kommentera gärna)

Öt-01. Oscarstorget sett från nya rådhuset. Läroverket till vänster, Surbrunnsgatan försvinner bort mitt i bilden och man ser en bit på Soldalen-huset. Öt-02. IFK Ystad säljer lotter på Oscarstorget någon gång på 1950-talet.

 


 

Övrigt
(kommentera gärna)

Ö-01. Yvy-fabriken, som låg längs Ågatan. YvY-DOL o YvY-Tvål. (Yvydol var tandkräm). Fotot är taget mot nordöst från ungefär där Åvalla låg sen. Ö-02. den här blir jag inte klok på. Täppgränd, Åfåran? Bilden kan vara spelvänd också. Något förslag? Ö-03. Furuviks Ungdoms-Circus är på besök. Troligtvis där Åvalla sedan låg. Denna cirkus fanns mellan 1947 och 1954. Har någon minne av denna? Någon som känner igen någon på bilden?
Kommentar till Ö-01:
1. Var där kolonier innan Åvalla byggdes? Intressant - det visste jag inte
2. Här på denna äng lekte en liten kille som barn. Senare spelade han ishockey här. För inte allt så länge sedan var han rådgivare, i en form av stiftelse, till Bill Clinton. Jag har sett honom på bild i norska Aftenposten och i svenska Metro, tillsammans med Clinton.
3. Onni Nordström!!!
4. Växte upp med Onni. Hans historier i sandlådan glömmer man aldrig. Ex hade U-båt på vinden, Motorcykel på väggen, hans syster hade Finlands största lyxkryssare.(Hade ingen syster tror jag), hans far simmade t/r Bornholm varje dag mm...mm...
5.  Pappan Kalle, vakt campingen, Moder Maria (finska), Broder Rolf (fick höra att han inte finns i livet längre). Onni och Rolf var jätteduktiga ishockeyspelare.
6. Ja det vet jag, hängde mycket på Åvalla under hela min uppväxt
7. Karl-Johan Nordström bodde på Oskarsgatan 7, (inte 5) och var duktig på att hoppa Svanhopp från de höga hopptornet i hamnen mellan lotshuset och västra piren.
8. Kanske, men jag vet med all säkerhet att de också bodde på Oskarsg. 5 B. Tredje våningen
9. Onni bodde mitt emot "sin arb plats Åvalla. Oskarsg 5 b 3 vån. Rätt Elisabeth.
10. Rättelse. Karl-Johan Nordström som rökte cigarr (Matanzas) och hans hustru Maria bodde på Oskarsgatan 5 på tredje våningen i mitttrappan. De hade två barn, Rolle och Onni som var mina kompisar. Min kusin Christer bor nu i detta hus. Rolle jobbade ett tag på Ystads Kommun vid vattenverket, men tog tjänstledigt ett år för att prova på sjömanslivet. Tyvärr kom han aldrig tillbaka till Ystad. Jag tror att han bosatte sig i Malmö när han mönstrade av från sjömanslivet. Jag vet inte var han bor eller om han lever idag. Kanske någon som vet mer? Hans broder Onni var duktig ishockeyspelare som kunde blivit lika bra som konståkare. Han var också duktig på att dra sina strofer. Jag vet inte om han följde med kanadensaren Mike Desilets (som tränade Pandora) en sväng till Japan. Var Onni finns idag har jag ingen aning om. Kanske någon annan vet mer?
11. Där var kolonier innan rinken kom till. Min Far, som hade koloni där sa att, där var så " dålli' jor' så de va bara rabbor (kålrot) som växte bra där".
12. Rolle och Onni var mina lekkamrater, jag var mycket uppe i deras hem, en tvårummare med kök på tredje våningen. Jag minns när Carl-Johan en gång satt i finrummet och rökte cigarr, det doftade alltid cigarr när man kom in. Han berättade då att han var i Finland under vinterkriget och då mötte Maria som sedermera blev hans hustru. När kriget var slut smet han till Sverige utan Maria, han tänkte slå sig fri igen, berättade han själv. Men då tog Maria över samtalet och inflikade att så lätt blev Karl-Johan inte av med henne. Hon berättade att hon visste att Karl-Johan var från Ystad, så hon satte sig på tåget och reste till Ystad, det tog några dagar på den tiden, och sökte upp en överraskad Karl-Johan som inte visste vad han skulle säga. Hon fick i alla fall sin Karl-Johan till sist, de blev gifta och fick två pojkar som blev mina lekkamrater.
13.

Kommentar till Ö-02:

1. Det är sannolikt baksidan av gamla, fina Apoteket till vänster och Bäckahästen till höger. Det satt ofta aggressiva vildkatter på planket till vänster.
2. Det är inte Täppgränd för där fanns korsvirkeshus på vänster sida
3. Ja det är ett korsvirke i slutet (början?) av Teppgränd som svänger in i Garvaregränd till Garvarehuset från 1600-talet. Numera ingång till Krukmakaren. Men ... kan inte den delen vara skymd?...
4. Jag har en teckning från 1936 som visar att det fanns korsvirkeshus på hela vänstersidan
5. Jag gissar på någonstans vid stora västergatan

Kommentar till Ö-03:
1. Ja visst minns jag!!! Så man beundrade syskonen Nygren. Fick senare i livet träffa Gösta Nygrens barnbarnsbarn Gösta!
2. Furuviks UNGDOMS- Cirkus låg vad jag kommer ihåg där gamla badhuset (som inte då var byggt) nu ligger, intill gamla sporthallen på Jennygatan. Var själv där med mina föräldrar och tittade på cirkusen.
Ö-04. Yrkesskolan, eller som den heter nu Parkskolan. Ö-05. Yrkesskolan, eller som den heter nu Parkskolan. Ö-06. Franska Ångkvarnen fotograferad från Oskarsgatan.
Kommentar till Ö-04 o Ö-05:
1. Vad är det på bilden? nån skola eller
2. Oj då, det glömde jag skriva. Det är Yrkesskolan, eller Parkskolan, som den nu heter, som ligger sidan om Biblioteket på Surbrunnsvägen. Biblioteket är inte byggt när dessa bilder togs. Fotot till höger är taget inifrån Ågatan, och det är Surbrunnsvägen, som korsar.
3. Aha ok, tyckte väl att ja kände igen den men kunde inte placera den då man är så van vid allt annat runtomkring
4. Gamla YvY låg där. Norr om Åvalla Karr
5. Ja kar o Fabian Larsson försökte sälja bilar po hörnan
6. Bredvid ångkvarnen t.h. om nya biblioteket
7. Jag jobbade på Acku bildelar låg sidan om gamla Yvy
Ö-07. Petrigatan med Kommunala idrottsplatsen. Ö-08. Sverigeloppets servicebil från 1954.